I fell ship with ptbf

1001 回覆
557 Like 52 Dislike
push
文呢
新讀者一睇就睇到live咗
樓主改咗名 跑了
果個係樓主一開始個名黎架
而家佢叫柴郡貓貓
No ending
樓主唔作啦?
F5
im
Yes
push
真係好好睇
希望樓主將個故寫完之後亦可以完全將細路放低
樓主加油 你會搵到一個珍惜你嘅人
Push 希望樓主儘快放低
LIVE左 希望樓主新一年搵到個人識珍惜佢 唔洗再比細路折磨
屌好撚想打鳩條仔 死臭鴨
「冇嘢吖,你而家先on嘅?」
我嗰一個moment仲想死雞撐飯蓋,努力咁想試下將焦點轉移,希望令細路唔記得咗或者忽略件事。

細路:「你係有嘢」
細路:「你講啦」

電話上方彈出咗細路嘅訊息提示,我其實想扮睇唔到所以冇㩒開,但係細路似乎知道我有預覽到佢嘅訊息咁,開始不停send message嚟。

細路:「講啦」
細路:「你想講咩」
細路:「快啲講啦」
細路:「喂」
細路:「online呀」
細路:「你再唔講我就唔温書」

細路出到唔温書呢招,自認為唔想影響到佢嘅我拖咗幾分鐘之後終於打返開tg,慢慢打咗句:「唔好唔温啦⋯⋯」

細路真係知道晒我嘅軟肋,知道我最驚嘅就係影響到佢做咗罪人,雖然我一早就已經犯咗最大嘅錯在先。

細路:「咁你快啲講啦」
細路:「講啦」

我:「⋯⋯」
我:「冇吖我想講我哋都係唔好再見啦」
慢慢一隻一隻字咁用電話keyboard㩒出嚟嘅呢句話,打完之後再猶豫咗幾秒先send出去嘅我並冇想像之中咁輕鬆。我原本以為講完自己會鬆一口氣,但係為之相反嘅係,我有少少忍住呼吸,合一合眼熄一熄電話mon,有啲唔敢睇細路打咩反應出嚟。

係話好呀?定係覺得俾我傷害咗自尊心而即刻block咗我?定係點?
我唔敢去諗仲有一個機率更加低嘅可能性。

電話亮起咗燈,喺細路send嚟嘅訊息預覽。
細路:「點解唔想再見我?」
細路:「係咪我做錯咗啲咩?」

唔知點解睇到細路呢兩句訊息嘅時候我想喊。我冇諗過細路會繼續反問返我。以我認識嘅細路嚟講,佢就真係一個細路咁嘅樣,自尊心有啲強,如果被人話或者笑兩句肯肯定會駁嘴,所以我本身預計佢收到牛訊息嘅反應係會即刻轉身走人,嘢都唔會再同我講就block我,或者係擺低幾句狠話再block都未遲。而家佢反問返我原因,我反而有少少措手不及,諗咗一陣,硬住頭皮先答到佢。

我:「因為我而家做野有啲野好煩,我要去做一啲決定,而呢啲會影響我嚟近一兩年會點⋯同埋我都想正式揾返個人拍拖,咁就更加唔會想俾佢帶綠帽」

我唔想繼續咁樣同你拖拖拉拉啦。呢一句係我嘅潛台詞,但我將佢包裝得可能會好聽少少咁,揾咗啲聽落可能順耳啲嘅理由講出嚟。

為咗避免佢以為我隨便鳩噏(雖然我有少少真係),我都講清楚埋我嘅理由:「傻啦你冇做錯,我返工嗰邊諗緊轉工定係繼續留低,抑或係走去working holiday⋯⋯如果我走咗嘅話我都講唔清楚我會唔會返嚟。」

喺我一路打緊嘅時候,細路一直在線,我打得有啲慢,幾乎係打咗幾個字就停低諗一諗自己寫緊啲咩,打咗又刪,刪咗又打,所以差唔多成分幾鐘先send到一個message。細路名下面嗰個’online’俾咗我有啲壓力感,嗰一個藍色嘅online,俾我嘅感覺就好似佢一直一直望住我咁,等緊去聽我講咩咁。

之後嘅五到十分鐘仲難捱,因為輪到細路輸入中。
見到嗰一個‘...typing’,我完全唔敢亦都做唔到其他嘢。就算㩒出咗去,都好快㩒返入去tg,熄咗屏幕隔咗十秒又開返都係輸入中,呢一種煎熬感真係無比難捱。我唔知細路對我上面嘅理由有咩反應,我只能等待。

唔知算估到定估唔到咁,細路其實都睇得好穿我嘅嗰啲所謂嘅理由,佢打咗一大段嘢覆我。

細路:「好,我知道要點做㗎啦,真係唔緊要㗎。其實我都巳經慣左做人水泡,從來都係比人玩厭就飛,比人呃開,做得ptbf就預咗架啦。你想正式搵個人拍拖係啱嘅,我唔應該阻住你,你亦唔應該浪費時間係我呢啲咁嘅人身上,不過都多謝你陪左我咁耐,等我冇做傻事。但係你唔洗擔心我,我會搵到人陪我,唔使擔心我冇人陪,雖然好唔捨得你,但係我知我咩身份,無論我唔想再失去任何人都好,都要放手,不過可唔可以俾我有多最後一個要求,比我見多你一次,好好咁記住你個樣」

細路真係好識講嘢。喺佢呢一段嘅message入面,細路完全將佢自己擺咗喺一個好低嘅受害者姿態,講到好似我對佢始亂終棄咁嘅樣。我唔係睇唔到呢點,但好可惜嘅係,用賣慘情扮可憐呢一招嘅話好多女人一開始都會受,尤其係嗰個女仔對你仲有感情嗰陣。所以就算我睇起嚟嗰時覺得有啲位唔係好啱之外,我都係心軟咗落嚟。

或者唔可以講話唔啱,我哋係兩個人,睇嘢嘅角度自然有唔同,對我哋而家相處關係嘅睇法當然可以好唔同。我自己一個人疑神疑鬼,逕自傷心之餘,殊不知可能細路同樣都係咁呢?我覺得只有我自己沉船,我被人玩緊嘅時候,其實好有可能佢都係咁樣諗嘅呢?

講到尾,都係因為我哋呢段關係開始得好差,本身都唔應該藕斷絲連,一早完咗佢先係對大家至好。原本就係金錢同欲望嘅交易關係,我哋硬係要喺裡面講感情,咁唔係揾苦嚟辛咩?造成而家咁樣嘅局面,其實一啲都唔出奇。

但係嗰一個時候嘅我並冇諗太多。其實我哋可以係兩情相悅嘅可能性沖昏咗我頭腦,我唔想再去考慮咁多嘢,嗰一刻我只係唔想佢誤會我,所以我即刻打返段訊息回覆返佢。

我:「由始至終,我都冇當你係水泡,都冇玩過你。我惟一有嘢呃過你嘅就係我同你講嘅揾ptbf嘅原因⋯⋯我唔知你點諗,我唔知我地咩關係,我淨係比較覺得我哋似sp。咁如果係sp嘅話,多我一個唔多,少我一個唔少啦」

我諗我自己呢段訊息其實都好直球啦。我唔想再係咁落去,我要嘅嘢好簡單,一係行前一步,一係咩都唔要。

俾個答案我啦,好嗎?
其實⋯⋯你都係有少少鐘意我㗎可?
只要你肯,我哋就可以真正開始。我唔介意你年紀細、唔成熟同之前亂搞嘅歷史,只要你真係鐘意我,我就敢同你開始。

點知細路嘅焦點去咗第二到。
細路:「咁真正嘅原因係咩?」

我瞇一瞇眼,有啲啞然失笑。佢未答我最重要嘅嘢,反而問咗其他嘢先咁,我猶豫咗幾秒,慢慢將我一啲喺當時羞於啟齒嘅原因打返出嚟。
我:「原本我係想當面講⋯真正嘅原因係我同你講過,我堂哥佢走咗,我之後好傷心,到後來諗諗下,我都可以好似佢咁突然走咗。我唔想到死都係處,所以我想我死之前試一次咁。」
我:「而好羞家咁講,我係A0,我冇搞過,所以嗰時我想揾一個以後唔會再見到既人扑咗佢去算」

用到羞家呢個字我都真係咁樣諗。好地地成廿四歲女未拍過拖未錫過未扑過,講出嚟有人信咩?講出嚟咪一定會俾連登仔話係美極欣宜catgirl,仲要可悲得過catgirl都有男朋友?
所以如果係放縱,我本身嘅打算就係癲完一次就當冇咗件事冇手尾跟咁,點知自己嘅心軟搞出一頭佛⋯⋯

細路:「你地個個永遠都係咁諗我,成日都覺得我收埋好多女,好花心冇感情,但係你哋估我真係想咁㗎,邊個唔想有一個愛自己嘅女朋友,但係我呢幾年拍親拖着多幾個月就散,同埋我要返嘅嘢比一般人多,所以之前先成日搞嘢,係想揾番啲寄托,但係冇諗過你哋個個都諗到我咁衰」

我:「傻仔,我會自己分辨,但我分辨到嘅只係你話俾我既野,之前你話你唔開心係有其他女仔明明出緊街都唔覆你;然後又話除夕你俾電話俾人抄牌,咁我只能夠諗其實你唔當我係啲咩,一方面想揾女朋友一方面又揾人同你扑咋。」

細路:「同埋其實你都已經唔係第一個當我性工具嘅人」

我:「???性工具?痴線明明次次都係你拉我上房囉好冇?」

細路:「你真係唔肯比我見你最後一次?」

我:「我冇話唔肯,我真係唔想影響到你呢幾日考試,係我一時控制唔住情緒講咗啲唔應該講嘅野」

其實我已經真心後悔咗,雖然一直一直都好想同細路講清楚,但係而家真係唔係一個好好嘅時機。我嘅理想係面對面咁講,咁我就可以親眼睇到佢嘅反應係點。而家既唔係當面,又唔係適當嘅時候⋯⋯但我嘅心嗰一下係帶啲忐忑又有啲興奮咁,由細路嘅message嚟講,我哋⋯⋯係咪即係有可能?

我同細路,係咪真係有可能喺一齊?
加速!
會唔會真係最後一次呢
睇到好似自己同細路對話緊咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞