IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
嗯 個問題其中一個學名叫image query
預先Given一個set of image 可以做任何你想做既preprocessing
然後online咁比一啲query image 可能係/唔係set of image入面 就算係亦可能係rotated/scaled/chopped/downsampled
你要return返啲similar既圖片
最後個similar 係無嚴謹定義既 所以嚴格黎講呢個問題係開放式問題 我expect既係合理既答案

我自己係有一個合理既 已implement既答案

Partial hash
1. 你用咩hash 視乎你具體用咩 個search support到既feature唔同
2. Hash完之後點search? 就咁放入database做exact query?
分2個model做
1)用image-net現成pre-trained model做 classification
2) 用opencv 做 fingerprint
https://stackoverflow.com/questions/7205489/opencv-fingerprint-image-and-compare-against-database

好似用現成野都差唔多搞惦
巴打終於過返自己個名嘅生活
咁講啦 你條link係我搵過既無數link既其中之一

1黎講 你用咩data set train 你個net output啲咩 然後你點樣係query個時計similarity?
假話 你係train個net可以出到張image既set of word 同埋你已經對個given image set preprocess左 你具體係點query?
2黎講 yes呢個係一個好重要既方向
但用sift/surf係唔太得既 因爲 Commercial use要問原作者買license 同埋對大量high dimension real vector做query 廿萬唔夠錢買足夠運算力

現成野有既 但唔係差唔多搞掂 只係搞掂左唔夠一半
有冇人等緊報apii
而家係做image retrieval,計similarity score

你做classification 做乜
但係re-sized / chopped / rotated好影響枝feature vector喎

train model嘅方法現成有好多 不過要解決上面個問題現成方法幫你做到一半已經好好了

同埋要train model係好浪費時間 下個version想support埋其他features又要再嚟過 咁樣消耗好多man power
客人: 比5000蚊 一星期同我撚掂佢
Sift surf要比錢咪用orb

正確做法應該係

用feature vector 加 tree search
換轉係你condom都唔會重用啦
洗唔洗CRE成績?
Good luck

呢啲其實係好基礎的computer vision task , 不過香港應該唔會揾到人識做
咁又無咁顛
Orb可以係答案 我試過係可行

Tree search唔係答案 我試過用tree based既datastore去做 唔符合時間需求
客人: Budget比15k, 1個月同我搞掂所有野有冇問題?
我已經有implementation係手 而且我身處香港
喇 其實顛既係腦細
我當時都係無咁顛的 過多陣講我寫左幾耐同咩人工寫

不過我既下手同事就真係咁顛了
係咪真係invariance to scale crop rotation先
想當年係火車聽到隻IT狗同個客講電話 一星期4000蚊起個網站連database+所有function+新會員系統
Image content retrieval 基本都係用tree做wo
Tree唔夠快 或者唔夠平
你有十幾部機既話 都可以既我估 未試過有咁多機 唔知道
(Yes我都唔知點解學術界會無funding去買機
廿萬筆直 八位數既image 合理既query time tree base既method simply做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞