IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
同層隔離部門D女同事就好正
要, 英文 2, 中文 1
考左幾次, 中英文都係 F
其實你個image query一模一樣的image 定相似的image

例如我input 一架紅色Tesla ,會唔會揾到一架rotate 45度的紅色的Toyota

前者其實容易好多
啱啱相反 你個例子其實容易好多
你個例子係object labelling基本上就係NN
具體黎講 你可以用yolo 9000去做labelling 然後倒入任何一個支持快速full text search既db (MySQL full text search太慢 不過有大把現成野做到

但係如果係講緊想要同一張既rotated/scaled/chopped/down sampled version排前啲 紅車但唔同車款排後啲
咁個backing datastore係難啲既
呢個都係方法,但full table scan,多data會慢。lucene甚或elasticsearch應該可以秒殺,但如果用elasticsearch 就要manage多一set野。不過如果用elasticsearch image plugin成個solution會好簡單,容易implement,performance 又好,唯一唔好係store咗duplicate data,多咗野要manage
利申 exactly兩者都有做
老實講 當然唔係完全由零開始做

前者可以用opencv成堆descriptor
後者可以call google vision API 可以call Microsoft computer vision API 可以用yolo 9000

個難題係係你preprocess完啲image之後先開始
Classification is not content retrieval

比你train imagenet 1000個class

我如果張input圖個object唔係1000個class入面點,同時有兩個object 點

如果你係只係要做同一張圖的crop rotate scale一定簡單好多,係algo 層面黎講

不過implement當然有好多複雜野要解決
二十萬成本仲要用api

最頭到尾搭個pretrain好的 yolo 其實唔使15分鐘
分分鐘學m$個api都要搞幾個鐘
Full table scan唔係方法 因為講左8位數image
其實正正係因為vendor比左個full table scan 所以先要自己寫

啱啱先留意到elasticsearch 有image plugin
無用過 不過望左下doc 稍為評價下部分feature
1. Color histogram 有bucket界線問題 係一個我implement左然後放棄既方法 另外RGB/HSV simply係藍綠色方面表現不佳
2. SIFT/SURF係好 但係要license 實際上我本身係想用SIFT/SURF既 不過我連license pricing資訊都搵唔到
3. Hashing 係非常好 事實上我都有用到 但係唔support chopping 對rotation同scale既support都稍弱

另外唔知道佢內部點index 評價唔到佢scale up去8位數圖片個時既performance
足夠多既Classification can be used to do content retrieval
當然啦 8位數既圖片量 你要夠多class先夠做 preprocess cost會偏大 但係咁滿足到合理既query time

一張圖同時有多個object完全唔係問題 倒不如話係好事黎
因為bag of word

老實講 一張圖 你做咩都簡單
講緊8位數張圖
逐張做offline preprocess都好簡單
Online query個下先係問題既核心
我會話 用yolo+lucene係一個好快速 某啲use case行得好好 又平既方案
但係個use case要求稍為高啲 已經唔夠用

例如你個database好多手袋既圖既
你拎其中一張既downsample去search
咁你呢個方案會出晒啲手袋 但係你真正想要個張可能會排到好後
如果係content retrival,咁你index哂d text,已經簡化變成係full text search by score,定係full text search by score個result唔理想?
#740 我舉左個例子 佢係咩情況下唔理想
利申 唔係話呢個方案唔好 實際上係CP值極高既方案 只係simply唔啱我地其他use case
實際上呢個方案我地係有implement到 作為成件事既其中一部分
如果單係full text search唔理想,elasticsearch 可以support埋hash distance filter,可以加埋其他criteria嘅weighting
你見識少姐
利伸 唔識
其實我本身只係想大家估價 因為我後續係想講我下一手同事既慘況 同前老細既涼薄說話
我都唔想span入去技術細節的 大家可唔可以估下價 然後我再繼續返我個agenda
香港的話 十萬至一百萬港紙?
國外的話 十萬至百萬美金?
睇落機器錢佔大部分
有冇人知PCCW solution chur唔chur
請睇第一頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞