【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#21

5001 回覆
352 Like 25 Dislike

係咪代表散散地?
悶得濟連假膠都想r水吹
眼都無埋應該會消散
香港天文台發出最新熱帶氣旋警報

一號戒備信號,現正生效。

表示有一熱帶氣旋,將會進入香港800公里內,可能影響本港。

在上午5時,超強颱風山竹集結在香港之東南偏東約880公里,即在北緯18.0度,東經121.3度附近,預料向西北或西北偏西移動,時速約30公里,橫過呂宋北部,並進入南海。

山竹正短暫橫過呂宋北部。受呂宋的地形影響,其強度及路徑可能稍有改變。

山竹將在今早進入南海北部,並迅速移向廣東沿岸。由於山竹維持超強颱風強度,環流廣闊,風勢猛烈,對該區構成嚴重威脅。天文台會在今日稍後改發三號強風信號。

今日海面開始會有顯著湧浪,天文台特別呼籲市民遠離岸邊及停止所有水上活動。

一號戒備信號-防風措施報告:

1. 請儘早完成所有防風措施,將容易被風吹倒的物件綁緊或搬入室內。檢查所有門窗是否可以關閉。

2. 請將堆積在渠道上的樹葉與垃圾清除,低窪地區的市民應為防範水浸做好準備。

3. 在熱帶氣旋影響本港期間須執行任務的人員,請隨時準備奉召出動。

4. 準備前往廣東、澳門、離島或本港偏遠地區的市民請注意,你的行程可能因天氣改變而受影響。

5. 建造業及物業管理從業員請設法將室外的懸空裝置和臨時搭建物綁緊或安放至地面,以及盡快完成防風措施。

6. 小型船隻船主應立即完成一切安全措施及返回附近的避風塘。

7. 請留意電台、電視台或瀏覽香港天文台網頁及流動應用程式有關風暴的最新消息。
撞一撞就散左
史上最強
有時唔明你地呢類人嘅心態
點解可以唔理人地感受去擾亂討論流程
咁樣真係好好玩咩
唔怪得我地正苦咁落力做場大龍鳳
最鋒利既刀..
超過21個post,我諗斷斷續續夾埋睇咗一半都無 證明返工嘅仲有好多冗員,仲有好多返學嘅學生哥 一係識得分身,同一時間可以做幾樣嘢又不停開post回post
都未散
比啲信心
明天沒有早會 日際變化應該會推遲
搞掂
散左?
個風打得成同打唔成都好都唔係由呢個post 討論緊嘅人去捏制
打唔成呢到最多咪唔開心咁講個風點點點邊到衰左邊到對沖走左
又唔會行出街斬人
咁到底個風成唔成事 同呢到正常討論有咩直接關係要引致你係咁出comment 去阻住人
但事實打風唔係到你話想定唔想
如果科技真係做到可以整散個風
唔洗香港,菲律賓已經會要求美軍幫佢做咗

世界上,即使冇風打
非洲都日日餓死人,疫症都一樣死唔少人
唔好諗住道得可以救世界
學術研究嘅目的
就係要用科學去救世界
不要分那麼細, 明知玩嘢唔需要帶著仇恨
有時唔明你地呢類人嘅心態
點解可以唔理人地感受去擾亂討論流程
咁樣真係好好玩咩
你當我係玩嘢搗亂討論又好點都好
認真地問你一句講真睇法, 呢個颱風一係唔來料, 一來料就真係超級颱風, 我講嗰啲生意人嘅損失就係可以用金錢嚟計啫, 認真少少如果係人命傷亡點算, 露宿者有好流浪貓狗也好, 你返少一日工賠唔賠得起
預咗有人插道德撚
但事實打風唔係到你話想定唔想
如果科技真係做到可以整散個風
唔洗香港,菲律賓已經會要求美軍幫佢做咗

世界上,即使冇風打
非洲都日日餓死人,疫症都一樣死唔少人
唔好諗住道德可以救世界
學術研究嘅目的
就係要用科學去救世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞