[BNO] BNO平權運動簽署!關心BNO既全部入黎

1001 回覆
413 Like 39 Dislike
唔會,但 windows xp 呢d 舊鞋,會有人理咩?

對於大部份無咩可能投資太多時間、金錢既香港人﹐聯署推大件事令BNO不合理既地方浮面係最有用既方法。下下睇當年判詞﹐你又係咪可以拉到當年條友繼續打落去?我當你研究到成為法律專家﹐除非你去英國告埋﹐否則你又唔係當時事都唔知研究黎做咩。而事實上﹐英國唯一驚既係依件柒事會被不斷影響國家名聲同信譽。
最緊要既係﹐國籍法本來就係可以改﹐我當係之前判死左都好﹐你捉到個輿論一樣有可能推到件事。好多人最鐘意一尾無用無用﹐其實大家做左咩﹐鬼佬多多少少都會知。好似下面個page
講得好
做野﹐係睇效果唔係睇付出。
Click個制﹐令到件事浮面﹐效果一樣可以好。
尼克遜點解收皮?都係柒事傳千里逼住走架炸。推死佢個記者同FBI局長做左咩?寫報紙架炸。
文明社會就係講下名譽、講下道德。你係要講付出做怨婦、講利益做商家﹐其實大陸仲岩你思路啦。

再講﹐我唔係話鬼佬會無條件支持幾百萬人去曬英國﹐我係想講大家做既小小野﹐雖然會不斷比你依種人視為「無用」﹐但其實係帶到風向。

依家大家唔係要一條一定成功既橋﹐係要一條有可能成功既橋。你唔信英國要講道理、講道德﹐其實你移唔移到對你都無意義。

PS︰其實大家可能知﹐BNO轉BC其實一直都係可以。非華裔BNO holder只要無拎到任何其他國籍係可以轉BC。而華裔就係當年自動轉會做中國人。
中共係聯合國九世啦聯合國打救
人地個po 就話要簽名
你就話佢無遊行
你係香港遊行施壓英國政府﹐件事好笑過大陸人去中聯辦上訪
btw﹐你又知其他人無做其他野?係英國同議會開會個班唔係香港人。人地叫你付出A﹐你話人無付出B所以係付出少﹐人地做左BCD你又知條春咩
咪係 最多咪叫爭取
1. 無居英權岩呀係事實﹐但德政就 依個係人權問題。香港人係談判過程毫無身份、係過程後又無個人選擇權。毫無疑問香港人係80年同84年既公民權受到嚴重縮限﹐咁都係德政既話﹐其實DQ立法會議員同唔比本土派選都可以合理化。

尼克遜件事旨在說問「行動」係可以「弱雞」到出下文都得﹐結果都可以有力。唔係比喻緊簽名﹐係駁你睇唔起簽名。

2. 係﹐我差唔多講到明香港人唔受惠個Act。我提依件事係有兩個理由。首先﹐個Act出左﹐客觀上有BNO holder拎到居英權。其次﹐反駁你既利益論﹐因為英國咁做係道德決定(你估下香港拎BNO又無外國、中國籍係咩人多?)

3. 講到尾根本利益同德道都係政治推手。利益其實我講過(香港BNO holder最細都就u grad﹐人力資源比一定高於average)﹐我只係想講道德問題推爆一樣有influence。
一般轉國籍係基於個人意願﹐而且公民權係西方社會好少會縮限﹐更加唔好提針對出身地、種族縮限。
香港呢?談判代表無﹐個人轉中國籍既程序又無﹐英籍公民權又因為係香港出世受縮限。出埋09年個Act﹐更加可以話因為華裔(華裔回歸時必然被中國人)受惠唔到個Act。你同我講無道德問題?如果係咁﹐嚴格講聽日777取消你身份證再自動轉你入四川戶籍都無道德問題。
件事一直無爆﹐係因為香港人以前信一國兩制﹐而且政治情況都叫過得去。但唔代表上述既野係合理。
btw﹐你唔係想講你返工係基於道德呀嘛。一份糧一份工that is the deal。我講緊公民權你講返工﹐你出身個張香港身份證買返黎架?
遊行都係咩人都去得啦﹐fail 定你去親個d 遊行都有食Q對你身份證先比入架。

人地聯署﹐咪make a noise囉。你遊行都係想人見到姐﹐個客觀事實係你聯署夠數鬼佬都會見到。
其實最基本﹐你要搵代表同英國deal﹐你都要有stat同人講民意啦好無。遊行係stat﹐聯署都可以係﹐完。
依樣岩呀。
你係操作層面講一定係。
咁唔好要普選啦﹐因為操作層面做唔好。
等死is ok
係英國人眼中, bno 撚仲衰過 150
無中國籍嘅bno holder都可以轉bc
但佢地一樣有香港居留權
得班被中國人嘅香港人無得轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞