F1 2018 意大利站 討論區 (2)

858 回覆
2 Like 7 Dislike
好似係抄gasly條路
心態問題,保公公有火星車都唔會爭
如果17,18年 冠軍堡仲有玩,件事會變成點
氣流單野睇得太重。本身原意係Ham tow Seb,Seb tow Kimi。
玩Tow既話跟咸神車可能仲好過跟Kimi,前者起碼Q3極少出錯。前車一出錯後車就玩完。
問題在於out lap個時中間走左個Sainz出黎,令到Seb同Ham之間既距離大左,但又未至於好大影響。(Ham<4秒>Seb<3秒>Kimi)。

但另一邊廂都係Seb自己問題,幾個彎位都有小失誤令到出彎速度唔及Kimi快。
同埋要注意返Kimi個引擎唔係full upgrade,得Seb個部係。
所以只可以話今場唔夠Kimi鬥。

Seb一壓力開始大既時候就怪人都唔係第一次。Kimi個三個手DNF仲救左佢,如果唔係DNF Kimi分數會好接近,個時就真係要一打三無team order。

俾個場場都俾人鬧既39歲追到咁貼唔樣衰就假。
Kimi第一副引擎早咗打柴
中段時間佢架車馬力上應該係唔及Vet
所以俾冰人迫到咁緊
Vet第一件事應該係反省吓自己失誤點解咁多
大部分冰迷都覺得今年冰人有機再拎冠軍
出年都未必有得睇冰人,唉
VET爭氣d,好似SPA咁跑咪得
拉利今年係快過Benz
係新加坡又唔好好似上年咁攬炒
只要穩穩陣陣,就追得返
Teammate都快唔過,咁邊洗旨意車隊幫你
Seb同法記個關係都好似變左,上半季法記會隨意team order Kimi
但由Austria/德國站之後就好少再team order Kimi,德國個次直頭係兜個大圈team order Kimi。

始終今年終於有部勁車+$50 million人工基本上預你表現有咸神level,點知不停出錯
Baku
France
Germany
Italy
如果哩4站無個堆失誤已經夠領先咸神25+,咸神仲要因為壞車有一個DNF
連登好多咸仔廣告
應該有人睇到眼怨
Wrc連屈咗四年都退出
竟然有人會見到廣告
所以我都認為Vet個性格唔得
佢唔夠冷靜同埋有計劃
Ham可以話成個比賽,諗好晒plan ABC
好幾次有意外,都可以係後面追上黎
Vet成日想係比賽中拎第一
心急過人
Ham都當然會想拎第一
但佢係明白衝線時有第一就ok
有幾十個圈,佢可以點利用TO,戰術追上黎
無計,佢四屆都靠red bull架火星車先贏到,仲要隊友老馮TO讓佢,佢啲過人技術就係自己夠狼,等人brake嚟讓佢,當年webber做佢隊友真係慘啊,佢有著數時就要人TO,到webber快過佢,車隊TO佢就聽唔到,依家佢喺拉利就係想咁

好心拉利就唔好用佢啦,手車又唔係勁,用Kimi仲好過佢
Kimi快得嚟穩定,但唔夠狠
呢個係佢總冠軍少過咸同大頭主因
講Vet完全靠火星車又有啲過分
講狼死佢都未及韋少
只係作為冠軍車手
佢管理情緒能力較差
造成較多決定性失誤
不過事實上
當年Ham同Alonso
再到Nico
睇到Ham精神力量真係好強
有冇TO我都要第一
當然都拎好多人唔鍾意佢
鍾唔鍾意佢係一件事,我都唔鍾意佢
但佢手車喺F1堅係勁
大頭可以一鬥
不過大頭係快車黑氣石
而家又好難怪Kimi,Seb犯錯最多話佢因為壓力大心急先咁
如果Kimi犯好似Vettel德國站個種錯一大班人同media即刻衝出黎叫佢走唔好霸住個位
加埋佢個年紀變左只可以play it safe

Webber都講過Vettel強於pole起步之後build the gap
但如果係後面位置起步就好無耐性+易出錯,咁多年都係無變過
突然出洒黎彈vettel

其實vettel 果段報導可信性高唔高?
我睇好4萬 當年一昇職就炒vet
主要憎佢份人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞