[BNO] BNO平權運動簽署!關心BNO既全部入黎

1001 回覆
413 Like 39 Dislike
唔知個巴打幾分
不過我唔知乜春係itels

如果你指ielts,亦都唔關事
我英國讀大學+master,ielts 8.5,又點? 就可以有居英權?
你老豆老母當年無幫你拎BNO咩?
BNO要平權,其實冇咩希望,因為係違反咗中英聯合聲明,英國08年搵咗個大律師去檢討英國國籍法,個大律師講明BNO嗰地位好撚奇怪,正路英國係有責任,將BNO變成BC,但咁樣就違反咗中英聯合聲明,佢話都冇辦法,只能維持現狀。當年都改唔到,而家仲少人拎咗,就越嚟越渺茫,再等多幾十年就會冇晒BNO,問題亦唔需要解決。除非中英聯合聲明會因為某個契機而失效啦⋯

另外BNO係屬於British Nationals, 係英國國籍一種,拎英國passport,可獲英國領事協助和保護;但就冇居留權和就業權利
有人話BNO仲有投票權,但我係UK政府網站就睇唔到呢點
唔可以直接俾居英權bno 人仕
不過可以搞一輪手續先俾
但唔想俾所以先唔提

Bno英國本土住夠半年可以投票
如果英國有心想俾BNO平權
當年洗鬼大費周章搞居英權計劃咩

當你留意下身邊既BC仔,佢地家族既成就
就會理解英國點解唔俾BC呢班兒登BNO HOLDER
關咩成就事呀
只係收太多人去本土會得罪選民
俾有錢人去係著數拎盡
當年成功拎到居英權既人
十居其九都係怕97回歸政局動盪,想有條後路 而唔係貪基本民生福利
成功申請既都係成功人士 唔需要你果一千幾百benefits..
本身就應該有
咩叫乞
前面利申左,bno holder
其實有bno有多一個選擇權,將來有事你可以選擇帶親友一齊走或選擇做返個中國人,就算無居留權英國政府都會收留住唔會遺返先
唉,其實希望真係唔大
就算真係有英國人幫手,甚至香港bno問題成為左兩黨既政治磨心,都有排研究個可行性,至少最近都好似毫無進展

但中英聯合聲明會否失效,英國對中國的取態
其實呢啲野好難講,外交取態係啲好容易轉變既野
BNO應該要居住在英國半年以上先有投票權
正解
巴打心水清

唱淡唔緊要
但好大反應句句屌柒人既真係唔知咩心態呢
搞成日先得3740
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞