【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#21

5001 回覆
352 Like 25 Dislike
hko都話15-18
屌你老母唔系成真呀

【百載繁榮一夢消?】清朝光緒山西省五台山落魄道人對香港預言!
(6月10日)重讀我的資料庫,看到收藏的一段百年預測,不覺深有所感,發表於此,以饗讀者:

一百零五年前,曾經有一位山西五臺山的落魄道人,在全國遊歷後由桂入粵而抵香江,在太平山頂眺望後,寫下兩首七言絕詩,
第一首曰:
層樓高聳插漢霄,
車水馬龍沓沓囂;
鯉魚有日翻洋海,
百載繁華一夢消。
第二首曰:
直上太平望眼高,
天翻地動落玄毛;
太惜丑牛乘乙木,
不堪回首問洪濤。
詩中隱藏香港之玄機,看誰能夠勘破。(明續)

https://lihkg.com/thread/810578/page/1
quote錯 hko都話15-18
咁呀 今次似咩級數呀
咁多人話想吹爆新基建,吹爆左下年咪交多啲稅埋單囉
想問問山竹吹呂宋島果陣係cat幾?
cat5 +
鳩up 會成真我一早變咗李嘉誠啦
咪F F快啲返屋企癡膠紙好過啦
咁如果同洛克/天鴿比呢
想問問美國果邊果個風係咪都登陸?
有無造成災難?
剛出海

e家增強得咁撚快短短3個鐘

高質推
一號戒備訊號下,香港仔田灣避風塘,上午10時左右,有兩艘漁船碰撞,幸事中無人受傷。
係都要鞭洛克人.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞