I fell ship with ptbf

1001 回覆
557 Like 52 Dislike
push
push
push
push
push
push
可能根本唔係故事
Live左,樓主加油
push
push, 樓主加油!
又幾好睇
好少文以女生視角為主
PUSH
等你最後一次見面
文筆好好 完全有聲有畫
個故好正
PUSH
pish
細路好快又覆返我。

細路:「横掂原本已經心情唔好,所以點考都會考得唔好,唔重要啦。同埋其實我真係收咗山冇諗住再做ptbf㗎啦,但係你就覺得我講笑我呃你。不過你要咁諗我嘅,我都冇辦法。如果我真係要女朋友,我12個鐘頭內一定會搵到,但係問題係我唔想求其搵一個」

細路咁樣講,即係講得啲咩?
我睇到呢一大段訊息,眉頭皺咗一皺。
細路而家唔開心我係明嘅,所以字裡行間有啲晦氣說話我都能夠諒解。但係,就好似之前咁講,佢做嘅行為令我分辨唔到究竟佢係咩意思。少咗接客同唔做ptbf係兩回事,明明佢之前都仲講緊性誕節約咗之前嘅女客去街;我上年年尾去旅行前仲約我又約其他人;差唔多次次出嚟都係會搞嘢⋯⋯你叫我可以點樣有希望,有啲咩信心會認為呢個人鐘意我,會想同我一齊?

所以我一直唔敢相信,細路口中或者訊息打個啲掛住我、呷醋嘅字句,驚自己期望愈多,失望愈大。但係,但係,細路而家字裡行間,係咪暗示或者明示緊,其實我一直期望嘅嘢唔一定只係空想?只係我而家咁樣講話要唔好再見,會唔會傷害到佢?

我:「因為我就係知道你可以好輕易揾到女朋友,女人緣好,所以好多時你同咗女一齊都好易⋯⋯我真係勁後悔自己㩒唔住講野,咁大個人仲要害到你⋯⋯」

如果佢唔係玩玩下,如果佢真係認真嘅話⋯⋯我今次咁樣講話走,就真係好錯啦。
作為比較年長嘅一方,我呢到仲係俾情緒所掌控,唔夠成熟忍耐咁去處理呢段關係。

細路:「唔關你事,係我自己冇專業操守,係我自己沉船先會咁,我冇沉船嘅話,你而家飛起我根本唔會有任何問題發生,係我衰,係我對你有咗感情有咗feel,仲差啲當咗你係女朋友咁看待,先會出事,所以其實唔關你事,唔好怪自己」

呢一個訊息我自己一字一句咁係咁重覆來回咁睇。
我個腦一片空白,完全load唔到其他嘢,好似突然之間患咗痴呆症咁,睇完堆字但係完全唔明解係咩意思。我逐隻逐隻字睇完佢send嚟嘅訊息,大概唔知過咗幾耐,我個腦先好似慢慢清醒過嚟,先真正睇到明白到個訊息。

細路話,對我有咗感情。
細路話,對我有咗feel。
細路話,差啲當咗我係女朋友。

我坐喺床上面,對住發住光嘅電話mon發咗一陣呆。世界好靜好靜,我只能夠聽到我個心砰砰聲跳個唔停,一下又一下充斥住我耳仔,震到我塊面都燒起嚟熱起嚟可以煎蛋咁。我丟開部電話,摀住咗自己嘅眼睛。

我想喊。
我真係冇諗過佢會咁樣覆我。

我以為,我察覺到嘅嘢都係我嘅錯覺幻想。我嘅意思係,我大約會估到細路對我係有好感嘅,如果唔係都唔會繼續同我有來往啦係咪?但係我都係成日同自己講,細路只不過係貪求就手,有得食咪食,所以都唔好投入咁多感情落去。我冇諗過,先陷入去嗰個可以係佢;我冇諗過,我哋真係可以有happy ending。

細路最後嗰句先至係最觸動到我嘅嗰部份。就算再享受曖昧不明嘅樂趣,好多女人最後都想要一個名份。我冇諗過細路原來有當過我做佢女朋友嘅諗法,呢點係我之前諗都唔敢諗。我一直認為,我哋嘅世界相差得太遠啦,而且佢條件唔差選擇咁多,點會揀我呢個大佢咁多,又冇青春又唔可愛嘅老女人一齊呢?

亂七八糟咁喺床上面碌嚟碌去諗咗好耐嘢,我隔咗成七分鐘先至覆到佢message。

我:「你唔好咁講啦⋯⋯其實係大家溝通出現咗問題,我感覺唔到你有對我認真,我以為你當我sp,我先講返我唔想再做落去咁。如果係女朋友,我冇特別覺得你當我係;如果係sp,我諗大家咩時候都可以叫停」

我都講得好婉轉,我只係想希望佢理解同明白,我係冇心傷佢心嘅⋯⋯咁樣講清楚返唔會破壞我哋之間一齊嘅可能性㗎可?

細路:「其實咪即係根本一路都係我問題,我一直拍唔到長拖嘅原因都係女朋友感覺唔到我當佢係女朋友,所以先會嘈先會散,其實根本只係唔知點解我俾人嘅感覺點都係咁⋯⋯可能我啲咁嘅人注定成世自己一個㗎啦」

細路越講越係度賣慘,但係我已經睇唔到亦都唔在意呢點。我嘅心已經被佢上面嘅個幾句俘虜咗,成個人都好似癲咗咁淨係諗緊一樣嘢:佢咁樣講⋯⋯係咪即係鐘意我?佢⋯⋯係咪可以俾我做佢女朋友?

我:「咁真係堅慘⋯無論如何,你考完試出到嚟我同你講吓女仔點諗同點解女仔咁諗啦。無論點都好,我都唔想你唔開心,聽日同後日考好個試𠳔!」

細路:「其實最諷刺嘅係,我呢一個好容易識到女仔嘅人,出名單身不過48小時嘅人,竟然比起一啲識唔到女仔嘅男仔,更加孤獨,更加冇人愛⋯⋯點考都係咁㗎啦,已經無心情温啦。」

我:「唔好啦,乖啦温埋𠳔⋯⋯」

細路:「唔溫啦」

我:「你要點樣先肯温」

細路:「其實我而家好辛苦,我分唔到依家係真係心痛,定係傷心嘅心痛,同埋嗰頭真係好痛⋯⋯同埋我間房有人喺度,我一瞌埋眼就會唔小心諗到我同你嘅嘢,就會好唔小心咁喊左出嚟,比佢哋聽到就死啦」

傻瓜。
如果細路嗰一刻係我面前,我一定會毫不猶豫咁攬住佢,摸吓佢個頭,然後錫一錫佢。唔係淨係男仔望到女仔喊會覺得佢楚楚可憐,女仔望見男仔為自己而喊而心痛,同樣都會覺得對方可憐又可愛。

細路只係打咗呢幾隻字,就足以令我嘅心酸好酸,恨不得時光倒退,自己冇打過話要走嘅訊息出嚟,繼續忍落去。我從來冇諗過要傷害細路,我咁講嘅初衷只係想保護自己,唔想受傷害,但點解到頭來我呢種自我保護嘅行為反而會令到細路受傷呢?

我:「你咁講我好內疚⋯⋯其實你唔好諗咁多,我地星期五出嚟先再慢慢傾啦」

細路:「我控制唔到個腦諗咩」

我:「我唔會消失,起碼係未講清楚所有嘢之前,我唔會消失喺你生活入面嘅。真心,如果唔係我神早block左你,刪埋ig ,好似你以前個啲女朋友咁啦」

我好記得細路講過,佢其中一任嘅女朋友喺同佢分手嗰陣係悄無聲息咁消失,社交媒體上面嘅嘢完全封鎖,拉曬入黑名單,就好似美劇黑鏡有一集入面咁樣,當你被封鎖咗之後,嗰個人就完全係你世界入面徹底消失無踪,你揾唔到佢,甚至到咗一個點你係會懷疑呢個人係咪存在。我聽到嗰陣都有啲覺得心有戚戚焉,然後暗自決定以後即使要同細路講掰掰都唔會咁做。我覺得細路之所以成為今日嘅細路,呢個經歷都應該係原因之一。

細路:「信住先啦,以前都係得一個女朋友係咁⋯⋯」

我:「我真係唔會,因為我知咁樣會hurt到你」

我希望你知道,我心疼你。

細路:「唔緊要啦,已經比人hurt 慣」

我:「唔好咁自暴自棄啦,唔學精下一次都會再受傷,你快啲訓啦,訓咗就唔會亂諗嘢」

細路:「我宜家只係del剩你一個女嘅,冇寄托仲可以點⋯⋯要學精嘅都學晒啦,只不過係我自己攞嚟衰,每次都調返落去個窿到,我一行出嚟個感覺就係咁花弗,以前啲女朋友啱啱識我嗰陣已經係咁同我講,唔關我嘅行為事」

我嘅理智話俾我知細路上面好多都係籍口,但係我嘅感情同我講,算啦,唔需要再糾纏對與錯、真與假,最重要嘅係,佢而家話對你有感覺。

我:「唔係,我唔會俾你外在蒙騙,係你嘅言行俾個咁嘅感覺我⋯⋯唔講啦,你聽日仲要考試,我星期五見你再講啦」

細路:「咩言行?」
細路:「好啦咁我唔阻你⋯⋯」

細路嘅訊息再繼續彈出嚟,但我唔打算㩒開繼續回覆。
我放低手機,訓喺床上面睇住天花板發呆。

然後,我下咗一個決定。
分唔到細路真定假...好想信但係又好懷疑
樓主加油 希望有happy ending啦
樓主 live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞