八達通你就等畀人屌四你老母

985 回覆
803 Like 28 Dislike
支付寶 / Wechat Pay 入 Apple Pay 嘅機會比八達通還要高
呢個真
又話就算唔響ios12出都會響ios 12.1出。 屌, 睇來宜家等到ios13出八達通都未入到apple pay.

八達通唔該快啲收皮
香港獨有,其他國家有無
裸跑無得攝八達通
我都係,依家直頭整埋自動增值
靠八達通真係等死
我貼左一張,好ok喎,放機背下d 應該好d?
ios 希😭
qrcode 同nfc 最唔同係qrcode 只係單向通訊
喺離線環境下持卡方並唔知道code 係咪已成功被scan 交易係咪已經完成
亦唔識更新餘額

假如用喺拍卡機及電話雙離線情況下
就會有唔夠錢但不停被用作交易嘅可能

而大陸地鐵嘅做法並非離線而係非同步處理
即乘客出入閘後再進行數據傳輸
所以問題並不嚴重
但如果當8仔咁用就會出事

亦因為呢個限制
部分交通卡上嘅功能
例如跨交通轉乘優惠就變得非常困難甚至不可行

所以港鐵可以額外支持qrcode 入閘
但不能夠簡單地叫8仔變成qrcode 的
八達通屌四你老母
其實大陸又唔係咩都唔肯做嘅.
起碼北京同上海公交卡已經加到入去.
我估將來普及d都會加埋廣州同深圳.
小米都已經做到大部份公交卡加多入d高階機到.
無論係用apple/ android. nfc payment唯一唔好處就係要買多張實體卡先加到入去 around 20rmb左右.
但如果你用wechat qrcode 可以直接入閘. 可以慳番20蚊.
各有各方便啦.

香港我梗係想加到8達通落iphone la...因為依家d拍卡機感應好差.
成日都過唔到銀包. 反而credit card搭地鐵我唔係咁care
加到入samsung pay 即係技術上無問題啦
係八達窿同 apple 傾唔掂分賬
你都識講小米高楷機nfc嘛。人地wechat擺明用低放固QR,不受硬件所限,所以咁快普及左。

btw,你銀包過唔到係因為你放得多卡,而又無放防磁貼。
加左防磁貼就會不受扞擾。
當大家仲問候緊八達通時,日本又出咗新野
將張 Ponta 入落apple pay
https://www.ponta.jp/c/applewallet/?vos=pppjpswpwI2L000711107181023001

比錢直接用point扣又得,用apple pay 其他卡時儲埋point亦得
佢係積分卡當信用卡?
係積分卡同付帳卡連動

以往apple pay/google pay 都可以入積分卡
不過用嘅時候要先揀積分卡畀收銀scan barcode/qrcode
然後再揀付帳卡畀錢

依家佢首先唔再用barcode/qrcode
然後只要POS 方輸入指示就可以一拍同時傳輸預設積分卡同付帳卡嘅資料

對於一張積分卡多店通行日本特別方便
香港咁散的話去唔同舖就要每次揀唔同積分卡了
不過都少咗個scan code 嘅步驟

scan code 真係好白痴
有啲地方可以搞嚟搞去都scan 唔到
收銀熟手但又唔想交部電話畀佢
屌八達通老母
交通工具啲機感應差到嘔
話時話Starbucks 係咪冇得入barcode落apple pay到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞