[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(5)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
好睇! 樓主加油。另祝早日揾到份好工。
支持
g chi
每日一推
樓主點睇藍可兒單case
每日一推
會唔會法子死左嘅話 個家人會有保險等嘅著數
日本果邊都有呢個猜想但冇證據
但如果係咁應該係直接殺左佢然後扮意外
失蹤要等7年先會當正式死亡
晏啲update
呢單叫破到案都好丫
好似上一單咁連車都搵唔返
個大仔會唔會好內疚自己訓左冇接到呀媽
打完風嚟追po了
死者衣物係按次序掉落
定係一次過三樣嘢都係10m
可疑點:

-根據現場和住宅附近,沒有人聽見女性被襲擊或可疑的聲音和情報

-由職場到自宅這段路程與國道129號車道距離很近,儘管深夜亦有許多車來往,不排除犯人把死者強行帶到車上的可能性

-現場是一條狹小的路,若沒有對這區有足夠認識很難走到

-犯人在數個月期間,使用了死者的手機致電給家人和女同事

目擊情報:

-事件當日早上11:15左右有人目擊到一名約
175cm高的可疑男子

-事件當晚凌晨12時一名駕車的女司機目擊到一名身穿連帽衣把樣子遮蔽的男人站在現場附近

-事發5日後,家人在自宅前放下花束供奉死者時一名男性出現在他們眼前並四目相投,男性馬上轉身離開,根據兇手總會回到事件現場的定律來說,此人為兇手的機會很大

-長男證言家的附近經常有一名男人在窺視他們的家

-事發2個月後,死者附近亦發生了一宗帶走女性並進行暴行的事件
有一點唔明
犯人在數個月期間,使用了死者的手機致電給家人和女同事
人都死咗,認晒屍,都應該估到係兇手嚟
咁唔係更加容易拉到佢咩 定係兇手本身都想俾人拉
由死者收工打電話到屍體發現時間咁短,兇手似早有預謀
支持
屍體距離自宅2米…好sad
點解要除哂死者d衫,但又唔係想性侵犯/強姦呢? (定未講到?
如果怕有證據留低,點解唔帶走埋死者d衫?

btw樓主搵到工未?
仲有冇下文,想睇曬先開始討論
直接殺左佢要見屍,風險大啲,可能寧願等七年
九年後犯人逮捕:

2011年3月警察界新設的搜查一課暨未解決懸案特別小組把厚木主婦事件的所有相關資料重新翻查一遍。

根據調查所得現場遺失的手提電話,在事發後一個月有被使用過的記錄,沿這條線細查通話記錄等的情況終於讓疑犯浮出水面並在同年4月21日把其逮捕。

(樓豬疑問:點解呢九年黎都冇人查過個通話記錄 )

有關疑犯:

疑犯名叫 山本孝幸(32),住在小田原市中里,從事電氣設備。山本因其他事件而被縣警採取過DNA,與現場死者衣物上黏著的體液和DNA一致。山本被捕時否認與案件有關,表示對「事件沒有印象」。

山本在事發當時,在距離約500米的公寓一個人住,在4個月後的同年10月搬到現居的小田原市。(與透視內容符合)
終於有單破到嘅案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞