IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
呢個星期返工無野做,沽騰訊沽左成個月糧
無寫3,4個月曲, 頭腦清醒
原來唔做毒野, 個人係醒D
你地不妨排毒
咁易滿足?我轉左工
NOW 3,4個月過住ACO生活
個事實姐,夠彊講,高質女唔撚會理IT狗
4年exp AP 一般24k -28k,如果升唔到,AP做多幾多年最多30頭,但係升SA 4年exp 少左D
4年28K?早兩年就係
我3年28都underpaid 啦

同埋越黎越多Perm Role AP過40K喇
唔好成日覺得Agent介紹嘅Perm Role實伏,當拎下料都好

同埋唔好成日覺得我哋呢堆FF吹水
有種人俾埋糧單佢睇都覺得人地實際經驗多過口講
死都唔信而家兩年都24K(好彩就28-30都有)

多啲攞下料啦,唔好成日埋頭苦幹
準備好隨時轉工,反正公司都隨時撈唔掂要執笠/炒哂IT
到你份糧夠唔洗屋企幫都買到樓,就真係叫中產喇

有冇諗過AP要識要做嘅嘢多過一個其他行業嘅AM/M?至少其他行業嘅managerial role 唔洗有跨行業domain knowledge 都生存到(事實係好多廢M叫佢落場做返兵就衰過FG)

如果真係熱愛dup code乜都唔理嗰種叫P,係唔洗處理requirement ,收order做就得
同埋其他行業都underpaid,只不過班友龜縮
你睇下外傭post就知叫香港人爭取加人工同叫佢地去死冇分別

「冇咗份工點算呀,你養我?」
「老細出糧俾你就唔好搞咁多嘢啦」

挑,幫老細賺/慳嘅錢點止自己份糧嘅兩倍
講到好似皇恩浩蕩咁,奴隸心態
豬肉現實人工無償OT
日日唱啖IT
28k我諗宜家已經有人1年就有。。
肯轉工24 一年都有la
VTC都係用緊 Macroview
貪佢平
垃圾agent工
宜家it狗樽頸位係幾多
同問
上面果班20k
不如第一頁加曬d agent出黎啦
agent員工上線了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞