[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(24) 1001請開post

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
唔知
但總之考到C以上已經夠 (得CU對igcse個要求高啲,如果有C都已經最少夠報其他U,包括hku)
同埋聽人講香港人點都考到A

如果搵中六程度既工,政府唔知承唔承認你既igcse(即使A*都應該唔得)代替dse 3

但一般大學中文入學要求係dse 3 / igcse e / ial e就得(BU只承認dse)

而讀少過六年中文既鬼佬/香港初小學生考都至少攞B (我指edexcel igcse)(你考試會見到大量小學生)

另外提出一個常見錯誤

考評局個成績兌換表話dse 英文3=ielts6.
但ielts6.0並不等於dse英文3
因為考評局想防止人地考ielts代替dse英文報jupas

所以ce果啲入學要求/成績兌換表只係比舊學制學生用來參考
今年係5月14日星期二考,同埋撞exam period可以make up既(如果極有信心攞到conditional offer)
edexcel就5月22日星期三
只能講會有小學生考但唔會大量既
唉屌 我一直諗住報edexcel
點知報個時鬼遮眼
報完先知報咗Cambridge
支那人
Sorry
後尾Acl a番
咁其實Cambridge係咪都唔難 只係對比下edexcel係再簡單啲?
咁應該報pearson 定 Cambridge?
想問下如果要lecturer寫reference letter,係咪要係learner portal apply?但係HKU application又可以直接填lecturer嘅email address
想問下hkuspace plk既師號關於defer payment既野

見post入邊既defer教學話可以打封信 講返做咩要defer學費 但打過去問staff 佢地話咁樣唔做得

請問咁多位巴打defer payment 應該點做 因為grant loan仲沒到戶口 但19號要交學費了 所以請教咁多位小弟應該點做

我想問下如果我走左sem1考試可唔可以讀sem2?
因為我打算sem2先quit,但係唔想考QA
同埋如果要repeat嘅話係去到year2先repeat?定第二個sem就要re?唔該哂
清你讀邊科
freerider生cancer死全家冚家落地獄
有冇得分享下
好撚嘢做呀呀呀
屌先繼續埋位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞