[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(24) 1001請開post

1001 回覆
18 Like 2 Dislike

開post template:https://docs.google.com/document/d/1UKhRxjRyzcbeEweGgyJY2A6q8PXoWo5TBD-O8FCTCrw

歡迎各位fm bb,有咩關於space嘅問題可以喺道問
year 2同老鬼都可以幫手答

Frequently Asked Questions: 

1.點DEFER學費? 
打封英文解釋信 
加埋offer letter+經濟困難證明文件+留位費收據既copy 
交份copy去space院校就得 
帶埋所有文件正本比人check 
之後返去等通知 
詳情可以打去space問 
by梵高的星夜 

2.咩係天書? 
係KEC十樓,有每年不同科升大學的數據,包括公開試成績,GPA,IELTS,interview問題 

3. SPACE最伏係邊幾科? 
沒有廢科,只有廢人 

4. 常用連結
https://learner.hkuspace.hku.hk/

交學費、add drop swap科、睇timetable、apply locker、download notes、交功課、reference letter、圖書館book 房、睇/買transcript、 withdraw from study全部經portal入到

太空潮文系列: 

(1) 
"點解入SPACE? 
巴閉law 英雄主義 疊馬 
人地問你讀咩,你可以扮KONG U仔 
見到D I大仔,你可以笑佢 
o靚仔你讀咩呀 出黎隻揪丫 
隻揪呀 
揪我丫 揪丫 
我揪你 你揪我 點呀 
你見過超收未,你見過要去金鐘海富上堂未呀 
你話太空人係你偶像丫ma 你見過太空人未 
將來有得入HKU讀丫ma 好巴閉呀 ? 
你知唔知佢比一個SEM要做四五科PROJECT掹唔到 
你知唔知佢親眼睇住佢D GRADE爛,GPA插水,佢救唔到 
你知唔知太空人諗緊咩呀? 
話俾你聽佢唔想做大空人 
佢唔想入SPACE 
但係佢無辦法 無得返轉頭 
係呀 每個人都想入U,我都想 
其實 你讀咩 我理唔到咁多 
但係我想話俾你聽 揀錯CC 無得返轉頭ga" 

(2) 
HKU: 我****,邊個踢我?! 
HKU:省*我?!你知唔知我邊個呀?! 
HKUSPACE:唔知喎。 
HKU:關你*事呀?! 
HKUSPACE:佢係我啲friend,咁咪關我事囉。 
〈咩事呀HKU?咩事呀HKU?〉 
HKU:o靚仔,邊度架你? 
HKUSPACE:HKUSPACE呀。 
HKU:HKUSPACE?你哋有冇聽過HKUSPACE個名呀? 
〈邊個SPACE呀?吓?邊個HKUSPACE呀?〉 
HKU:乜嘢HKUSPACE呀?冇人識你喎!我就叫HKU。你識唔識呀? 
HKUSPACE:識。 
HKU:依家冇人識你呀!人起朵你起朵! 
HKUSPACE:我叫SPACE。 
HKU:太空?邊度有空呀?睇下!睇下!邊度有空呀?
HKUSPACE:咁多位大佬,我地真係冇心架,俾條生路行下丫。 
HKU:死o靚仔!拋我浪頭?我****!"

港大附屬學院成績驕人 是你首選

1/3升讀兩大
2/3升讀八大UGC

同學連SEM BREAK都不忘回校,手執書卷努力溫習,反映學術氣氛濃厚

關於killer......
唔少人都話space有killer,永遠榮譽太空人港英狗(戇鳩仔)咁講:

不過我自己咁睇,我覺得好多因素影響grade嘅,每個lecturer點都要派啲A+派啲B-,如果你嗰班多勁人,有對比之下你自然睇落差啲;相反你嗰班本身廢廢哋,而你水平又稍為高啲啲,assignment同present做得好啲,個A/A+自然袋袋平安。加埋出grade前每個lecturer比嘅grade都會微調,assignment A+final grade拉落A A-拉上A+都有,9分努力1分運氣,做好自己結果唔會太差嘅,唔對路咪add drop轉班囉。

唔好聽到人話某個lecturer教得好就狗衝(尤其中英文),入到去比成班英文啪啪聲嘅學霸堂堂屌打,出gdp嘅時候就欲哭無淚。某啲傳說中嘅killer無人reg,結果一個學霸都無,呢個就係你大顯身手嘅時候,多啲答問題問問題唔好怕醜,啲廢人一定笑鳩你多嘢講,你要記住平時分就係咁樣來,出gdp嗰陣你揸隻A佢揸隻B,睇下邊個笑到最後。同埋千祈唔好遲到同埋走堂,平時分執豆咁執,蘇州過後無艇搭,無咗呢10%話知你全部assignment A+ final grade都唔會上到A+。機會只係劉備勤力嘅人,做人做狗自己決定

*雖然最頂寫住「沒有廢科,只有廢人」,只係祖訓來架咋,EE(energy & environment)、AA(Art appreciation)、IPhil(Introduction to philosophy)呢三科係大伏,揀咗嘅自己睇路,drop科保平安

祝各位太空人早日返回地球

比啲掙扎!

I want you to 過三爆四
後門狗
ccit4009係咪好正?想揀
定QA2好玩d
Science學生來講,QA2易過QA1 / IMM,IMM雖然多數人話靚grade,但workload都算重。QA2係背式sub數為主,而且係外國都係中學課程,唔算太深。

利申QA1 A- QA2 A+ IMM A-
好想返地球啊
新post lm
ching同隔離HKCC個微積分咩關係
冇任何關係,強調自己係Space出身咋
咁等我再諗下先
咁快要揀科?
yes
QA1邊個教?
Global Technology係讀咩㗎
見其他又哂銀時又health就揀左佢做first priority
各位巴打絲打
我想知CCIT4009 introduction to multimedia
Cccu4040 exploring Hong Kong through flim and popular music
Cccu4039 intercultural communication
呢幾科係讀咩
有無人可以講下social media society 點揀好
hello 巴絲們sem1另一半學費幾時交thx
hello 巴絲們 想問下sem1另一半學費幾時交thx
multimedia 既project 係整flash
上堂講下file格式呀電腦野 要背!考試會出
每堂有worksheet 做
考試就做下mc 同long q
Janice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞