IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
你地做到咁耐真係幾屈 做code狗開始做到悶

重記得幾年前係好鍾意寫code, 亦有自己寫app, web, 越返得工耐就越無聊....開始明點解之前講google software engineer都做唔長

可能遲下學龍心揸下的士, 乜都做下
debug, testing, development, support, 屌vendor......
唔係有uat role架咩
根據之前啲巴打所講:
uat = u are tester
都幾..同人互動機會係0
日日拎著keyboard
渣的士仲可以同靚女獨處
50% 打email
換光管換碳粉
FG做緊一間細vendor仔
做左一個月野
依家個PROJECT就黎交貨比客, 趕緊schedule,
本身入來係做developer但因為唔熟個framework
阿頭話冇時間比我慢慢學, 比佢扔左我去做testing
日日喺到做data entry & documentation野 好悶下
本身已經白紙一張, 日日做依D更加好似學唔到咩有用既野
係咪可以走為上著?
我會勸你唔好哂時間
我都覺得我哂緊時間
我有問公司其他人
佢同我同一開始佢都係做testing
之後先轉番做developer叫我做住先
但依家做D垃圾testing真係做到人都癲
人手狂禁button再落report
睇唔到CODE, 真係試到有bug都唔知點解
轉工啦
好! 開始睇下jobsDB先

不過依家擔心緊11月都來到仲係FG會唔會好難搵到工
唔識寫code 做BA冇運行

香港好多呢d人, 仲要做緊manager, 大把響in-house
咁少? 起碼90%時間hea
銀行PERM位請PROGRAMMER
JUNIOR位比較多
有無巴絲有興趣
https://t.me/fungaoaoaoao
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞