[HKUSPACE]召集所有太空人面孔(24) 1001請開post

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
就嚟完sem都未去過10樓 宜家打開電腦就係狂做
想知10樓d升學counselor 係咪可以walk in
sem 尾有小小忙想要搵第二d野調劑一下
yes
mon to fri
330-430
舊年exam難度

CM I 平均15-20分鐘做1題數(比m2卷淺兼作答時間長一倍)
CM II 平均5-8分鐘做1題數(接近舊制AL短問題難度)

順便一提 CM I test 衰極都有五十分 但CM II test 唔少人係拎零分 因為CM I有非Science學生讀 所以CM I要出淺啲 而CM II主要目的係準備學生讀yr2 phy課程(目標非yr2 stat major) 因此會深好多

所以傳說入面 邊個教CM II 邊個就不被續約

不過Space maths科都係拉curve 點都有人會A+ 盡力考就得啦
sem break同考試都好似唔開
唔想上QA
謝大
本身就係想避數所以揀文科
點知最後第一個sem就係要讀QA
第5課開始唔明
Same
本身就唔鐘意數先揀language
依家上堂好似聽天書咁
上堂肯聽 落堂肯溫點會唔明
我都係避數先揀文科
CM I 個average點都過7成啦
CMII 要讀咩?AL短問題有冇dse M2 part b 甘難
CM II同dse m2基本上得integration by part同by subitution一樣,一份assignment大部分人都至少用3hrs來做,另外CM II唔似m2可以操past paper,考試所有sub chapter都至少出一題,我自己覺得CM II深過M2 part b 兩倍左右,但亦然比AL長題目淺

CM II syllabus一覽

ch1: integration (include partial fraction, reduction formula, arc length, surface area, improper integral)

ch2: differential equation (1st/2nd order, operator)

ch3: numerical method (iteration, newton's method, numerical differentiation, numerical integration include trapezoidal rule & simpson's rule, euler's method, Runge-Kutta Formula)

ch4: vector calculus (derivative, velocity & accelration vector, curvature, curvilinear coordinates)
甘真係好難 我m2 part b考得最好一次都係得6成近7成。
dse m2得4 本身以爲穩5
甘撚完未呀屌你老母
完全封鎖
甘你老母臭閪 屌你老母打夠5p字未
今日有冇人係KEC library 見到有幾條女係書架個邊又影相又拍曬story咁 又嘈又阻住曬
CARDS 個presentation要做啲咩?下個禮拜1 present而家仲未開波做呀
係咪做discrimination呀 一個香港例一個其他地方例應該唔難姐 解得翻點解係就得 好快做完
唔係呢個題目喎。
engine 個個
CARD
imitation game 嗰個
card今年新開㗎好似
係呀屌 垃圾科嚟 都唔知讀乜春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞