[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (7)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
深水埗130
上星期係3買 2張224
講速度 3HK 10日卡係咪好過走芯?
鴨記好似有張新嘢用IIJ 嘅Nippon SIM 8 DAY 3GB FUP
3shop Online 有半價
去到鋪頭買都得,都係做224兩張
想買10張3hk 7日日本sum,有冇巴打知邊度平?
走芯而家冇左AIS得返果隻聯通同賣街果隻一唔一樣?
3hk 張十日 日本卡後邊寫住 10gb 後限速, 唔係全速無限既 ?
我應該柒左 原來一直都係 10gb
3hk 10日10gb個張10gb後係咪無限?
佢同docomo10日係限比係咪3穩d?
2018年11月之後既卡有3個版本, 4 日版由原來嘅 4GB 後限速 128kbps,升級為首 15GB 不限速,其後 5GB 限速 1Mbps,用到 20GB 後將限速至 64kbps;7 日版由原來嘅 7GB 後限速 128kbps,升級至首 15GB 不限速,其後 20GB 限速 1Mbps,用到 35GB 後將限速至 64kbps;10 日版則由原來嘅 10GB 後限速 128kbps,升級至首 15GB 不限速,其後 35GB 限速 1Mbps,用到 50GB 後限速至 64kbps.

https://simegg.city/2017/04/08/three-3%e5%8f%b0-7%e6%97%a53gb-%e6%97%a5%e6%9c%ac%e4%b8%8a%e7%b6%b2%e5%8d%a1/
Thx咁我買3HK 十日10Gb $130個張,其實我去京阪9日都應該用唔到10GB,係驚佢唔夠穩定
做到12月31號,之後有無升級未知
有貼紙寫住
冇寫既都自動up左
10日版速度係咪依然比7日版快?
之前巴打試嘅係
有冇巴打用過airsim docomo 7日plan,速度如何?置頂得softbank 速度還好,但係500mb 就完
之前用咗kkday $15隻蛋,感覺唔錯

基本上都冇大問題,全個旅程只有係小豆島搭橄欖巴士神懸線差唔多到紅雲亭嗰段路收唔到,其餘全部地方都收得好好。電量亦好好,幾乎用足全日返到酒店先叉電,只有一日我由朝早8點幾一直用到夜晚7點幾先冇電。另外中途試過一次部機完全上唔到網,但只要reset過部機就冇事,呢個問題見都有唔少人遇過。我總共大約用咗10GB流量,上機返香港前都仍然冇限速。以下係我係各地既測試,我去郊區比較多,應該可真正測試到佢係咪真係接收得好:

岡山機場:

岡山Aeon Mall:

坂出JR站:

高松JR站:

高松Youme Town:

祖谷溪:

大步危:

阿波池田站:

小豆島寒霞溪:

小豆島紅雲亭:

小豆島土庄港:

金刀比羅宮:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞