八達通你就等畀人屌四你老母

985 回覆
803 Like 28 Dislike
新機
Xs. XsMax
應該可以冇電都可以Do 到呢個功能
佢有個power reserve for express card 既功能
乜唔係因為八達通係套offline system
最新交易係放咗喺卡度
所以先要用部機讀返岀嚟?

Backend gen個report唔難,
問題係要等所有online同offline reader收返哂所有交易數據先可以gen到最update個數
backend gen report 唔係用卡嘅交易紀錄而係用商戶上傳結算嘅交易紀錄的

用家依家隨時都可以叫8仔gen statement
但要填form request 同畀錢
呢個就係8仔落後嘅地方

另虢啲資料有無過3叔手其實唔係重點
啲資料可以點用先係
即使係8仔自己都唔代表佢可以任用你畀佢嘅資料
三星咁柒....一陣do 八達通爆炸點算
iphone電都差唔到 機都著唔到
三星都係當香港人係狗
全球不包括香港....咁大既屈辱 係三星狗先繼續用
同埋港人都係擅忙....好快就唔記得
我簽sc 張simply cash 同兌現金已經近乎無分別
有時簽卡仲有商舖優惠或者額外回贈
而且比cash 方便好多

不過始㚵仲有啲地方只收cash 所以都要帶啲旁身
gen statement 呢樣真係落後
唔怪得 apple 唔放佢入境
咩Pay 都好 響個電話到睇 statement 都係好普通既事
就算佢有冇機可以嘟 都唔會知係搭咩車 邊間鋪頭買野
所以我咪話backend consolidate個transaction report唔會即時gen到最update嘅log岀嚟囉
要等佢每日clearance 哂所有uploaded UD先可以gen到嗰日有咩transactions
仲要唔好忘記可能有商戶部機upload有問題/上唔到網,中間嘅transaction會無咗

所以要拎最update嘅transaction 一定係拎卡入面data,正因為咁,佢哋先賣部ACR122U 同Sony RC-S390
唔係最update 其實唔緊要
你依家睇銀行statement 都唔係最update
睇結算咗嘅資料其實仲好
因為嗰啲先係真正處理咗嘅交易
而且至少係有得睇

另外讀卡都唔一定有齊最新交易的
卡裡面只儲有最近10次

至於商戶壞機上傳唔到結算佢仲驚過你
因為商戶會收唔到錢
如果最終真係lost txn 咁恭喜你
你check 到的話可以叫8仔退錢

不過現在無乜人會畀錢不停check 住statement
要8仔審計時發現並主動發還
好似之前幾次扣錯錢情況一樣

如果用家可以簡單check 到statement 就可以更容易發現了
新卡可以save 40個transaction log

不過如果從睇結算角度出發,
睇返一個月嘅transaction,
呢個功能又真係有用,
公司八達通要做結算都唔使吓吓每個員工日日去read卡keep住幾十份log,
Online server 一句SQL gen份report做claim數快捷又方便,
如果吓吓keep收據/吓吓read 卡拎記錄,
幾多個櫃桶都放唔哂啲log

垃圾八達通淨係識賺錢
屌都廢事,八達通唔該快啲收皮
其實晌有FPS後
EPS 會收皮先
下一個到PPS

因為任何一間bank/ewallet都可以用FPS做收錢,即時過數(EPS要下一工作日),手續費又肯定低過EPS/PPS
(講緊eps 1% vs fps 0.000x%(小過一仙per交易))
EPS/PPS會失去存在價值
爭在d商戶幾時發現而已
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞