I fell ship with ptbf

1001 回覆
557 Like 52 Dislike
push
嗰一刹那,煙花好似喺我耳邊忽然爆開。
轟隆轟隆咁,我有好幾秒忽然無法思考。

新讀者lm
出文未
快啲啦樓主
事實證明我係痴咗線。

細路喺我身上大概留低咗八個吻痕。有兩個喺頸邊,然後其餘嘅慢慢延伸落去胸前同乳房之上。我望住呢啲痕跡,居然意外地冇覺得憤怒。成為他人之物,唔知點解唔覺得被冒犯,非常神奇咁甚至仲有啲覺得喜悅。

我似乎終於可以屬於某個人。
縱然、縱然⋯⋯嗰個人並唔屬於我。

係呀,細路其實並唔係我嘅邊個。
頸邊嘅吻痕突然變得刺眼起嚟。

跟住落嚟嘅幾日,我花盡心思咁去掩飾自己身上嘅咖喱雞。細路今次留嘅痕實在太深色同埋太高,雖然嗰時係冬天,我嘅高領衫並唔多,頸巾有時候又太熱,而遮暇膏又唔知點解搽完嗰一撻反而仲深色咗——我嗰幾日實在過得膽戰心驚,好彩同事、老細同埋屋企人都冇睇到,至於可能唔小心會睇到嘅街邊陌生人,我就再冇咁多心力去顧啦。睇到就睇到啦,我理唔到啦。

激情帶嚟嘅感情幻覺隨住時間嘅消逝而慢慢褪去,又或者可以咁講,我食飽咗,自然又可以理性少少去睇返啲嘢。我睇到嘅嘢、我聽到嘅嘢、我所感受到嘅嘢唔係咁容易消失忘記。嗰一下當冇事發生,唔代表真係冇發生過。

我都不過係一個人,我有感情,我會感受到心動,都自然會感受到心傷,亦都會覺得攰。

我唔會去怪細路,因為本身我哋就有約定過啲乜嘢。我冇俾身份佢。佢都冇俾身份我。無名無份,怪邊個?

講到尾,我對細路嘅鐘意不過係好淺好淺。一有少少唔對路,我就會想縮返返嚟,扮到咩都冇發生過。

而且吻痕帶俾我嘅刺激都有啲太大。雖然嗰一下我好高興,但係之後遮遮掩掩帶嚟嘅擔憂實在有啲可怕,而回想起嗰個時候,諗住「就算真係俾咗嗰處佢都算啦」放膽到極嘅自己,我感受到失控嘅可怕。我係咪係時候剎停車呢?

細路明顯唔係一個好好嘅選擇,而我都得到咗我所追求嘅嘢⋯⋯聖誕過後嘅我忽然就有啲意興闌珊起嚟。我係繼續有應到細路,不過僅僅如此。

所以,喺細路聖誕節之後第一個工作日再約我出嚟,返完工之後好攰嘅我就第一次拒絕咗佢。就算佢點求我氹我,我居然好有意志力咁,冇心軟咁拒絕咗佢。

細路係‘囈’我嗰陣講咗啲好好聽嘅嘢,例如我叫佢去左揾聖誕陪佢嘅女仔嚟陪佢,佢就話唔要,只係想要我;我喺都話唔出,佢就話被我搞到好唔開心,每一字每一句都好似喺度講緊我之於佢嘅重要性。

但我今次真係有啲攰啦。可能係返工太攰,可能係被人餵飽咗,可能再係其他嘅唔知咩原因,我居然拒絕咗細路。平日嘅我對佢好易心軟,但係嗰一下我都係冇屈服到改變主意出去。

細路雖然好唔開心,但係呢啲嘢係逼唔嚟就逼唔嚟,無辦法。唔知係咪因為呢一次嘅挫敗,隔咗一日佢好快又約多我一次。我之前同佢講咗,今年年尾我約咗朋友一齊去日本跨年,少少算係打定枝預備針咁——如果佢冇約我嘅話,我起碼都叫做有啲世藝搞吓呀。同埋自己先行有計劃嘅話,就算佢唔約我我都叫做有個好好聽嘅藉口:係我唔得閒在先,所以咪唔可以同佢過囉。

其實仲有仲有一個好微細、我羞於啟齒嘅原因。如果可以藉住呢個跨年,將我呢段孽緣可以喺2017完結,然後喺2018重新出發開始——咁唔係幾好咩?

女人就係有咁多儀式同藉口。唔開心就要買嘢食嘢,節日要出黎慶祝渡過,就連結成同結束一段關係都想做啲咩嚟紀念或者remark一下。

所以唔知係咪咁,細路攞住呢個做藉口,喺我走之前嘅一個晚上,星期五晚又約我出嚟。

「今晚出嚟好冇呀?」
「唔啦我因間凌晨機⋯同你出完我唔使瞓啦😂」
「出啦,你上次都拒絕咗我,仲要除夕唔陪我😗」
「唔出啦好攰啦⋯我都就返到屋企啦🙈😂」
「又係咁,我想要你陪我呀⋯」
「你揾其他囡囡啦好冇🙉?」
「唔要呀,我好悶,我想你陪我」

講到呢度我開始有啲唔知點應落去,細路繼續再接再厲:
「陪埋我今次啦,遲啲你又要去旅行,要2018先見到你啦⋯」

細路係好識講嘢令人心軟嘅。又或者咁講,可能佢就係好識點樣先至會最令我心軟點頭,所以又一次咁,我讓咗步,最尾都係食完飯出咗去陪佢。

就當係跨年前嘅最後一次心軟啦。
或者跨年嘅時候,我就可以將細路都拋諸腦後呢?

抱住咁樣嘅心情想法,我乍乍林食完飯,就衝咗出去老地方旺角到見細路。出到嚟,細路自然唔係好似佢message入面講到點慘點慘咁,又係一副吊兒郎當嘅樣,搞到我心入面有少少不滿咁。

做戲都做全套吖,你個樣邊忽唔開心呢?

最令我嬲嘅陸續有嚟。
細路無意中透露咗,原來喺同我約咗之後,佢約咗第二個女仔喺我之後見面。

乜撚嘢料?
有冇搞撚柒錯?

細路其實冇蠢到主動講出嚟,喺我聽到佢問我打算今晚幾時走,我覺得奇怪(因為平時細路想我有咁夜得咁夜陪佢)所以先慢慢套到料出嚟。不過我嗰下已經幾嬲吓,塊面當堂沉咗少少落嚟,第一次當面向細路爆一爆少少脾氣。

其實我真係唔介意你約第二啲女仔。我忍住咗呢句冇講,但其餘嗰十啲我都基本上講咗出嚟:「其實你咁做咪就係揾我攝時間。早知道係咁我就唔會心軟出嚟,仲講咩話想見我,根本分明就係呃人。」

細路被我咁樣話,當然就努力為自己辯護:「邊有啊?我冇揾你攝時間⋯⋯喺你自己話唔出之後我先約嗰第二個,跟住佢ok咗你先突然又話出得⋯⋯唔好嬲啦,咁真係呀嘛,遲啲你去旅行又真係幾日都見唔到⋯⋯」

細路梗喺唔鐘意認錯,專門將歪理講到變成真理先啱聽。我其實有少少受夠佢呢種幼稚嘅行為,同埋有少少晦氣咁心諗,其實你都明知佢係一個咁嘅人,你都仲要樁嗰頭埋去,呢啲後果就正正係你自己要承受嘅,而且而家發脾氣不歡而散唔係仲尷尬咩⋯⋯咁樣諗多兩諗,我發現自己冇好氣再去嬲佢,只係重申講多次下次唔會再心軟云云就將件事揭過咗。

細路見我下咗啖氣,神色好明顯唔再小心翼翼起嚟。人類呢種生物都係有危機本能,你見到嗰人黑住面,你都唔會點自在得來,但係危機解除,細路咪自然又再輕鬆起嚟,開始又講起啲無聊嘢。佢講起自己有時去大陸渡假玩,因為屋企買起咗海南島一個山頭,所以有時候上去嗰陣細路仲會揸住電單車通山揸,仲有好幾次衝得太犀利跌咗落啲山溝到,有時仲痛到上唔返嚟㖭。

細路以為佢講緊笑氹我開心,但係點知正正踩中我另一個地雷。

我堂哥,啱啱好係嗰年喺外國揸電單車過咗身。
而佢嘅驟然離去,正正就係令我痴起條筋發咗癲,去揾ptbf搞前戲嘅導火線。

我唔知有冇人諗過點解我會喺呢個時候先至去揾ptbf。就算係一個冇拖拍嘅A0,點饑渴都好都饑渴咗成廿幾年,點解會突然之間係呢個時候,唔係2016,都唔係2018先嚟揾呢?點解係十一月,而唔係其他時間先嚟揾人呢?

咁係因為我堂哥八月走咗,我九月知道呢件事,然後用咗個零月去接受件事,然後十一月就終於忍唔住痴咗線。

我同我堂哥可以講係青梅竹馬咁一齊長大。我爸爸同佢爸爸係雙胞胎兄弟,所以唔知係咪因為咁樣有啲影響,我同佢居然都係同一個月份出世,生日都僅僅只係相差十六日。喺咁嘅情況之下,我哋由細玩到大,感情係幾深厚,雖然中學之後疏遠咗,佢畢業咗之後去咗外國讀書,但我從來冇諗過一別之後收到嘅竟然係佢逝去嘅消息⋯⋯

佢先得嗰廿四歲。廿四歲,人生先啱啱開始,大學畢完業先出嚟做咗一兩年嘢或者繼續讀上去咁,我哋先啱啱揾到少少錢,可以自如啲咁掌控自己嘅人生,你而家同我講,佢走咗?毫無先兆毫無預警咁,佢突然有一日永遠咁消失咗,同去外國生活並唔同,因為你知道終將有日你哋會再相見,或者即使見唔到,你都知道你哋係會活喺同一片天空之下——但而家佢走咗。佢嘅時光永遠只能夠停留喺廿四歲,而同佢同年同月出世嘅我,可以繼續走落去,慢慢變成廿五歲、廿六歲⋯⋯

我嗰時忽然好驚。我諗同我有過差唔多經歷嘅人可能會明白我嘅感受。你突然會發現死亡可以離你如此接近,然而你仲有咁多嘢都未見過未試過。我未拍過拖,未試過同男仔擁抱過嘅滋味,仲未扑過嘢。如果我下一秒就咁走咗,我諗除咗其他之外,我最大嘅遺憾應該就會係呢樣。

而當時,最快幫到我嘅就係ptbf呢一樣嘢。

當然我唔係講緊呢樣嘢係正確,因為想求其揾啲嘢去填補自己嘅空虛寂寞,到頭來只會覺得更加空虛同更加寂寞。
個故越黎越SAD
好想同樓主講聲加油
今次咁快出既 屌 feel到樓主好無奈 正
睇到好sad
好多位都好有同感,勾起同ex嘅經歷
Pish
好睇👍🏻
加速
幾時扑到野?
感覺係雙方面o既....
你有感覺o既時候, 其實人地都有...
唔好自己喺度原地打轉諗, 以為人地同你捉緊棋...其實佢只係出緊直拳咁同你講, 佢鐘意你.
一段美麗o既可能性就因為你o既保留斷送左...呢段烙印會印喺你個心一世
不如試下掉轉頭, 放手俾自己無悔咁愛一次?
樓主呢?!
push
跪求加速
一日走兩場真心好唔尊重
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞