IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
唔係寫垃圾袋兩三皮咩

React, Docker, Serverless, Machine Learning 通通唔洗識

識 Java, C#, jQuery, SQL 就得
又唔係我用
咪係 整得靚快又如何
唔洗ot 準時出糧得啦
其實一般嚟講大公司爛 code programmer 點樣升上去做吹水狗 SA?

利申:以前做開細公司 / 自己做,純粹想知
屌應該都轉架啦,完全睇唔到前路

唔知啊,我都唔明點解佢唔請個文員番來做我做緊嘅野,完全唔洗識coding 都做到

話說你地白紙新人咩都唔識嘅時期係點樣上手做野架,自學? 狂問人?
香港都冇人要ed野學泥做咩
知下個flow就算唔打算深究
到香港d人願意進步
再學都未遲

最多學定個python 等
我見好多新野都用python
用落好簡潔 真係幾好用
ching sick ball
lock in effect唔係yr1就有教?
迫唔嚟
我自己覺得得閒睇下都無壞,唔得閒就算,話就話揾工好易,但揾份好工好難,我耐唔耐就會有d焦慮擔心自己第時缺乏競爭力。想每一年都有d長進,唔想浪費咗廿幾歲嘅時間,但其實都唔知自己到頭來係啱定錯,咩玩法先係啱
個人經驗,IT 學新嘢嚟冇乜錢途,最多純為興趣。

除非你真係決心做 Top 3% tech 人,過矽谷入 Google, Facebook, Amazon, Apple,如果唔係都係晒時間。

啲嘢五年一大變,尤其 Front-end 嗰啲,到時又係變舊嘢

不如花多少少時間揀吓幾隻美國科技股炒吓好過

利申:24,初中已經開始寫 code,睇住啲嘢淘汰
出到又點,你唔係走到嗰 Top 3%,一樣喺大公司做狗

你唔服氣咪做 startup,一樣係撚狗,只不過撚你嗰個唔係地產商係攞到 funding 嘅二世祖
死路,同印度佬、大陸佬爭食飯
去邊到揾ap工好
叫價咩range
8年exp
主php
想要 30k到
8年30K
8年先叫30k
公司請唔請人?
寫開咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞