IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
個價比盡十萬,計法係打盡buffer 40個man days,兩個月人工,比個30-50k嘅developer做,始終呢個task要做嘅野唔多,報唔得大,至於技術,其實係睇揾唔揾到適合嘅人做。識做好快搞掂,但個價都唔會過50k,講緊developer。至於揾vendor,40man days比到最貴1000usd/man day就收32萬,不能再多了。
fg想刷cv, 諗住做1,2年轉工

17k pccw gt vs 18k 細公司(唔chur)

both14 AL
我八月寄而加返緊工先收到written test invitation
細公司做撚死,以前 part-time 自己做 vendor 就知咩事

大公司福利好,冗員多,但啲嘢比較舊,同業界脫節
你咁叻過外國囉,香港做 IT 狗係咁㗎啦,一個冇前途、冇發展潛力嘅城市
Pccw應該唔會太舊吧?聽過好多人講適合練功,唔知真定假
其實諗過下份工去外國,但屋企人同女朋友係一個concern
以前做開 vendor / startup,而家喺裡面做,話佢舊又真係冇得比,因為聽講啲銀行仲舊。

一個 4:3 mon 揼 code,揼 ASP
NET Webform 寫吓 MsSQL 咁

冇 git 冇 DevOps,你同外國公司梗係冇得比。

但勝在安穩唔太 chur,香港哋都冇得要求㗎啦

你有要求咪過外國囉
local 自己有嘛,交貨再拆返比上司囉
冇計,唔通我依啲低級狗開聲叫佢整返個 git 咩

香港地做嘢,多一事不如少一事
你叫都冇用
冇人endorse
諗梗下年走唔走佬過外國好 (eg. 英國)

喺香港咁玩真係唔係辦法,好似死路一條。
如果係大project例如payme係點organize?又係d developers自己搞掂交上去,但可能involve好多人架喎
嗰間好似係 CherryPicks,就算唔勁都好,我諗點都有少少 DevOps 嘅
Payme唔係pccw 負責development ?
印象中好似係 CherryPicks 喎。

楷哥吹水佬,最多低買高賣食水,唔會做 vendor 掛
Sad,不過好難想像其他involve多人嘅project唔用source control點樣manage
依個時代,非 in-house 點都會用掛
但你唔係話pccw無咩?
我係電視部,總部唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞