IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
係咪有infra network狗tg group?
話時話,教人寫code好唔好搵嫁呢?
Pish
係? 感覺上呢個月好多Agent call in
銀行做programmer係咪要學cobol?
好工同一般工年尾冇乜人走
但手上閪工就大把
Agent為份糧咪亂call搏人轉工囉
係日本打code果位巴,做咩開post 害人
Google map過,附近有寫字樓?
好多bro 都諗錯方向,通常一間公司請人,首先係有需求,然後就係定budget。需求即係你嘅skill set 係咪match,dup code 的只係會分係咪 junior,一個fg大約1-2年內可以犯晒80%的低級錯誤(包括唔覺意del錯野、唔小心炒左個DB等),過咗頭2年嘅can,公司就開始睇skill set (e.g. web socket + mq srv) 的年資同用過係幾多個project 到,重點來了,一個4yr exp 的 bro,可能做左2yr PHP、2yr Nodejs ,在公司角度只會睇nodejs 果2yr ,如果有另一個can, 2yr exp 全 nodejs 加駁過mq。對公司來說,兩個can 的exp 係一樣,budget 了28k 就出28k offer。
最後2yr exp 果個上來話自己2年都28k, 4exp 個bro 係 underpaid ...
咩寫字樓
it佬人工增長開始放緩 ,牛市已過
正解
冇人轉工Agent食乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞