[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(5)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
照你寫既資料 似係新手綁匪

件事係1965年,應該冇咁易搵到直系家屬既電話 個細路可能死都唔講屋企電話

而綁匪只能不斷靠附近啲街坊去試探(65年應該冇手提掛
但唔肯講企電話又點解肯講鄰居/親戚電話?

旅館電話就話public查得到啫
日本電話簿好似可以用地址或名查電話,不過我唔肯定。
照咁計親戚知左都會聯絡返個細路屋企 咁迴避唔講既意義係?硬係凝住佢個問法有啲唔自然 我都譯得盡量貼近原文意思但都係好怪下
會唔會係熟人綁架 所以個細路都唔知自己俾人綁左 仲帶電話搵朋友傾計 俾個綁匪發現先cut線
打電話
支持
下一單繼續係怪電話系列,但呢單都係鬧得比較大既,仲涉嫌有人操縱警察(終於唔係日警自己加分)聽朝update
加油!
留名繼續睇
唔想追到live
追到live會好空虛

順道睇左之前好多人推嘅知乎李淼
都係講大案件多
混埋支那案睇
唔夠樓主d自譯文咁吸引
怪電話系列真係特別好睇
留名
佢d 支那案我skip 晒
不過其他大案佢都寫得好嘅,都ok
新post留名
40.山本美保失蹤案

概要:
1984年6月4日上午10時左右,山本美保(20)在甲府市長松寺町的自家裡與家人交代「要去圖書館」之後就下落不明。四日後,在新潟縣柏崎市的海岸發現她的手提包。
失蹤後半年後開始持續有無言電話打來,持續四年間,每次都會在數秒內被切斷,偶爾會有10-15分鐘的通話時間。

此案被認為與北韓綁架日本人關係很大,亦有部份佐證。

內容:
發現手提包的地方是距離甲府市至少200公里外的新潟縣柏崎市的海岸邊上,據說是沒有被沾濕過就這樣放在海岸上,而手提包裡現金和提款卡仍然放得好好的在內。

「姐姐不是那種會一句都不說就往外住的人,
事情的真相到底是怎樣我一定要查清楚。」
美保的雙胞胎妹妹美砂說道。

奇怪電話

美保失蹤的半年後開始一直接到無言電話,持續四年半。
無言電話大多數秒內就會切斷。然而,在失蹤後三年零四個月及三年零六個月後的兩通電話持續了10-15分鐘。

後者的電話中出現了對方的回應,內容如下:
美砂:「是美保吧,你還好嗎?」
電話裡:「...還好...」
母親:「還好嗎?那就快點回家啊!」

語畢,對方並沒有再說話,但是傳來很大聲的電視機聲,過了不久通話暫時被掛斷了,然後電話再來了,美砂在電話裡說自己要去柏崎那邊調查然後電話馬上被掛斷。
又過了一會兒電話再打來,美砂說快點回家吧,又再被掛斷。以上這次的通話共持續了10分鐘。

在之後再接到的電話都聽見裡頭有人哭泣的聲音。
留名

遺體發現?
2004年,在山形縣發現了一具死因為溺死,飄浮在
遊佐町海岸上的遺體。遺體主要已屍臘化,一部份呈白骨化,當中有13顆牙掉落了,遺體被來玩水的遊客發現。警方提取了那具遺體的骨髓DNA與美砂(妹)的血液DNA對照後,結果顯示為一致。

警察認為這具遺體是美保的可能性非常高,而檢驗
負責人亦表示一致率達99.9%。

美保與遺體的特徵不符

首先,到山形發現遺體現場協助調查的美砂和家人
都認為遺體的遺留品並非美保的持有物,遺體的
遺留品包括項鍊,內衣等。而內衣的尺寸與美保
的不一致。

其次,遺體的身高約160-170cm,但美保的身高只有約159.5cm左右。

遺體的牙齒治療痕跡很多,前齒亦有特徵性的治療痕,但是美保從來沒有接受過牙齒診療的履歷,更沒有動過前齒的記錄。
lm
據說家人曾要求提供完整的DNA鑑定書結果副本以供參考,但被警方以「涉及隱私和機密問題」拒絕。
一般情況,若縣警斷定事主已死亡通常都會把鑑定結果書交給家人。

2014年美砂要求警方重啟DNA鑑定,與當年相比,2014的技術一定更準確。但是警方回應是「DNA無法再度採取,因此不可能再鑑定了。」

自殺?北韓綁架?

雖然無法斷定是單純自殺,但山梨縣警方還是保留
自殺的可能性而繼續搜查。而有關北韓綁架的疑點
有以下幾點:

-柏崎和遊佐町,是北韓特工上陸地點,難道只是巧合?
-失蹤後一直打來的電話到底是誰和有何目的
-前北韓特工表示「如果綁架的對象發出抵抗行為多數我們都會作出強烈的毆打,當中亦有對象因此而死亡,而把遺體拋到海中亦是很常見的事。」

另外據聞有位脫北者曾通報在1994年目擊過一位與美保十分相似的女性在北韓裡生活。

===完===
如果真係北韓到死咗點解要咁神心過返嚟日本丟?

純粹跟海流沖上岸?
身體特徵唔吻合既地方咁多,會唔會dna出錯/日方刻意想早日close file所以死都話dna一致,搏屋企人唔再查落去
2014唔可以再check DNA,即係連條屍都無俾返家屬?
其實呢度都有個矛盾位,脫北者話係北韓見過疑似係佢,但係照上面前特工分享既例子又令人覺得係未去到北韓之前已經死左(可能就係掙扎)同埋發現遺體既地方係北韓特工必經既水陸路黎
應該除左個手提包之外咩都冇俾過家屬,所以先話懷疑警察都係講大話,既然咁確信遺體係屬於失蹤者又吹到dna完全吻合,又冇繼續搜查落去咁仲需要keep🤔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞