八達通你就等畀人屌四你老母

985 回覆
803 Like 28 Dislike
想知邊間整機
佢整得黎又有新科技出台啦
FPS只係係即時過數制式,
而且FPS都需要支付寶呢d app先可以做到QR付款,
而支付寶已經支援FPS啦。
fps 唔一定即時過數
延遲一樣得
佢係做common qr code 的話就唔只支那寶用到
銀行同其他svf 都用得

只係fps 唔會咁白痴收款方一scan 付款方個code 就可以過你數
要先reg 咗dda 先
加落apple pay/google pay既可能性低d
因為佢就係要建立自己既付款生熊系統同收費裝置去賺商戶d租機/手續費,慢慢搶市場佔有率,令消費者產生左依賴同慣性繼續賺錢
加落apple/google變相係要嘔返部份錢比對手賺/坐大對手
反而佢唔好玩QR CODE咁落後,出NFC好過啦
啱啱去大快活買飯見到收銀機駁咗paywave機
係7-11嗰款
應該測試緊
好快有得用
八達通等被邊緣化
有咗paywave機好耐,不過之前只限訂嘢食先得
我兩年前都見過西九龍中心大快活駁左卡機,但呢兩年冇野發生過
就快聖誕,俾人訂聖誕大食會 d 野食
睇嚟又冇機
呢排又推We7 Pay、支那寶,唔知有冇機會順勢推埋
都係charge 問題
credit card txn charge 通常有fix charge 或者min charge
當交易額太少嘅時候charge 就會相對變高
所以唔少地方都要夠數先接受簽卡

例如 2%+$2 charge的話
如果食$200 charge $6 (3%)
食$50的話就變成 charge $3 (6%)
有coupon就用囉
冇嘅話都係八達通
終於唔洗用乜嘢支那寶
https://www.facebook.com/273813022746352/posts/1856238551170450/

八達通嘅廣告...
暗串「請勿進食外來西瓜」?
其實即係講緊邊個?
本地野跟唔到時代進步。咁當然只可以引入外來野
個 meaning 出晒嚟, 唔通真係就嚟用得?
見到真係想屌佢老母,咩柒都冇得食,想食個西瓜都唔得係都要比屎我食嘅,真係DKGH
只識拍廣告 實際野又唔做
柒到唔敢睇
賣咩柒廣告
正經野又唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞