IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
無錯, 你一轉左班友就寫信投訴你個界面唔好用
最好番番去frontpage年代
寫到個system鬼死咁快咁靚
你個user部機都未必support到
得IT9自己部Local機係度打飛機
香港做it又唔洗追tech,d野又一早寫好晒,人工又高
其實好好做
人地問起又叫人唔好入行,係咩心態?其實udemy上幾個course之後搵工,第一份唔好要求高 15-18k,浸3年再跳 25-30k,請問有咩難度?

不停跑新tech係你地說法
個人覺得玩1,2隻舊tech比較適合香港地
靜係食條main水都夠

就算轉lang/framework
睇幾睇d doc就識用啦
難道你用開spring framework,
公司用c#果d framework 你會話唔識所以唔用咩
大家用開乜打code
用開vim ,依排心郁郁想轉emacs 用org mode
份份工每一個行業都要解決問題嫁啦
做得IT assume你正常IQ
想打大佬 ASL 定PCCW SOL 好
Asl應該閪啲
其實理解個concept緊要過跑新tech
熟concept要學隻新lang冇問題
乜都蜻蜓點水通到真正嘅”問題”就現哂形

我覺得IT要不斷學新嘢,講緊嘅唔係新tech,而係其他domain knowledge。code 只係工具,可以擴闊應用層面先係最值錢

就算醉心coding,都唔好蜻蜓點水
見到份CV寫乜都識真係笑而不語
歡迎入行,捱到落去再講
唔enjoy problem solving/coding其實好難捱

好多新入行一講debug即刻鳩都縮埋,仲講乜浸兩三年30K,頭三個月都過唔到

如果要揀請一件垃圾/唔請人,我寧願唔請
多個headcount 嘢做少咗點同人解釋
反而係有心入行白紙都帶得過
做IT 唔識自學會好辛苦,google大神已經係最好既幫手
真係見過有人連拎error code 去google search下都唔識..
已經係最基本既troubleshooting skills
大部份一個月就收皮
一開始做到hello world覺得「programming 咁容易都搵到咁多錢」

一去到真係要用program解決business 嘅問題,甚至只係print 三角形

至於business,諗到方法冇辦法實行,咁同吹水冇分別。識落手做嘅lead/consultant 值錢就係因為佢地有能力用「工具」解決問題

淨識收order唔識諗嘅最多都係留喺programmer,dup死一世code,仲要冇乜進步空間
AP2未考能力傾向測試同綜合招聘考試係咪已經玩撚完?
https://www.youtube.com/watch?v=W15kjjygPSU

政府都鼓勵待應入行做IT 仲要撐
個待應宜家應該做番待應
整電腦宜家都搵唔到食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞