港媽:拜年唔好比野我個仔食!

393 回覆
11 Like 107 Dislike

邊個毒販請幼稚園學生食毒品?
定有人以為6歲同16歲26歲無分別?

d比喻低能到一個極點

蛋牛麵你返黎啦

點丫on9

你黎 我走啦

屌 上後連登都咁撚認真
成個sales格出曬來
呢個世界好多癡線佬㗎
我就係其中一個

ON撚9
你先入為主咁屌我
解釋翻又話我sales格
知你正常啦

第時開post同d毒販講唔好請我個仔食毒品

d比喻低能到一個極點

你6歲唔教佢拒絕人亂請食野
咁你點解expect佢16歲識?
你以為一個細路成長係打機咁
升lv就會加能力值?

人情世故就係係呢d日常小事教出黎
你而家一開波已經杜絕哂可以教佢既機會

寫abc簡唔簡單?
16歲就一定識?
你3歲唔教佢abc
佢16歲叮一聲會識左?
我想講,如果當年我冇成日食糖、飲汽水,我身體會好好多,尤其汽水,飲得多同慢性自殺無乜分別,信不信由你!

d比喻低能到一個極點

升lv就會加能力值?

寫abc簡唔簡單?
16歲就一定識?
你3歲唔教佢abc
佢16歲叮一聲會識左?

on撚9
不如小學教大學課程啦,
你教還教,人地吸唔吸收到係另一件事。
一早講左你一早就可以開始教,不過細路你教左100次,你都要預佢會錯101次。

唔係話你教,佢就一定做返出黎。
如果細路可以當大人睇,你不如6歲就比成人身份證佢,7歲比佢仆野8歲比佢打工啦。

學你講6歲教左就會識,唔教16歲都唔識丫麻。教左既話10以下打工結婚無問題?

d比喻低能到一個極點

升lv就會加能力值?

寫abc簡唔簡單?
16歲就一定識?
你3歲唔教佢abc
佢16歲叮一聲會識左?

on撚9
不如小學教大學課程啦,
一早講左你一早就可以開始教,不過細路你教左100次,你都要預佢會錯101次。

如果細路可以當大人睇,你不如6歲就比成人身份證佢,7歲比佢仆野8歲比佢打工啦。

學你講6歲教左就會識,唔教16歲都唔識丫麻。教左既話10以下打工結婚無問題?

都係o個句,你地9up之前,不如搵本0至6歲幼兒成長既書睇下啦。

睇住你地好似好理直氣壯講d弱智到爆既point,唔知嬲好定笑好。

寫abc簡唔簡單?
16歲就一定識?
你3歲唔教佢abc
佢16歲叮一聲會識左?

on撚9
不如小學教大學課程啦,

都係o個句,你地9up之前,不如搵本0至6歲幼兒成長既書睇下啦。

睇住你地好似好理直氣壯講d弱智到爆既point,唔知嬲好定笑好。

覆左你咁耐先知你出名on9
同你認真左添

寫abc簡唔簡單?
16歲就一定識?
你3歲唔教佢abc
佢16歲叮一聲會識左?

on撚9
不如小學教大學課程啦,

巴打 我留意咗你好耐
你又叫人睇濕尻育兒教育書
我夠知我老母係女人啦
我想講,如果當年我冇成日食糖、飲汽水,我身體會好好多,尤其汽水,飲得多同慢性自殺無乜分別,信不信由你!

個post重點係港媽衰格
唔想啲親戚亂咁向小朋友餵食
又要拎光環唔做醜人

好地地一句拜年個陣唔該唔好亂咁請我小朋友食野咪好囉

前面post有巴打講啲濕鳩親戚唔聽死要塞 咁唔比面咪開佢年

寫abc簡唔簡單?
16歲就一定識?
你3歲唔教佢abc
佢16歲叮一聲會識左?

on撚9
不如小學教大學課程啦,

你d pt我除左笑之外畀唔到反應
追哂咁多頁,發覺呢到有部分家長唔明其他巴絲插原post既理由

原Post有句「生得佢出,就有責任教佢」,先唔講後一句「7老8老」打錯(七老八十啊),內文根本自相矛盾。

矛盾位一:唔需要叫小朋友問父母,咪即係將解釋唔可以既責任射比人

矛盾位二:同時,唔比人答小朋友唔比佢食既原因係因為佢父母唔比,咪即係將拒絕小朋友要求導致佢嬲人唔錫佢既責任轉嫁比親戚

咁樣叫「生得佢出,有責任教佢」,唔好搞笑

仲有拜年時,除咗親戚主動請/引小朋友食,同樣可以有以下情況:

係親戚自己食緊而小朋友行埋嚟話我又要/問可唔可以請佢食;又或者全盒個啲,小朋友自己行埋去拎

呢啲情況根本唔關親戚事,唔通又要人負責埋做醜人,根本一個家庭總有人要扮丑人,港媽唔想咪比爸爸做,而唔係要第三者幫你頂,凡事冇兩全其美

冇人回應吓
追哂咁多頁,發覺呢到有部分家長唔明其他巴絲插原post既理由

原Post有句「生得佢出,就有責任教佢」,先唔講後一句「7老8老」打錯(七老八十啊),內文根本自相矛盾。

矛盾位一:唔需要叫小朋友問父母,咪即係將解釋唔可以既責任射比人

矛盾位二:同時,唔比人答小朋友唔比佢食既原因係因為佢父母唔比,咪即係將拒絕小朋友要求導致佢嬲人唔錫佢既責任轉嫁比親戚

仲有拜年時,除咗親戚主動請/引小朋友食,同樣可以有以下情況:

係親戚自己食緊而小朋友行埋嚟話我又要/問可唔可以請佢食;又或者全盒個啲,小朋友自己行埋去拎

呢啲情況根本唔關親戚事,唔通又要人負責埋做醜人,根本一個家庭總有人要扮丑人,港媽唔想咪比爸爸做,而唔係要第三者幫你頂,凡事冇兩全其美

冇人回應吓

如果個意思真係咁既話又怪怪地。

不過叫人唔好比野個bb食同
唔好借d意問佢地比唔比就好正常。

個post重點係港媽衰格
唔想啲親戚亂咁向小朋友餵食
又要拎光環唔做醜人

好地地一句拜年個陣唔該唔好亂咁請我小朋友食野咪好囉

前面post有巴打講啲濕鳩親戚唔聽死要塞 咁唔比面咪開佢年

有d 長輩真係咁 拒絕就會屌你唔比面順便鬧埋老母冇家教

所以其實哩招好難破
不如諗下方法點破d 長輩

寫abc簡唔簡單?
16歲就一定識?
你3歲唔教佢abc
佢16歲叮一聲會識左?

on撚9
不如小學教大學課程啦,

你d pt我除左笑之外畀唔到反應

無錯,一個弱智係無可能明到社會點解要分成人同兒童,點解仆野打工要有年齡限制。

弱智係會以為3歲同30歲會係一樣
起佢老母臭閪底啦

冇人回應吓

係呀 你啱呀

根本個FB post又好 呢個post又好
唔係唔俾你衝出黎柒 叫人幫你教仔
係屌你班家長唔好將個責任推俾親戚朋友
人地無義務同你做呢場大龍鳳
唔理個仔女幾多歲 有無自理能力都好
要阻止佢去做你認為錯嘅事情 你應該去教
唔係要人陪你做戲講大話

如果呢d小事都唔想做醜人去教
咁平時點教仔 唔洗教?

但班家長又話幾歲唔同 bb唔同 親戚太煩
唔好利用呢d借口啦
學校有衰同學 街上有衰人 食煙 講租口
所以我要求佢地檢點 就你教仔?
你點控制咁多?全世界圍住你個仔轉?
但教佢點分辨是非 係你做父母責任
不過是但啦
人地鐘意點教仔 人地嘅事
根本要人地配合你做戲教仔 係治標唔治本方法
個仔唔會明你用意 只係以為親戚無野俾佢食

人地覺得全世佢bb最天真 最實貴
係你地班仆街誘惑佢
係我地班毒撚唔抵得人地有西屌有仔生有美滿家庭
係我地係冇兒冇女唔明教仔辛苦

各位 港爸港媽
辛撚苦曬

冇人回應吓

終於有人講出重點
我唔介意家長唔比小朋友亂食零食同唔比濕鳩親戚亂餵食
事前講清楚都無問題

係港媽又唔想做醜人要親戚幫埋佢做醜人
1)人人思想唔同
我就算唔講係你老豆老母意旨唔代表個細唔會覺得老豆老母唔愛佢同唔會同人比較

2)叫小朋友問老豆老母係下台階黎
大家好做姐
講句唔比好難咩

遇著啲濕鳩親戚講左小朋友唔食得/死都要亂鳩咁餵,直接開佢年啦
有啲人唔開年唔鬆化

冇人回應吓

係呀 你啱呀

唔係要人陪你做戲講大話

咁平時點教仔 唔洗教?

唔好利用呢d借口啦

佢如果係呢個意思就怪。

但有d情況唔係咁,
例如父母唔比食,某人知道都專登比佢食,之後不斷引個細路,不停強調(係你父母唔比你食架炸),呢d煽風點火行為又唔同講法。

睇篇文好難分係邊隻既。

冇人回應吓

係呀 你啱呀

唔係要人陪你做戲講大話

咁平時點教仔 唔洗教?

唔好利用呢d借口啦

佢如果係呢個意思就怪。

但有d情況唔係咁,
例如父母唔比食,某人知道都專登比佢食,之後不斷引個細路,不停強調(係你父母唔比你食架炸),呢d煽風點火行為又唔同講法。

睇篇文好難分係邊隻既。

係呀
呢個世界有好多變態毒撚
當你個仔狗仔咁玩
明知係屎都塞落佢口
仲專登係佢面前話你地做父母㗎

你地為小寶貝安全都係唔好帶佢拜年逗利是啦

係呀 你啱呀

唔係要人陪你做戲講大話

咁平時點教仔 唔洗教?

唔好利用呢d借口啦

佢如果係呢個意思就怪。

但有d情況唔係咁,

睇篇文好難分係邊隻既。

係呀
呢個世界有好多變態毒撚
當你個仔狗仔咁玩
明知係屎都塞落佢口
仲專登係佢面前話你地做父母㗎

你地為小寶貝安全都係唔好帶佢拜年逗利是啦

你仲咁好心機應佢
我覺得最on9係自己唔比個仔食 但又唔比人講話係媽爸唔比
我覺得最on9係自己唔比個仔食 但又唔比人講話係媽爸唔比

我都覺 唔俾個仔食唔係問題
唔俾人地話係佢唔俾個仔食就好on9
上面個啲話親戚夾硬塞個仔食嘅 咪直接開佢年囉
唔係嘅普通親戚問個細路食唔食 叫佢問咗父母先根本無問題 父母唔俾咪直接同個細路講佢地唔俾囉
單睇唔比食垃圾食物 我又覺得無咩問題其實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞