八達通你就等畀人屌四你老母

985 回覆
803 Like 28 Dislike
你有無睇新聞架
FPS 停左
八達通屌四你老母
事實同轉數快無關,根本問題係個人資料外洩,加強教育係應該叫市民唔好隨便將個人資料傳畀人。
各位有喺自動售賣機買租用版卡既巴絲應該早就知不過都要講,
就係個銀色卡袋係有防電磁波效用(實質無料既防磁套),
千其唔好手快快掉咗佢呀
八達通屌四你老母
我有五十幾個 掉左好多了
垃圾高層
50幾個
因乜事搞到有咁多
如果八達通suica合作互通 咁咪
其實唔係完全無機,JR East 同 Sony 搞緊張新的 FeliCa Suica,希望統一全國嘅交通卡,預計2021 年推出。

http://www.jreast.co.jp/press/2018/20180920.pdf
點解一定要張新既先統一到?
好似係整張新既
幾間IC 卡公司 都可以 放響同一張卡到
即係合併? sor唔明
I mean幾間公司合併做一間
又唔係
當香港有Suica 同 八仔啦
佢新個張可以 加入八仔同 Suica 落同一張到
即係都落suica機就行suica系統 pasmo就行翻pasmo?
估佢係咁既意思
點解日本咁撚多張卡?
可能性接近零
日本大部分卡之前都已經打通咗
拎icoca 都可以喺喺關東用
拎pasmo 都可以撘JR

呢度講嘅"地域連攜IC Card"
其實係針對依家未支援IC Card或者係啲使用小型地區性IC Card嘅交通營運商
透過呢個計劃JR 會將佢地嘅車票內嵌喺Suica 入面
令到佢地嘅乘客都可以有電子拍卡嘅乘車體驗

你可能會奇怪咁同叫佢地用suica 有乜分別
咁就首先要理解要車票其實係每個交通營運商按自己嘅商業模式設計出嚟
要同suica 整合就需要相互配合
成本同時間於地區營運嚟講都係巨大的

例如地區營運商可能設有短時間內再乘車優惠
然而喺suica 世界喺無的
咁就用唔到或者要花資源去開發了

而"地域連攜IC Card"用嘅方法就係將地區營運商嘅車票原原本本咁夾喺suica 入面
透過Felica OS 識別讀取
概念就好似夾住幾張卡喺電話套咁
而且JR 同Sony 會照顧晒所有軟硬件嘅升級
即使現在只係用磁帶票嘅都可以參與計劃

至於suica in apply pay 支唔支援呢個功能呢度好似無提
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞