[BNO] BNO平權運動簽署!關心BNO既全部入黎

1001 回覆
413 Like 39 Dislike
你個世界得sum to zero game都無辦法。
最簡單講幾個一般人覺得又唔係「著數」又唔係「恐嚇」既例子︰
1993年﹐美國介入索馬里內戰﹐仲打左場被改編成black hawk down既摩加迪休之戰。美國係被人恐嚇定拎著數呢?
1999年﹐美國指控南斯拉夫屠殺波斯尼亞人﹐拖埋北約去打南斯拉夫。美國又收左咩利益﹐定比人恐嚇呢?
1982年﹐英國為左個島仔福克蘭打阿根廷﹐仲恐嚇要用核彈炸阿根廷﹐係利益定恐嚇呀?個島得幾千人﹐無咩資源架。
唔係話香港人對英國無利益﹐但利益唔一定講緊係現銀十元八塊咁放出黎﹐亦都唔一定要下下恐嚇既。
如果下下利益論都work﹐點解有幾廿萬人佔中呀?有普選就大家既﹐但你佔就你奶野喎?利益論咪係藍絲個兩句「後生仔想屌警察威嘛!」、「想行街姐佢地」、「無錢先會攪依d 囉!」。你又覺得呢?
我老豆英國人,就算佢都覺得大陸係仆街,都唔想無啦啦放咁班bno撚入黎
英國已經比以前差,仲要放多班人入黎,等同難民有咩分別
既然你知我地唔會so你, 咁你又講咁q 多野?
正解,一講起錢,老豆都冇情講
東歐同難民入晒黎又出聲?咁多垃圾訓街又得?屌中共把撚,英國差左係政策問題同脫歐
冇錯,呢個時候,仲有 bno 撚出嚟,博屌啦
無人覆,慘
放長線,吊大魚,不如開放佢屋企,收d 難民la, hk 都收唔少架
我地一向都屌開東歐,尤其係波蘭人走黎
特別係已經比唔少blue collar屌話搶飯碗
而家仲要比咁撚多人入黎?想下都知冇可能
內政咁多野煩既同時走黎話平權,你估會對bno撚會有好感
已簽,支持支持!
唔批咪接受現實囉 仲可以點?

同埋我勸你唔好哂咁多時間係bno身上

除非你有bno/Bc
咁又唔可以咁講
最近推緊個條 British Indian Ocean Territory (Citizenship) Bill 用你個角度睇都對英國冇利,但都叫做過到 house of commons first reading

而且最近 windrush generation 單野都令好多 MP 重新討論目前國籍規則合唔合理,考慮緊改革國籍規則

BNO 問題同樓上兩單性質相近,本身班 MPs 想推呢兩樣野,你將BNO問題推入到 agenda 真係分分鐘可以一齊改革
我都知兩樣野相差好遠而且平權希望好微

但我舉上面兩個例子都係想講有啲野唔一定係利益驅使啫

例如 Lord Ashdown 拉埋 windrush generation 同 BNO一齊講,佢背後都冇利益架,係咪?

至於平權現唔現實,大家咪睇下英國佬到時點應囉。英國佬真係唔想理你嘅話就算三百萬人圍英國領使館都未必有用架啦,依加又唔係叫你將人生所有希望放哂落平權到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞