【颱風追擊】1822號熱帶氣旋 山竹 MANGKHUT(26W)#21

5001 回覆
352 Like 25 Dislike
我發覺好多人明知係膠帖都要正經回....
屌佢地老母
仲要今日放假
大雨啡都唔怕
係驚中央送大禮
深圳排洪雪中送屎

一出呂宋256雷達已經見到個風既雨帶

有無大成咁呀屌
呂宋以西橙紅色,準備切到得返sts
就算個風幾L屎,聽日都掛8號喇,原因得一個:聽日係星期日啊,🤷🏻‍♂️
散了
深圳排洪唔係97前都有既咩⋯⋯⋯講到好似新鮮事咁
散了
尋日有條友又話會出取消星期日賽馬新聞
你啱
堅豎無責任喪心病狂預測:

係+36小時期間
山竹應會沿副高邊皮,以西北西路線,由呂宋中北部login,並持續採取西北西橫過呂宋北部陸地

山竹進入南海後,其時東亞槽及其相關之冷空氣應已抵達華北地區,強盛嘅副高西緣或會受東亞槽南下,在華中地區持續擠壓

東亞槽東移擠壓下導致副高邊緣梯度壓力不斷加大,山竹會與副高有如羅湖過關一樣出現更緊密擠壓
有利在~+36hr後撞菲進入南海後,重新擴展其巨大風場,甚至形成不對稱風場,向北面一些原本不在其對稱風場內的區域大幅擴展

進入南海期間,預料山竹會以西北西路線橫過南海中北部
在+48hr左右,山竹或會因與副高南緣緊密接觸而出現擴大北側風圈,而逐漸同華南緣岸陸地接觸

並或會在+60~+72hr期間,因副高西北緣持續被東亞槽打擊而出現緊縮,為山竹帶來更多西北風引導
疊加因山竹與陸地磨擦力加強而造成不穩定北飄

最後在南海中部先以西北路線接近華南沿岸;
並在登錄前以西北北路線,進入澳門以西200公里範圍內login
散了
記住聽日中午出海游水
有冇班撚頭既list,見倒佢地reply起碼知道唔駛睇

唔想返工
坤熊基控股
雲達🐮治
信不信由你
今朝起身有一鼓好強的第六感
星期一早會落8號,要返工,完
其實我要求唔高
只要唔死人又整冧啲大白象
我就心滿意足
個post解左鎖,仲吸引多啲假膠入黎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞