港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike
有好多人唔明
啲一兩歲既細路,見到老人家揚啲糖出黎就會好興奮
挑起左佢條根,唔比佢食佢又會扭計
但係比得佢一粒,就有第二三四粒

番大陸見過大陸有個bb女好鐘意食糖(應該平時食得多)
啲老人家照比佢食,佢瘋狂咁食,仲要唔識sharing

你地未生過仔根本唔明白

出現了
親戚俾到又唔想仔女狂食咪出聲阻止囉
唔通個仔女因為你阻止佢食野就嬲你一世呀?
頂多當時即刻扭計發爛渣姐
咪同佢講道理點解唔得或者決絕啲唔理佢囉
根本個老母就唔想做醜人同埋教都懶得教
將所有責任推哂落親戚到
呢種老母等個仔女大少少,肯定又會賴三賴四話電視台做咩播粗口教壞佢個寶貝仔諸如此類
[quote]有好多人唔明

你地未生過仔根本唔明白

自己唔識教仔重咁大聲講出黎
成段野全部都係怪人俾糖你個仔食
自己就冇教過個仔點控制自己唔好食
而家啲老豆老母真係
你地班On9
加工食品業 本來就有針對生理弱點黎去研究食物

因為人類係食品加工業上面進化遠比人類身體既進化速度更快
身體仲停留係原始人級別既人類對於精製糖根本無生理上既自制能力
而兒童對於糖份既極樂點,仲要比大人高一倍

教育係無辦法跨越生理弱點
當成年人都無辦法控制自己,你地憑咩認為教育會有效???

https://buzzorange.com/techorange/2015/03/12/brain-on-sugar/
http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20160415/838959/
http://www.books.com.tw/products/0010668572

點解講教育係無效果既無人理?

呢度d人既水平,只求9up發洩,
邊有人有心機睇呢d文。
你地班On9
加工食品業 本來就有針對生理弱點黎去研究食物

因為人類係食品加工業上面進化遠比人類身體既進化速度更快
身體仲停留係原始人級別既人類對於精製糖根本無生理上既自制能力
而兒童對於糖份既極樂點,仲要比大人高一倍

教育係無辦法跨越生理弱點
當成年人都無辦法控制自己,你地憑咩認為教育會有效???

https://buzzorange.com/techorange/2015/03/12/brain-on-sugar/
http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20160415/838959/
http://www.books.com.tw/products/0010668572

邊有人有心機睇呢d文。

個重點唔關「零食」事
而係垃圾家長要人地做醜人配合佢地教仔
從來無人去針對食品點唔健康
係針對班家長幾咁on9
無人理你 係因為你好on9
我理你 係因為我都好on9
其實唔應該用禁止身邊既人做乜去教小朋友

反而係要向小朋友灌輸點解唔食得 要佢地自己去拒絕

如果唔係大個左會反彈得好誇張

我就係,反彈到仆街

邊有人有心機睇呢d文。

個重點唔關「零食」事
係針對班家長幾咁on9

你話教育唔掂人類對零食的抗拒
咁你咪挷撚住你個乞丐仔 捉撚住佢
佢一食咪厲住佢 人地一俾咪屌柒人
唔係要人做醜人囉 圍住你個乞丐仔轉 講大話
Sor 我對住d on9 認真咗

你地未生過仔根本唔明白

而家啲老豆老母真係

等等d家長又話 :「小朋友黎㗎 BB咋 你睇幾可愛
佢地點教得聽 你未做過家長唔明㗎

我見到朋友d三歲小朋友都好乖好有禮貌
係你地自己賴個責任落自己個仔度而唔去教

教唔聽 咪管
人地俾糖佢 你係旁邊㗎嘛 你管囉
你當湊仔係放狗啊?解完帶就放佢周圍跑?
岩呀

屌成日同隻狗去食早餐
d人都亂鳩咁餵
喂咁撚驚,收埋個仔係屋企唔好拜年囉on9
唔想俾個仔女食d垃圾食物都要俾你地批鬥
戇撚鳩細佬仔就梗係比野佢食架啦,唔通同佢探討下你想邊個做特首呀?咁你要全部親戚唔撚理你個仔咁就最好啦

依家啲老豆老母真係越來越濕鳩

你地未生過仔根本唔明白

而家啲老豆老母真係

教唔聽 咪管

而家啲人湊仔當狗咁養
但當隻狗係仔咁養

個重點唔關「零食」事
係針對班家長幾咁on9

咁好明顯係你on9
當教育失效,而對兒童明言禁止又會引起反彈
最適當既方法當然係唔好引誘佢
輕描淡寫

cap圖上面無叫你一見面就同細路講唔食得
你唔講,人人都唔講,邊有人會做醜人?

呢個時候最需要接受教育既反而係有你咁on9既成年人

如果個乞丐仔問我拎糖呢?
個濕9家長叫人地唔好話俾個細路知係父母唔比食喎
唔知邊個on9
早知唔應d on9 人拎住d data懶係勁懶係有權威咁柒下柒下
我柒 無人理 都應咗
條on9
我仲on9

而家啲老豆老母真係

教唔聽 咪管

所以你要用一個明顯會引起反彈既方法黎反駁?
依家啲連登仔,為左活係自己既世界度
連腦都唔用

幾撚時用引起反彈方法反駁?
你好鐘意懶醒咁
係啦 係啦
你最用腦 睇得多data 巧叻叻唷

邊有人有心機睇呢d文。

個重點唔關「零食」事
係針對班家長幾咁on9

咪係!自己無水平仲笑人地唔夠水平?
咁有水平就唔會成日扯開話題混淆視聽啦
唔想俾個仔女食d垃圾食物都要俾你地批鬥

唔想冇問題呀
但要係fb咁樣出post講就好撚小家
重要求多多要人唔好講係父母唔俾食
咁樣就大錯特錯
唔俾食零食又唔係咩國家機密
點解唔可以直接同個仔解釋
而要全世界幫你做戲?
點講都講唔通
結論就係唔撚識教仔

咁好明顯係你on9
輕描淡寫

如果個乞丐仔問我拎糖呢?
個濕9家長叫人地唔好話俾個細路知係父母唔比食喎
唔知邊個on9
早知唔應d on9 人拎住d data懶係勁懶係有權威咁柒下柒下
我柒 無人理 都應咗
條on9
我仲on9

咪話無糖囉,無就無,無必要解釋太多

所以你駁唔到就發老脾?

個問題就係呢度之嘛

點解要我去就你個仔?
點解要我去講無糖?

如果我俾另一個細路食
你個細路咪怨我 我點唔係醜人?

點解個責任落係我度?

所以你要用一個明顯會引起反彈既方法黎反駁?
依家啲連登仔,為左活係自己既世界度
連腦都唔用

幾撚時用引起反彈方法反駁?
你好鐘意懶醒咁
係啦 係啦
你最用腦 睇得多data 巧叻叻唷
https://read01.com/KBnR7M.html
禁果效應

願意睇起碼好過你

巧叻叻 你真博學
你唔講 我都唔知有禁果效應

邊有人有心機睇呢d文。

個重點唔關「零食」事
係針對班家長幾咁on9

咁好明顯係你on9
輕描淡寫

要全世界就你一個
人人都要守你自己個套規矩
引誘無時無刻都會發生
你諗住係fb幫個仔出post出到80歲?
做父母就係要教佢點樣拒絕
而唔係瀨人引誘你個仔囉

咁好明顯係你on9
輕描淡寫

要全世界就你一個
人人都要守你自己個套規矩
引誘無時無刻都會發生
你諗住係fb幫個仔出post出到80歲?
做父母就係要教佢點樣拒絕
而唔係瀨人引誘你個仔囉

唔洗認真答佢 佢勁on9 一開始就錯重點

個問題就係呢度之嘛

點解要我去就你個仔?
點解要我去講無糖?

如果我俾另一個細路食
你個細路咪怨我 我點唔係醜人?

點解個責任落係我度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞