[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(5)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
唔係一定要信, 但既然覺得小朋友講野唔可信咁又做乜要問
都係睇佢地D口供有冇矛盾啫。依家係完全相反,所以冇用。但如果兩個口供都話係K帶走咗小舞,咁就可信好多啦。
但係問都唔問,又點知呢?到時又一大班人話日本警察廢啦,連同房嘅細路都唔問吓。
冇文既
今日返工點過
首先K過後不時漏口風講出對舞子事件一定知情既線索,佢極大機會係整個事件真相知情人。

(假定母親證供係真)
第一疑犯為K,推斷唔係單人犯,至少有多一名女性共犯。
女性共犯偏向係侄女,以熟人身份夜晚叫醒舞子,唔排除有第三共犯的士司機作假證揸走白色車。

(逆向思維,母親證供係假)
基於母親大部分證供針對K,有刻意轉移視線嫌疑。
犯案嫌疑躍升第一位。
至於K點解知情但冇將真相講出黎,可能因為以下三個可能性:
可能性A.
母親犯案中途被K發現,K阻止,並將舞子另行安置(食死貓真漢子?)
可能性B.
母親犯案中途被K發現,K阻止,失敗/被收買。
K不時洩漏風聲以作威脅
可能性C.
母親同K係共犯,撕票後兩者內閧,K刻意不時洩漏風聲威脅母親,母親則轉移視線減低K公信力。
1)「晚上有個男人進了我們的房間,像是
與小舞聊了幾句」
2)「晚上有個女人叫了小舞出去」
3)「晚上聽到有一把非常溫柔的女人聲音」
4)「有人跟小舞說了晚上12時我們出來玩吧」

呢4點邊到有矛盾?
如果老母係犯人既話咁我覺得K唔係阻止, 而且唔理
未必係共犯, 可能見到老母犯案但決定當睇唔到算, 因為睇落佢都唔鍾意賢一
不過K當晚D行動就唔知點解釋好
咁我會歸類佢做被收買,比著我係K,如果睇到個老母綁架我仇人個女,會威脅老母分番份
同時可能比老母哄兩哄作為共犯
然後當晚晚行動係用黎分散其他人注意力令人唔會懷疑到老母到。
最初未睇晒時我都覺得K係最似犯人
但睇完全部資料後開始理解點解當地D人會覺得係老母做, 好似你咁講K有幫手既話就更加簡單
係,其實查下老母同K咁多年之間有冇咩金錢來往,可以確定到佢兩個私下有冇關係。
如果真係冇既諗到既就剩番可能性A或者K先係主犯兩個可能
可能性A同B當中 「母親犯案被K發現」唔認同
首先何謂犯案?
母親就算抱住舞子,甚至帶佢出去
K亦唔會覺得母親「犯緊案」
因此亦唔存在「阻止」呢個動作

而可能性C 可以證實K公開講「要將真相講出黎」呢句野

因為若然K無參與,受咁大罪名無理由要隱瞞
除非呢個「真相」K亦會有罪,所以先唔講

K講出真相:一樣被人目光+坐監
K隱瞞真相:只被受批評同目光,但始終都只係「嫌疑人」而已

所以假設K真係有真相,K好有機會都有份參與。
由第一個post追到而家
樓主好比心機寫
樓主加油
又要等
良子同K私通
返新工未
繼續廢青中
跟住落黎呢篇係同一個地區,但發生係K去既郡山市,呢單搵唔到圖同太多報道,但都算福島未解奇案之一
樓主加油
咁你嘆多排先
等待樓豬
每日一推
推一推
支持樓主繼續出
有新案件先推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞