【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#21

5001 回覆
352 Like 25 Dislike
睇到一大班人問係咪減弱打唔成就知係你班偽專家俾人撚緊啦
出面好晒
誤差圈
上下左右D雲比山竹吸撚晒
天文台料改發八號機會相當高 或於明天較早時間發出
2018-09-15 HKT 10:12

日本大阪關西機場早前在颱風吹襲時因淹浸要關閉,天文台助理台長鄭楚明出席本台節目《星期六問責》時說,本港機場位於大嶼山北面,颱風在南面經過,香港大多會吹東風和東南風,大嶼山可作阻擋,因此與關西機場的情況不同。

鄭楚明出席另一個電台節目時說,今日下午稍後改發三號強風信號,超強颱風「山竹」會為本港帶來大風雨及風暴潮,呼籲市民盡早做好防風措施。

他預計明天風勢會急速轉強,改發八號信號機會相當高,亦會在明天較早時間就會發出,天文台不排除發出九號或十號信號,但要視乎「山竹」明天與本港的距離及風力變化。

保安局副局長區志光出席另一個電台節目時呼籲,各行各業人士應做足準備,千萬不要做危險活動,包括衝浪、追風、行山等。
係香港西南200公里內掠過的話, 香港西南部地區肯定食正深紫色果PAT眼牆
亦解釋到點解天文台預佢入香港西南150公里都有機會要上10

關鍵時刻
佢地睇完個post見到話個風散晒
即刻拿拿聲出去滑浪啦
你地煩撚到仆街係咪咁樣刷存在感好撚威

上次你地個連加特又話出黎隻抽抽到深潛就知你地現實世界幾撚咁失敗
估唔到最後係我人肉預報第二報嘅入射角上陸
第一報嘅路線橫過呂宋
嗰啲能樣人生真係好可悲
岩牙 快啲叫連狗圍撚住你學術台 等你地自己圍爐搞風
嗯...「討論」......法官大人我冇野問啦
都係等夜晚地精時間
反正個風撞完賓之後, 而家基本上唔會太大變數
姐係本港100公里內?
淨係見到波台專家嗌散啦散啦
班淡友好撚煩
咁如果無220 230 迫港 你記得出海變享受下清風送爽減低你既失望感
你地係番波台爆閘咪算 走去人地到玩膠做咩姐
收檔啦柒碌
有十鳩幾個中增強, 去番230 冇難度
原來見到個風西咗哭喪叫主觀分析
學到野
仲到屌返人道德撚 不如話你連基本人極都無
我諗有返少少人性既人都唔會喺咁打氣"快啲地震啦 快啲打個5級颶風啦 快啲死人冧樓啦"
除非 升返去 220 230 迫港, 否則都係令人失望
咁如果無220 230 迫港 你記得出海享受下清風送爽減低你既失望感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞