[第二季] 一起成為魔王吧!第二版

939 回覆
64 Like 2 Dislike
同埋好似好多人玩依隻game玩到癲癲地無晒人性 會唔會遲d有relate現實世界既劇情

這就是人性。
參考廢青狼依個角色,現實滿足唔到既就係遊戲到釋放人性。

會用現實性格解釋遊戲行為,但唔想同現實太多直接影響,因為會令故事太嚴肅。

例子:本身柑柑設定現實係一個肥婆,kanatheon打唔入黑珍珠安多莉亞唔出手,六口決定現實起柑柑底再派通街令佢眾叛親離,依條線迪貝爾會留守係柑柑身邊戰死。

但係一寫就太嚴肅同唔輕快,破壞整體風格美感,所以我將柑柑成個設定改左。

肥婆
同埋好似好多人玩依隻game玩到癲癲地無晒人性 會唔會遲d有relate現實世界既劇情

這就是人性。

會用現實性格解釋遊戲行為,但唔想同現實太多直接影響,因為會令故事太嚴肅。

例子:本身柑柑設定現實係一個肥婆,kanatheon打唔入黑珍珠安多莉亞唔出手,六口決定現實起柑柑底再派通街令佢眾叛親離,依條線迪貝爾會留守係柑柑身邊戰死。

但係一寫就太嚴肅同唔輕快,破壞整體風格美感,所以我將柑柑成個設定改左

肥婆
依家所有角色同現實都差唔遠,個樣。

大家睇故都係想開開心心,冇必要搞到咁複雜
呢篇都係輕鬆向,其實都見到樓主想講口既嘢,但係正常我地唔會深入討論
btw,但係正常現實通訊點都會有掛,佢地去到餓死冇救援個時大把時間,上官網求救被人刪姐,但係現實我地打機都係有私底下口既whatapps群 約戰群之類。冇理由冇人諗到冇人用掛呢個都算比較正常現實唔會太深入

這就是人性。

但係一寫就太嚴肅同唔輕快,破壞整體風格美感,所以我將柑柑成個設定改左

肥婆

其實由痴線佬復仇個個藍色面具行刑官就諗梗樓主會唔會寫埋現實對啲人有咩影響咁痴線
呢篇都係輕鬆向,其實都見到樓主想講口既嘢,但係正常我地唔會深入討論
btw,但係正常現實通訊點都會有掛,佢地去到餓死冇救援個時大把時間,上官網求救被人刪姐,但係現實我地打機都係有私底下口既whatapps群 約戰群之類。冇理由冇人諗到冇人用掛呢個都算比較正常現實唔會太深入

前文有提及獵龍隊係城到徵召,黑邪翼成員其實唔多,大亞只係一個幹部,佢冇娜茜提亞私人手機唔出奇

前文有提及獵龍隊係城到徵召,黑邪翼成員其實唔多,大亞只係一個幹部,佢冇娜茜提亞私人手機唔出奇

仲有龍血島係冇得同外界聯絡,密語都唔得。

密語設定係'飛鴿傳書'盡量疑人令玩家投入係依個中古奇幻世界

肥婆

其實由痴線佬復仇個個藍色面具行刑官就諗梗樓主會唔會寫埋現實對啲人有咩影響咁痴線

盡量想留想像空間比毒者,有時留白更美

只係巴打講開人性令我想分享多小小創作心得

今日傾得高興,聽日6000放送。今個週末打完龍血島
下一個仔細講既應該係加奈同多多
徵怪: 龍王 ok?

幫手加怪

魔物名:災厄的九頭妖/九頭蛇/九頭龍
隱藏副本的妖獸
識用所有狀態魔法
身上的麟片有物理反射同魔法傷害輕減作用
攻略難度非常之困難,從未有隊伍能討伐成功
參戰人數100人限定

整多個先

魔物名:禍津之巫女
隱藏劇情的Boss
外表係人型的巫女,周邊會發出令人不安的霧,所有攻擊都附有極高確率的即死效果
同神神子可能有些關係(?)
有關此怪的都市傳說
其一:如果話魔王係遊戲中的最終boss,這個巫女一定係比魔王更惡打的存在
其二:曾經有玩家向官方投訴此怪太bug,結果再次登入的時候角色資料同備份完全消失………

還望唔會影響到個故事設定吧
btw我個角色已經砍掉重練左
請求樓主記得再mark多次呀
(在此post第八頁最低個回覆)
好彩唔洗做肥婆
好彩唔洗做肥婆

廢青狼嘅專屬肥閪
想問點解主角唔去自己服嘅龍血島視察環境?

姆大陸地圖係咪個個服都一樣
(玩家霸地同樹巴植樹之前)

我都有諗過
姆大陸本土相若,但所有'外域'不一定相同。聽服冇'龍血島'架中,正如俄服冇冬精靈村依條線一樣
徵怪: 龍王 ok?

幫手加怪

魔物名:災厄的九頭妖/九頭蛇/九頭龍
隱藏副本的妖獸
識用所有狀態魔法
身上的麟片有物理反射同魔法傷害輕減作用
攻略難度非常之困難,從未有隊伍能討伐成功
參戰人數100人限定

整多個先

魔物名:禍津之巫女
隱藏劇情的Boss
外表係人型的巫女,周邊會發出令人不安的霧,所有攻擊都附有極高確率的即死效果
同神神子可能有些關係(?)
有關此怪的都市傳說
其一:如果話魔王係遊戲中的最終boss,這個巫女一定係比魔王更惡打的存在
其二:曾經有玩家向官方投訴此怪太bug,結果再次登入的時候角色資料同備份完全消失………

還望唔會影響到個故事設定吧
btw我個角色已經砍掉重練左
請求樓主記得再mark多次呀
(在此post第八頁最低個回覆)

角色marked 怪要諗諗
姆大陸本土相若,但所有'外域'不一定相同。聽服冇'龍血島'架中,正如俄服冇冬精靈村依條線一樣

未瞓醒 尼服冇龍血島*

遊戲開發商都幾屈機
又 ai 又仿生體 又禁私訊 又封討論區
每個 ser 仲有各自嘅歷史同設定嚟擾亂攻 ser 玩家

btw 神神個 ai 連英文都 translate error

遊戲開發商都幾屈機

btw 神神個 ai 連英文都 translate error

唔係,係美服既人用translate打劇情,神神子直講姐

遊戲開發商都幾屈機

好彩問一問 原來係我 error

遊戲開發商都幾屈機

打劇情要用當地語言打
呃到人咩
剩係錯 grammar 都夠死

打劇情要用當地語言打
呃到人咩
剩係錯 grammar 都夠死

蟲族既好處 見到甲由就走

遊戲開發商都幾屈機

設定係未來,有幾大吹幾大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞