F1 2018 意大利站 討論區 (2)

858 回覆
2 Like 7 Dislike
Ticktum下年去nippon formula 儲super licence 分
Van落細牛都可以一試

好心垃利踢走eri,比gio拍叻叻玩沙巴

留kimi喺一隊多一年
Ericsson 有後台
不過van 夠有後台咪又係要走
點解nippon formula 都計?
mclaren係咪應該叫返button返黎
兩個新仔真係幾大風險
另外如果kimi下年冇約 係咪所有v10嘅老屎忽都走晒?
Van 同McLaren 既聲明係寫Vandoorne will leave the team
好似暗示Vandoorne 已經有後路咁
定係我FF
正路諗似係細牛
可能同James key 有關
咁不如搵Kimi
至少帶d拉利野過去
係就快d

都九月,出年架車唔係淨返好多時間砌
老麥用返Ron Dennis年代咁run,其實有力攪前面

成日諗住做廠隊,不如搵下波子,至少人地識整hybrid偈
豐田都識hybrid偈,不過又要日本人合作
波子番嚟就好睇囉,不過睇VW 想SELL 邊個BRAND,林寶,AUDI 定波子
突然醒起波子 同audi 已經揀左FE
今年部車write off 左佢100% 做下年部車把啦
Super Formula 都唔算好失禮姐
spec係勁
但係地區性賽事

比起GP2差幾多分?
super formula
20 15 10 8 6 4 3 2 1

GP2 無分
冰人今年係返拉利之後揸得最好嘅一年
廿個車手入面我個人覺得只有咸可以一比
適當時候做適當嘢
俾架車佢真係揸到盡
反而Vet表現至今係令人失望
佢係咪傻撚咗
我都成日屌VET
(唔信既巴打可以睇返上面D Post
我因為屌VET同上面幾個巴打嘈過 , 仲比人話係Ham/Benz狗 )

但今次事實上係睇到拉利體制上既問題
佢地安排Vet同Kimi係每場比賽既Qualifying
梅花間竹幫對方拉氣流
Italian Grand Prix到Vet前 , Kimi後食氣流
結果
Kimi 1:19.119
Vettel 1:19.280
差 0.161 秒
如果情況係Kimi拉氣流比Vet
我諗好好好大機會係Vet 拎到 Pole position
News:
https://www.crash.net/f1/news/904621/1/vettel-ferrari-order-strategy-dictated-raikkonen-tow

Vet事後都已好唔高興
因為係比賽前
Championship point
Hamilton 231
Vettel 214
Kimi 146
Bottas 144
仲有八場比賽
係車手 / 車隊利益 , 同埋明眼人中
好明顯經已有一 , 二號車手既分別
點解拉利唔幫Vet手拎Pole position
加大佢拎第一既機會 , 可以分數上去追Ham?
16分 , 八場比賽 , 真係大好機會
所以佢not happy with Ferrari managed 同 me starting from pole position 我係認同
I have to race three cars, including my teammate
我都覺得佢講得岩
一開始Vet始終係比第一既Kimi限制左佢既行車線
( 一部分我覺得Vet都太心急搞自己隊友 )
做成左佢位置上輸蝕比Ham , 比Ham食到Vet位
( 個人認為Ham經已留左足夠位置比Vet過
Vet應該要忍一忍 , 始終係第一圈 , 撞左對自己冇好處
所以我屌到佢仆街)

大家諗下 , 如果Vet 加 Bot 加 Benz 19戰術同TO
Vet一早贏咗場比賽
始終要清楚
佢對抗緊既係 Ham 同 Bot 再加Benz體制
戰術執行 / TO (eg 今場同Bot 頂 Kimi)
當然佢自己今年都有好幾次自己既失誤 (eg. German GP)
但拉利同Kimi應該比多D支援佢
(當然 , Kimi自己都係Cham , 又係F1界老大哥
要佢幫Vet真係屈就咗佢 )
但拉利上一次Constructors' Champions經已係2008年
十年喇 , 比 Red Bull Racing 同 Mercedes 兩個分別四連霸
身為一個F1迷
真係希望拉利同Red Bull可以壯大返
有啲嘢就算真係事實都無理由講出黎
WDC 都攞咗4屆已經唔係新人
公開講啲咁嘅嘢只係令全隊車隊都落唔到臺
佢公開咁講同當面屌 Kimi 無分別
TO 做得好就 teammate
頭幾個灣唔讓就變咗 rivalry
自己搶唔到pole其實無得怪人
無專登去查返,但相信呢個安排唔係今日嘅事
如果因為冰人今年揸好咗就不滿
咁太輸打贏要

衰啲講,上半季冰人都幫佢唔少
否則而家冰人個分仲有得高啲
而咸爺可以咁高分,Vet自己唔生性嘅責任
比隊友、車手都大
所以拉利要分清楚1,2車手
依加既情況對Vet/Kimi冇好處
坦白禁講,就算要Vet做二奶,Kimi做大佬
今年架車
加上拉利可以有Benz既teamwork/TO
真係有得玩
可惜分數上Kimi經已追唔到
依家就係做得初一,唯有做埋十五
冇錯
F1係team sport
有時出TO,幫隊友
真係無可厚非
如果車隊有火星車
一定拎到WDC,先隊友內鬥
例如Nico 同 Ham
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞