【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#21

5001 回覆
352 Like 25 Dislike
睇衛星圖好似落返17.9
Ching你唔講我 都無留意呢個係學術台po, 我以為入左吹水台
希望遲D多D氣象學Ching 討論下個風嘅預測路徑,等壓線,RMW風力等, LM學嘢
後遺症未出現 嚇我唔到既
喺呂宋北部平西係正常
呢句啱
環流仲keep到
幅圖唔係倒轉左post?
無左粒眼等收皮架啦
北面個雲團
但對流弱左wo...
其實個陸地係邊度嚟
黎緊呢段點行係關鍵
山竹(26W)
HKO每小時定位&距離

2200 17.5N 123.5E 1110km(ESE)
2220 T1
2300 17.7N 123.2E N0.2W0.3 1070km(ESE)

0000 17.8N 123.0E N0.1W0.2 1050km(ESE)
0100 17.9N 122.7E N0.1W0.3 1020km(ESE)
0200 18.0N 122.3E N0.1W0.4 970km(ESE)
0300 18.0N 121.9E W0.4 940km(ESE)
0400 18.0N 121.5E W0.4 900km(ESE)
0500 18.0N 121.3E W0.2 880km(ESE)
0600 18.0N 121.1E W0.2 870km(ESE)
0700 18.0N 120.9E W0.2 850km(SE)
0800 18.0N 120.7E W0.2 830km(SE)
佢唔等收皮唔通一世都係咁勁追撚住你屎眼黎吹咩
應該差唔多出海
係既話又唔錯wo
出海喇準備 睇下點修復
菲律賓呂宋島北部,而佢中心大約喺呂宋佬沃
班波台毒撚真係岩拎去呂宋做人牆架
重點係出海之後會繼續平西幾耐

個環流完全無弱到 只係無左粒眼
係咁㩒W
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞