F1 2018 意大利站 討論區 (2)

858 回覆
2 Like 7 Dislike
yes
冰人手車喺冠軍車手入面算好乾淨
某程度上Vet手車狼,但未去到韋少嗰種癲
我個人都相信一個多屆冠軍
係要有一種就算攬炒都唔俾你過嘅心態
車手係要有火架
咪又係quote 番ziggo sport
呢間野可唔可信?
Source 係 Ziggo Sport
荷蘭 Sport Channel
Vettel 手車我唔覺特別狼
講狠 Ham 狠過佢
以前 Webber 手車都比佢狼
比佢係正常情況下跑佢應該係現時車手最快嗰個
問題係有時一超出佢預算佢就會突然 Meltdown
我覺得係魯莽
上年已經係啦
SF70H 點都算半季火星車
結果Baku同新加坡

交換Ham同Vet,拉利上年有得贏
咁我又覺得新加坡站唔係兩位拉利車手嘅責任
我食三文治咋喎
啱啊,唔係兩位,係一位

拉利真正需要嘅車手

無vettel呢幾年幫手開發垃利開發到而家部sf71h?
今場比咸夾到understeer 根本就無得避 講到係失誤咁

垃利又遲遲決定唔到kimi去留,過咗半季就清清楚楚落teamorder啦 1打2點同benz鬥啊
比人夾到understeer係咩玩法
我認為兩人喺賽車研發上都有功勞
而Vet表現低於預期都係事實
以佢薪酬、身份
的確被同為四屆冠軍嘅咸爺比下去

唔好講到Team Order係贏嘅首要因素
無車又話無車,有車又話無TO
下次有車有TO都贏唔到就話無天氣?
作為冠軍車手,與其不斷嘈
不如檢討點解有架靚車都落後緊咸
拉利上半季係戰術上都已經好就Vet

我哋都想佢贏咸
但有啲位,佢唔更進步
好難贏到
VET 要改嘅就係識縮,老麥年代嘅HAM 就係唔識縮唔識睇住全季嚟鬥,經常做一堆好aggressive 嘅爬頭,爬到就賺一個位,爬唔到就DNF或者入pit 換嘢, 係觀眾立場係好睇,但對車手嚟講唔係一個理性決定,簡單D 嚟講就係無用腦鬥車,但係我覺得HAM 自從11年發癲亂鳩咁撞,再睇住當時嘅隊友BUTTON 場場穩打穩紮咁揸,結果HAM 係F1生涯中第一次全年積分輸比隊友。之後嘅HAM 已經無之前咁癲,開始愈嚟愈似ALO 果種揸法,識得衡量得失,遠嘅唔講,就講今年德國站,一起步入一號灣果時,佢係縮埋一邊等班中游爭餐飽,要炒嘅炒,要爬頭嘅爬,起步HAM係蝕左位比D 中游車,到個車陣穩定左先逐架爬,你會話佢架火星車咁快,容乜易,無錯就係知道自己架車有優勢,所以無須要急於一時,衰衰地揸到完場都有第五,但一開始同埋中游混戰就隨時DNF. 呢種就係用腦嘅揸法。
今站意大利可能對VET 嚟講真係非勝不可,要係意粉佬面前威,一起步就狂攻KIMI ,而睇漏左HAM, TEAM WORK 嚟講,第一圈第2個s 灣之前,見kimi 拎左條中線,佢應該要行外線,咁樣兩架拉利就包曬個灣,你話去到下一圈S1會比ham 過,係咁易嘅話,HAM 就唔洗跟KIMI 跟咁耐,KIMI 都唔洗比BOT 頂咁耐,當兩架拉利擺頭,TO 自然會出或者kimi d pit 會突然慢左少少 VET 就會第一個過終點線啦,所以只可以話佢一起步真係上曬頭唔知但緊乜
入彎前ham車頭經已過左Vet
如果係一個普通彎,我好支持佢同人頂
但係S彎
佢內線變外線
唔收油係佢自己既問題
Ham經已留左足夠位置比佢
正如Vet 四連霸時期
大家對Ham能力既質疑
到今日Ham 如日方中
Vet就會比人質疑
希望佢可以努力改善
Vet同Ham 5冠之爭
係F1歷史中係好傳奇
亦都某程度上會影響佢哋嘅歷史地位

大家討論吓 其實呢一刻 仲有咩方法可以避
真係收油就避到?
vettel 左腳已經有動作想點煞
怪就怪佢做一半, 學下癲佬max咁攬炒都唔俾隻咸狗過啦

要討論就睇全部,唔好睇d 唔睇d,入灣前平排,外線已經屬於HAM 嘅, 而HAM 亦留左一架車係唔推頭或者甩尾嘅情況下可以過灣嘅空間比VET
係VET 想插KIMI 內線唔成功再急急腳飄番去外線守HAM ,但當時brake 同車胎都未去到最佳工作溫度所以入灣前已經understeer, 結果就撞左落HAM 到,而唔係你講嘅HAM 夾落VET 到。
估唔到到呢個時候都仲有人怪HAM 無留位比VET , 係啊,無留番d 救車位比佢,留埋個冠軍位比佢好無?

要討論就睇全部,唔好睇d 唔睇d,入灣前平排,外線已經屬於HAM 嘅, 而HAM 亦留左一架車係唔推頭或者甩尾嘅情況下可以過灣嘅空間比VET
係VET 想插KIMI 內線唔成功再急急腳飄番去外線守HAM ,但當時brake 同車胎都未去到最佳工作溫度所以入灣前已經understeer, 結果就撞左落HAM 到,而唔係你講嘅HAM 夾落VET 到。
估唔到到呢個時候都仲有人怪HAM 無留位比VET , 係啊,無留番d 救車位比佢,留埋個冠軍位比佢好無?

成段嘢唯獨係呢句我唔係幾同意 Vet就算幾大意都好佢飄出去最主要嘅原因係唔想食Kimi嘅亂流,失去下壓力而增加刹車距離。如果Vet學你咁講諗好要守Ham所以貼住Kimi個尾嚟揸嘅話Vet架車就會好似今年Baku咁Riccardo隊落Ves個尾咁樣炒落Kimi到,跟住頭三名一齊攬炒。

留意下上次Vet喺Spa隔住Ham架車都望到Ocon追緊上嚟,拉利個倒後係真係有用,今次好大機會Vet一早見到Ham追得好貼,食唔到Kimi右邊個車位就先扭左食乾淨氣流縮短刹車距離,再扭右儘量跟Racing line行守Ham。不過就算佢咁做都係approach speed太快,推頭撞落Ham到。

正如巴打所講受制於kimi braking, 加上係內線,vet入灣前已經understeer
而ham係呢一刻係外線位上左黎 自然救都救唔到撞過去
大家覺得係vet失誤 我就覺得係無得避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞