I fell ship with ptbf

1001 回覆
557 Like 52 Dislike
Gogogo 樓主加油寫多d快d
push
新讀者lm
push
push
push
樓豬係咪去拍拖
咁耐都唔出文
推 支持
push
24有d身材同有d樣都A0??
假的~
幾好睇 lm
push
push
push
push
寫得好真,
唔睇清楚喺講故台就真係想問樓主 細路個ig
樓主寫得好正 support
push
就係咁樣玩多埋一輪,又被人敲咗次房門話夠鐘,我哋先真係完事,而著返好晒衫到我㩒開部電話嗰陣,已經凌晨一兩點。我原本預算好嘅,玩完之後再過隔離朗豪坊倒數嘅計劃完全被人打亂曬。本來仲諗,可以同佢倒數埋呢一晚㗎嘛⋯⋯

不過冇辦法啦。呢啲嘢如果做起上嚟仲計到時間,咁睇嚟都唔係投入得去邊。我咁樣諗住,同細路拖住手又行返上條街到。細路又開始喊肚餓,佢次次搞完都話餓,我諒在佢真係可能消耗好多體力嘅份上,就拖住稍稍疲累嘅身軀,捨命再陪多細路一餐啦。

聖誕嘅凌晨冇咩舖頭有繼續開門營業,加上細路又話要打邊爐,最後我哋由旺角又行吓行吓行返去近尖沙咀嘅莊士倫敦廣場食邊爐。莊士倫敦成棟樓有成好幾層都係邊爐店,但係行到過去都近凌晨兩點幾三點,所以我哋求其揾咗間仲開緊門嘅,乍乍林入去食醫飽肚就算數。

入到去細路真係興致勃勃咁係咁點嘢食,可能真係用得太多力嘅關係佢都點得幾狼死。我就因為養生啲減肥嘅關係,宵夜唔係好想食太多嘢,所以隨便淥啲菜就算數。火鍋嘅熱氣慢慢蒸騰起嚟,模糊咗彼此嘅面容。埋頭苦幹咗一陣嘅細路突然抬起頭,咬住筷子問我:「係喎,好似識咗你咁耐,我都未知你叫咩名?」

我失笑,手肘撐喺枱面托住下巴:「咩呀?你而家先終於諗起要問我咩名?」

係呀,冇錯,我同細路一直都冇交換過名。當然細路做ptbf嗰時有擺過嗰名上去,但係係人都知係假名嚟。之後出嘅幾次街,細路都唔知有心定無意(應該係後者,因為佢成日都唔小心/唔記得講得太多嘢俾我知)咁講咗個真名俾我知。但係相反,我得個空殼ig,連英文名都一直冇講。

「係呀,淨係一路都知你係姐姐,都冇問過你叫咩名。咁你叫咩名?」細路望住我,帶少少不平咁問道。

我諗咗一諗,低頭望住自己杯嘢飲,淺笑住答:「你可以叫我做Alice。」

當然,呢個並唔係我真名。
我鐘意呢個名,係因為我非常自戀咁覺得我就好似嗰個無知女仔咁迷失喺呢個世界入面,失去咗方向,唔知自己要去邊,亦都唔知自己要揾嘅人係邊——總知就係一堆亂七八糟嘅少女情懷,所以係諗住講名嗰陣,呢個名就衝口而出。

「⋯做咩個個都要叫呢個名㗎?」細路細細聲抱怨,我啱啱好聽到,於是咪問返佢轉頭:「有個個咩?呢個名唔算好common㗎咋?」

「⋯冇呀,我識人有叫呢個名咋嘛。咁樣我咪要叫你Alice姐姐?」細路飲咗啖汽水,笑笑口咁胡混咗過去。後來我先知,原來細路嘅初戀女朋友,都係叫Alice。

「你喜歡啦,陳彼得Deedee。」細路早就漏咗口佢嗰姓同英文名,所以我成日都咁樣笑佢。

「都話唔好咁叫我囉,我嗰名都唔係咁。」細路好唔滿意我亂咁改佢嗰名,有啲嬲咁睥住我:「我嗰名不知幾好聽,成日改到咁,呀你個人真係呀⋯⋯」

「你姓陳,又叫Peter,又係Deedee,我有叫錯你個名咩?」我笑瞇瞇咁反調戲佢,睇見佢氣急敗壞但又奈我唔何嗰樣我就好開心。而家唔係床上面,我哋中間又隔住咗張枱,佢想點都冇得佢點,呢一樣令我心情愉快,喺呢一段關係入面我先叫做攞返少少掌控感。

但係呢一種短暫嘅愉悅感好快就散開咗。正如我一直以嚟咁講,細路唔識得分邊啲講得邊啲唔講得,係我開心完一陣,講起大家之後幾日嘅安排,佢就同我講聽過性誕節約咗嗰女仔,話咩仲要就佢下午唔知三四點先得閒。

唔知係咪因為係佢面前,喺佢講起同其他女仔/客嘅時候,我從來冇表露過不悅,細路喺我面前真係有乜都講:「佢(嗰個女仔)話約咗佢表姐,要陪完佢表姐先得閒,搞到要成三四點先出得嚟,之後仲要早啲八九點走,出得嚟嗰少少時間,勁煩囉。」

細路繼續喋喋不休,喺有一下冇一下應佢嗰陣,我嘅思緒都慢慢散開咗。因為我一直都警惕住自己,所以我冇擺好多感情落去,我都叫自己唔好去在意好多嘢,先至一路可以保持住呢一種我無法定義嘅關係。但係而家我覺得,其實差唔多時候都要收手啦掛?咁樣落去都真係冇乜意思。

我想要人攬下我錫下我,我想要有男仔節日約我去街,我想要儘快同一個我有啲好感嘅男仔有親密嘅行為,呢啲通通我都得到咗。我仲想要啲咩呢?細路好明顯唔係一個適合發展嘅對象,我哋嘅價值觀、年齡、生活等等都唔夾,但何況好明顯佢未必想同我發展,我哋再咁樣繼續落去又有咩為呢?

呢一個個諗法令我嘅頭腦冷靜落嚟。其實每一次,我都做好咗呢一次係最後一次出嚟見嘅心理準備。我同細路嘅言談之間,我都會講呢啲嘢嚟提醒彼此:「下次?有下次先算啦。」「我未必下次出嚟㗎啦。」「唔出啦下次,仲出⋯⋯」
老實講,我做好咗呢段關係隨時完結,我或者佢隨時抽身離開嘅準備。而如果唔係會令自己開心嘅話,點解仲要見呢?

時候到啦,就要講掰掰。

食到咁上下嗰陣都啱啱好係人哋收舖嘅時間。我照例埋咗單,仲同侍應講咗聲唔好意思阻住曬收工。陪住細路行多陣消化吓宵夜,又由尖沙咀行返去油麻地到,我終於都有得返屋企啦。

細路秉持住佢作為好情人嘅風度,將我送到落去地鐵站。凌晨四點嘅油麻地地鐵站完全唔似平日咁,空蕩蕩咁人影都冇一個。我其實有少少歸心似箭,搞到咁夜有少少違反咗我作息時間,平日十一二點就訓覺嘅我嚟講已經好攰,一刻都唔係好想再停留。但反而呢個時候,細路有少少依依不捨嘅情緒,唔係好想放我走咁樣。

「乖啦,快啲返去訓覺抖吓啦,」我好似氹小朋友咁氹細路,所以我改佢呢個名係冇改錯嘅。細路同我作息係完全相反嘅人,正值年青力壯嘅佢捱夜唔訓覺都得,但我係完全冇辦法踩到咁夜聽朝仲要起身返工嘅人嚟,所以每次我哋分別佢都係唔太願意走嗰個嚟,而我就係趕人嗰個:「你聽日仲約咗個女仔呀,早啲返去訓覺抖足精神去聽日個約會好過啦。」

「唔好啦,你唔好咁快走啦。」細路有少少鬧脾氣咁,拉住我唔俾走:「我唔使瞓好耐,唔使咁早瞓囉。」

唔想我離開嘅佢真係好可愛。
我強忍住咁樣諗嘅心情,繼續狠下心腸咁温柔咁氹佢:「唔好咁啦,你都攰啦,唔快啲返去訓你真係會聽日同女仔行街都冇精神㗎啦⋯⋯我真係要走㗎啦⋯⋯」

細路突然抱起咗我,將我好似公仔咁成個抱離地面用力抱緊,然後喺我嘅面上落下無數嘅吻。

嗰一刹那,煙花好似喺我耳邊忽然爆開。
轟隆轟隆咁,我有好幾秒忽然無法思考。

「好啦咁,」細路嘅聲音似遠還近,但佢唔捨得嘅表情我仍然歷歷在目:「你小心啲返去啦。」

我仲未由嗰一刻爆炸之中清醒過嚟,所以我呆呆地木住面咁點頭,然後推開咗佢,嘟卡入閘,由始至終都冇再回頭望佢。

直到落到去地鐵月台,上咗車坐低,我先至低頭望住地面同自己講:夠啦。你仲未夠咩?你究竟痴夠線未?
失守了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞