IT界討論區(45)龍力蓮:你睇下你似咩?成個毒男咁!臭架你!

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
不如你講下你點做可以一手fight低幾十年的image retrieval research
好簡單 我用左最近幾年既latest research
具體點做我就唔講得了 NDA
我只可以講 大家淨係關注vision部分 唔關注search部分 慢係理所當然的
搵下啲database既latest research paper會有寶藏
唔熟 image processing, 但係 processing time 如果每張圖用秒計,1M sec AWS Lambda 大約 50HKD,
100M 張圖 x 100 sec(靠古)= 50,0000 HKD
Default max 1000 concurrent execution, special request 可以上到 6000 , 理論上要20日,實際大約一個月,所以 10萬 initial cost,之後睇用量...
唔熟AWS 但係azure既IOPS係悲劇 我懷疑所有cloud都會有IOPS問題
我明明問緊大家估價 點解會變左做深入技術討論
比我地估多陣價先開估
Serverless 唔太理IOPS, lambda、s3 都唔計,dynamo read/write 計 capacity (好很貴)
信我 你做呢個size既data IOPS好很重要
當然錢都重要
apii
可能係唔同方向,如果計IOPS, 3000 IOPS 的SSD 可以用10ms 讀張 1MB 的圖,1秒可以讀100張,如果開10部機就可以1秒1000張
而s3唔計IOPS, read write 速度慢D,但重點係concurrency , 如果讀張圖要一秒,10,000 條thread 讀10,000 張圖都係用一秒, 咁樣計cost 會容易D
政府工當然要
開左位, 又可以報啦
apii又請人啦
連登仔有福了
入左去仲出得番黎咩
是咪用perceptual hash + hamming distance?
應該唔收得貴
我當揾個30k developer做,frontend簡單做upload photo function同display result,backend收圖加hash,扔落db計bit count,db就全部圖hash一次,當比盡兩星期,上司加一倍buffer,老闆再加一倍buffer,兩個月,成本60k,加埋d auth同frontend野,比盡100k,不能再多了,機另計
大方向黎講 如果你無咁多筆直買production machine既話 phash + hamming都係方法 不過佢rotation/scaling只係支持10%左右 chopping支持5%咁

Implementation黎講 Hamming distance你點做 SELECT WHERE BIT_COUNT(hash, query_hash)<threshold咁?
宜家1日搞店啦
用lib做
其實hea做真係無得輸
3萬幾起薪 年年跳point+通漲加幾千蚊
無左舊制福利都完勝出面私人工
就算計返條數 頭幾年減人工都想仆入去做
不過最衰我之前考CRE 英文柒撚左拎唔到level2 一路都唔記得補考返
望都唔望你啦 仲要tcon
咁短時間升AP1?
會唔會太樂觀
慢慢排隊等升既話 我諗最快都要十幾年先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞