[BNO] BNO平權運動簽署!關心BNO既全部入黎

1001 回覆
413 Like 39 Dislike
要解決中英聯合聲明好容易。

而家任何國籍既人合法住係英國夠五年可以有ILR,包括bno, sar passport。大陸無抗議違反聯合聲明。

只要立條法,bno 合法住夠一星期就有IRL. 咁都係無違反聯合聲明。
英國依家自己都好亂,分分鐘要幫中國含撚....加上香港依家無哂優勢,人地重保住你做乜?
有人話平權會違反聯合聲明。我指只要英國肯,果個唔係問題。
有冇人試過拎住特區護照又或是bno 都會畀職員用好奇眼光double check 再triple check十幾廿分鐘

bno職員話少見,當係唔知乜9 subject

特區=支那,以為你欠 visa
已簽
係你先知咩
唔係唔知61年殖民地就無左本土居留權
而係認為宗主國應該負責任
俾返本土居留殖民地人民

就好似法國同葡萄牙一樣
你估英國人on9
會學垃圾港賤歡迎4-50歲的人去咬福利

而如果你本事
當日居英權計劃已經有你份
你應該有專業資格走人
得,當年做錯就唔該交人先
當年未成年
講咩本唔本事
留名
前面問左啦
係有呀,有呀

即使無都唔係一個合理理由
有你而家係唔係俾返我呀
直接變BC係有難度嘅...
不過有好多方法可以半篩選好嘅BNO俾機會佢地變BC

例如開個豁免working visa可以過去搵工
令英國國民去英國工作輕微佔優於其他國民
咁做夠5年又可以申請BC
呢班人有工開相對佔用社會資源/福利較少

的確全數BNO轉BC會引起英國方面比較大嘅迴響
亦要解決中英聯合聲明問題
預期爭取直接平權不如爭取降低移民難度
適應唔到嘅人唔會過去(未必捱到5年)
(喺未有公民福下)頂得住/適應到5年嘅本身都唔會太蝗蟲
直接變BC係有難度嘅...
不過有好多方法可以半篩選好嘅BNO俾機會佢地變BC
令英國國民去英國工作輕微佔優於其他國民
咁做夠5年又可以申請BC
呢班人有工開相對佔用社會資源/福利較少

的確全數BNO轉BC會引起英國方面比較大嘅迴響
亦要解決中英聯合聲明問題
預期爭取直接平權不如爭取降低移民難度
適應唔到嘅人唔會過去(未必捱到5年)
(喺未有公民福下)頂得住/適應到5年嘅本身都唔會太蝗蟲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞