【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#21

5001 回覆
352 Like 25 Dislike
昏迷左幾日
屌你老母臭閪block人都block撚到爆quota
人地準時訓覺 咪唔知
係 正一戇鳩仔
諗住學野 都追post追到煩
落返海應該會捲返出黎
唔上連登咪唔洗block
過返高登啦 回家吧
好 block埋你
新界北個邊會唔會無咁大影響?
已經有對流爆緊?
molamola

撞山散撚晒
你係邊到見到?
驚落大雨好過啦

記住,新界除非有風眼擦過,如果唔係風力同長州維港係冇得比
係成個風消失咗
來來撚獌狗
我係呢個po見到波台嘅都會自動當咗佢係on9先
以下將對EC 14/12Z & GFS 14/12Z預報稍作說明.

▲EC ENSEMBLE 14/12Z & HKO 14/22Z PSTN.

▲EC DET. TRACK 14/12Z & HKO 14/22Z PSTN

▲EC DET. TRACK 14/12Z ENLARGED

山竹已登陸呂宋島,受地形摩擦影響,眼區填塞,但環流仍相當完整.
路徑方面, 受地形影響,橫過呂宋島時,路徑將稍為偏西,直至出海.

EC認為,山竹將在15/01Z左右進入南海,
預料本港南部將在15/15Z起逐漸吹起達烈風程度之持續風力,
並在16/00Z開始令本港南部吹起達暴風至颶風程度之持續風力.
預料山竹於16/04Z最接近本港,在本港之南南西約140公里左右掠過.
根據EC預測,本地時間17日日出前香港已脫離烈風圈.

▲GFS ENSEMBLE 14/12Z & HKO 14/22Z PSTN.

▲GFS DET. 14/12Z & HKO 14/22Z PSTN

GFS認為,山竹在15/01Z左右進入南海,與EC大致一致,唯GFS認為出海點較北.
預料本港將在15/15Z起逐漸吹起達烈風程度之持續風力,與EC大致一致.
並在16/03Z開始令本港南部吹起達暴風至颶風程度之持續風力.
預料山竹於16/06Z最接近本港,在本港之南南西約120公里左右掠過,較EC預測靠近香港.
根據GFS預測,本地時間17日日出前香港已脫離烈風圈,與EC大致一致.

岩岩睇新聞,菲律賓食咗六米高的風暴朝,個風真心痴線
訓一訓已經解左1001
molamola
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞