I fell ship with ptbf

1001 回覆
557 Like 52 Dislike
More
呢次喺我最後一次block細路。

其實到咗而家,我都仲喺搞唔清楚,到底喺block咗佢,定喺任由佢嘅message繼續留喺度,先至算喺唔介懷佢嘅一種表現。Block咗佢可以代表out of sight, out of mind,但喺又好似似喺我耿耿於懷,無私顯見私咁。任由佢嗰訊息留喺度,似喺代表我已經唔再在意佢,但同時又好似搞到我好留戀呢段關係咁......無論點做都好似唔啱。

不過呢啲都喺我一個人嘅糾結。我生日嗰一晚晚上block返細路之後,第二日朝頭早我又忍唔住放返佢出嚟——其實當時我唔喺想同返細路講嘢,我只喺想睇返我哋之間嘅對話可以開心下。我諗可能女仔普遍都有啲儲舊物嘅小習慣,我哋會收收埋埋一啲有紀念價值嘅小物件,等自己可以將來拎返出嚟緬懷一下咁樣。

就喺因為呢嗰原因,我喺ig上面block完細路,見佢嗰message同樣喺我嗰list上面都消失咗,我先想放返佢出嚟睇返我地嘅message,但我冇諗到,原來我unblock嘅同時,都代表住喺細路嘅chat list,我嗰message都會彈返出嚟——

細路:「咦😏你又出返嚟嘅?」
我:「本身諗住block返你...但諗諗吓好似有啲無謂憨居😅」

我哋又開始講返嘢。我以為我哋講返嘢會好似尋日咁大家都傾得好開心,但喺細路好快就打破咗我嘅幻想。

細路同我講,有同學發現咗佢ptbf嗰ac就周圍唱,而家佢全級嘅同學都傳緊佢做ptbf,搞到佢而家勁煩咁。雖然唔喺太清楚來龍去脈,但喺我安慰佢話,如果真喺被人捉到咪話之前感情失敗,所以咪想做人兼職男友希望彌補返之前傷害過女仔嘅罪過囉。我見嗰時好多啲ptbf都喺差唔多話自己抱持咁崇高嘅理由,帶俾女仔温暖之類嘅鬼話,真唔真當然喺另一回事,但喺聽起嚟算冠冕堂皇咪得囉。

細路就唔喺咁樣諗啦。佢覺得死口唔認、打死都唔認先至喺最佳嘅辦法。跟住佢就開始講佢嗰班同隔離班啲對頭,同埋啲濕鳩老師點樣鬥法,滔滔不絕咁講佢學校嘅煩惱同生活。我其實有少少呆,聽住呢啲距離我而家生活好遙遠好遙遠嘅事,令我再次警惕起自己嚟:我哋喺兩個唔同世界嘅人,佢嘅生活我唔再理解,中學已經喺好多年前嘅事;我嘅生活佢都唔可能瞭解,佢有排先至要做嘢.......互不明白嘅兩嗰人,做咩啫?

做朋友或許可以,但喺千祈千祈唔可以有其他嘢。
調正好自己嘅心態,釐清好自己嘅諗法,我先繼續同細路chat落去。調情可以,但喺唔好擺咁多心落去囉。

再衰啲嘅,其實仲未嚟料。
之後十二月頭嘅有一日,細路同我講,佢失咗戀。

嗰一下我覺得有啲心寒。
我唔喺好接受到嘅喺佢有女朋友仲出嚟做,而一啲都唔覺得咁樣有問題。好道德撚咁講,如果我一早知,我絕對唔會揾佢,不論佢女朋友知情與否,我揾佢都會喺對佢女朋友嘅一種傷害。

不過呢啲都喺過咗去嘅嘢。我既然唔喺諗住同佢發展,而而家佢女朋友都已成過去,我都冇咩特別資格同原因去管人哋做出嘅選擇以及自由。人哋喺咁咪咁囉,我唔咁樣做咪得囉。

細路:「佢(細路前女朋友)唔聽我電話,ig,snapchat嗰啲全部都block晒我」
細路:「我仲可以點」
我:「會唔會可以去佢樓下/學校出面等佢?同佢當面講清楚?」
細路:「冇用㗎」
細路:「啲女仔要走就要走,做咩都冇用」
細路:「我之前有一個試過做晒所有嘢去挽留佢,我已經咩都做晒,但佢都係要走」
我:「但喺唔試過又點知得唔得呢?可能呢嗰唔同呢?」
細路:「唔會得㗎啦」

我唔知細路咁樣算喺睇得好透徹,之前被人傷得太深定喺純粹因為唔深愛所以唔願付出。以我推測其實大概應該後兩者原因佔主因,不過whatever。

安慰咗佢一陣,細路都喺仍然興致不高咁。

細路:「冇心情」
我:「傻😢」
我:「盡量唔好成日諗住,諗吓啲其他嘢分散吓注意力咁啦~🙊」
細路:「唔會囉」
細路:「你可唔可以陪下我」
我:「我而家咪陪緊你囉😛」
細路:「我唔係要呢種陪」
細路:「呢種陪我揾其他人傾計都得」
細路:「但喺我要真喺陪,出嚟陪嗰種陪」

見到呢一句,我冇即時覆佢。
同佢再次見面呢一樣嘢並唔喺我計劃之內。
我諗嘅只喺繼續喺呢種網上嘅傾計,我冇諗過要再次牽扯到現實嗰邊。
尖沙咀分別嘅嗰一次,喺我真喺諗住呢一世唔會再見呢嗰人,所以有好多嘢我先會敢做得出。而家你話,我要再見到佢?

細路:「唔得?😢」

電話屏幕上方彈出咗呢條訊息嘅通知,我望住佢一陣,然後㩒開咗佢。

我:「唔係呀,得吖😄」
我:「我應該要七八點左右先放到工,邊到等?」
好好奇"細路"係遇見樓主之前有幾多性經驗
然後9點一收工出左公司,就見到細路企左係樓下
眼神對接的一刹那,我哋大家冇出聲,好有默契咁坐的士去百佳

我地一上到去就除曬啲衫,然後佢奶我我含佢,69左15分40秒,再瘋狂啪啪啪,今次我終於破處,我暗暗自喜終於唔係A0

然後頭也不回落樓點著半支煙,徐徐涼風吹來,獨自徙步歸家
睇到我心跳加速
留名
留名
完。
細路即時喺訊息嗰到表現得興高采烈,話要即刻去換衫沖涼,但喺我冇辦法好似佢咁開心咁。

前面都講過,其實我唔喺好想見返佢。
但喺對住賣慘嘅細路我硬喺好多時忍唔住心軟。又或者喺佢仲未踩到我底線,我咩都仲喺可以退一步好包容。

收工之後搭車出到去我哋約定嘅地點,我企喺旺角朗豪坊嘅正門入面,望住部電話又想歎氣。

........冇錯,細路又遲到啦。
細路:「我揸緊車出嚟,條路塞緊😞」
細路:「好多人.......」
細路:「朗豪坊嗰停車場滿咗,我去第二個泊低架車先🤔」
細路:「行緊過嚟😣」

我冇對佢發脾氣,雖然喺有啲忟,但喺我心知其實遲到嘅話發人脾氣都冇咩用,所以我叫佢唔好急,慢慢嚟啦。終於喺半個鐘頭多少少,我feel到姍姍來遲嘅細路想喺後面攬埋嚟。

我即刻轉過身。

距離上次嘅見面已經過咗去大半個月,我發現細路嗰樣同我記憶中相去甚遠——並唔喺話佢整咗容,殘咗定喺點,而喺我只喺「識」咗細路一個月唔夠,見過一次面、喺ig上面傾多咗幾日計,我對細路嘅印象其實喺好模糊,再加上我嗰一日冇準備出街冇戴con,所以覺得有啲出入好陌生都唔奇怪。

為咗唔顯得轉身避開佢嗰下奇怪生疏,我主動拉住細路嘅衣袖,笑住咁話:「好衰㗎你又遲到,要女仔等唔得㗎囉~肚唔肚餓?不如去咗食飯先?」

「Sorry吖,真喺人好多,邊又有呀.......」喺我拉住佢行出朗豪坊嗰陣,佢極其嫻熟咁拖起咗我隻手,繼續帶少少漫不經心咁講:「冇咩所謂,食咩?」

我嗰心嗰下跳得有少少快。
呢次應該算喺我第一次拖男仔嘅手,第一次見面我喺床上面玩佢隻手嗰陣,我已經發現細路隻手大我好多。骨架大,手指修長,指甲剪到好短,手背有少少筋浮面——當然後來我先知道指甲咁短嘅用途喺邊啦。

我哋行咗一陣就是但揾咗間台灣嘢入去食,埋單嗰時我好順手咁俾埋。做慣咗姐姐習慣咗俾錢嗰個喺我,而且我出咗嚟做嘢而細路喺學生,嗰少少錢我唔介意出埋啦。自此之後食飯開房嘅錢基本上都喺我出,細路唔喺冇試過有幾次話不如佢出啦,都被我以「你第時出嚟做嘢賺錢先算啦」咁樣推咗佢。或者就喺我呢種舉動,先至令到我哋呢段關係咁脆弱而不穩掛。

食完飯之後,我哋漫無目的咁去行街。細路同我講咗好多關於佢嘅嘢:佢平時嘅生活、佢嘅屋企、佢之前接過客嘅一啲愉快或者唔愉快經歷咁⋯⋯雖然出嚟做ptbf,但細路家境應該唔錯,爸爸大概喺做生意,有時出入可以有司機揸車接送咁。佢喺學校喺典型嘅壞學生同少少風頭躉,偶爾會躁起上嚟同人打交,成日都同老師作對。細路好明顯真喺一個唔怕死嘅細路,佢話俾我知,之前試過俾客玩,落急單飛的過去唔俾錢,或者膽粗粗同另一個ptbf去提供2男1女嘅服務,結果上嗰啲舊樓嗰陣俾人圍,要撻有少少勢力嘅親戚嗰朵先走得甩之類等等。

我聽到呆晒,然後有少少好笑咁問:「其實.......你做咩講緊咁多嘢俾我聽?你唔驚我喺衰人,轉頭呃你爆晒你啲嘢出嚟?」

我講過,我喺一嗰比較有戒心嘅人嚟。有啲渉及到我現實生活嘅嘢我唔會同網友講,或者年紀大咗對陌生人會更加有防備咁。同細路識咗咁耐,我從來冇同過細路講過我住喺邊同埋返工返喺邊,叫咩中文名同做咩反而有講過——可能其實喺我心底入面都好清楚知道,自己同細路嘅關係並唔喺啲咩光明正大嘅嘢嚟。

細路不置可否咁反駁咗我嘅問句:「唔會囉⋯⋯我唔覺得你喺衰人囉。你唔會嘅。」語句尾段又轉向帶啲輕挑。

講呢啲說話嗰陣,細路嘅眼睛流連喺身邊嘅街景。呢嗰喺細路嘅一個壞習慣,佢唔喺好鐘意望住人地隻眼講嘢,喺察覺到呢點之後我有特別減少望住佢嘅時候,等佢唔會可能有啲唔自在。但喺,我覺得有啲時候,我哋都喺要望住對方嘅雙眼,去傳遞出一啲嘢。

「傻仔,」帶住少少笑意,我有少少冇好氣咁好似老屎忽咁講咗句:「喺網上面咩都可以喺假,你唔好咁易信人先得㗎。」

喺高登連登睇過唔少撚狗帖爆料帖,亦都試過喺ig上面被人呃過吓(例如一開頭嘅笑話仁兄),我自問我對細路嘅信任程度唔高,所以自然都想叫佢有返啲警惕心。

「唔會啦,你唔會呃我啦,你唔似喺嗰啲人。」細路唔喺好想同我繼續糾纏喺呢嗰問題上面,轉移咗話題:「你睇吓,呢架車唔錯喎,要成十幾萬⋯⋯」

我並唔喺想成隻老屎忽咁喺度說教,我亦唔喺打算想呃細路啲乜。
只喺,只喺我覺得細路幾信我,同我信佢嘅程度有唔同,有啲於心有愧啫。

我唔值得細路咁信我。因為我只喺一嗰性剝削後生仔嘅老處女變態渣滓。

我哋咁樣傾吓行吓,慢慢我就陪咗細路行咗差唔多成四個地鐵站,由近油麻地行到去深水埗,由八點幾行到十二點幾。我知道細路想我出嚟嘅部份原因喺乜嘢,畢竟我真喺唔喺咁天真,但喺我嗰一排罪惡感爆發出嚟,一早就喺message講定出嚟都唔會搞。出到嚟細路嘅手腳喺有少少唔老實,揸嚟摸去不在話下(就咁齋摸一下揑一下女仔喺唔可能即濕嘅,女仔要由冇癮到癮起起碼要一段前戲囉),有時仲想拉我上去賓館,喺我唔肯同佢行上去先罷就。

「下次啦,」我安慰細路,嗲吓佢咁:「講咗話今次唔搞㗎嘛,我唔想吖,下次啦好冇?乖啦~」

下次?
下次大概可以。

細路越夜越精神,但喺我已經行到好攰要返去唞吓,尤其是第二朝仲要同老細大老細開會,所以喺我第無數次話要走先嗰陣,佢終於都肯放我走:「好啦⋯⋯我送你去搭車啦好嗎?」

「唔洗啦,我call uber咪得囉。」
我攞出電話,開始揾車,唔洗幾分鐘就有車應咗我,然後再等多幾分鐘車嚟到就走得。

「咁我陪你等到佢嚟?」細路好識做呢啲功夫,同我一齊企埋一邊等。我哋講咗幾句嘢,沉默咁等咗一陣,車終於都嚟到。

「咁,byebye啦。」臨走之前,我做咗一件我今日出嚟惟一想做嘅嘢——攬住細路:「今日我陪咗你咁耐,唔好傷心啦⋯⋯我淨喺希望你開心返,快啲揾返嗰好女仔拍拖陪你啦!」

我嗰時咁講,唔喺想暗示話呢嗰好女仔喺我。
我喺真心希望細路可以打返起精神,開心返起嚟。
More
More
幾好睇 支持
Push
等緊你呀樓主
好睇
樓主你係邊 好想繼續睇
重點樓主係咪靚女?
睇完想搵ptbf試下
俾錢人屌自己 仲賤過雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞