[轉+自譯]有冇人想了解多啲日本/各地懸案(5)

1001 回覆
286 Like 2 Dislike
成10年前嘅野都記得
其實都好多人覺得怪,尤其係時間點上,2003年5月目擊,2013年5月先講返出黎十周年紀念咩加上乜證據都冇哂講咩都得
不過睇返先前啲case日本又真係幾慶隔幾年後有新證言,唔知有幾多單係憑新證言解決到
剛起身 打埋後續少少影響同埋關聯事件
呢家人比較慘,冇左個囡仲要俾人當狗咁撚
每日一推
有可能係最近先見到依單case既資料,發發現自己係證人?
有機會係後知後覺
尤其是佢坐的士
未必係住附近嘅人
正常住係案發附近都應該會留意
但純粹路過嘅真係未必會上心

另一個可能性係佢同個疑兇對望過
驚累埋自己所以一開始唔敢講
LIVE左
其實可能係最初已經覺得有關係
但又畀人點咗相唔敢講
越係咁越喺個腦到有深印象

去到十年後見到有人再提起
終於唔怕人點相後先敢去提供線索

補圖,當時節目講解返證人既新證言
友梨由右下學校行到返去左上點,自宅前就失蹤
下午2時59就係男同學目擊到既位置
車輛圖發生係一分鐘後左右,藍色車係證人坐既
白色crown就係果架可疑車
詐欺事件:
事件一年後的2004年7月大阪府堺市兩名無業男女合謀與友梨父親說:「你女兒現在在三重縣,我們幫你把她救出來但要給我們資金」以交通費為名向友梨父親索取了10萬圓。

2008年10月家人向警方討論此事,警方認為有詐騙嫌疑因而加入調查。經調查後,截至2008年11月為止,無業男女向友梨家人索取了至少7000萬圓,聲稱以作「女童搜索費」「救出後生活費」。同年12月6日二人以詐騙嫌疑被捕。二人表示錢都花在生活費和賭博上,對友梨的所在毫不知情。

2009年女共犯被判2年懲役4年緩刑,男主謀被判9年懲役。

2010年11月22日,一名日本網民在2ch(日版高/連登)鳩嗡自己「把友梨誘拐後殺害、棄屍在樹海」,2011年2月4日警方把這名真實身份是住在京都市中京區的29歲男性以名譽中傷罪逮捕。

其他可能有關的事件:
兩個月前的誘拐事件
2003年3月,同町內一名小六女童在放學途中被一名男子搭話然後被帶上車子,不少人認為與友梨一案有關。

電視節目曾邀請可能有關的居民或人士來表達意見,曾有條證言說到「2003年5月21日早上,在岡山市內國道2號線看到有個女孩背著黃色背包和身穿白色恤衫站在車子旁邊,車子當時後尾箱打開著的狀態停車。當時的女孩與事件的友梨十分相似。

但之後再無相關的搜查進展。

都市傳說:
關於友梨一案,曾有過一個這樣的傳說,在大阪府南郡深山裡有個女童的幽靈,說著:
「我被父親的朋友綁架並殺害了」

===完===
小説情節:可能係出生時和其他嬰兒對掉了,現在搵番親生父親一起生活。
呢個係理想情節
現實情況好可能係人口販賣
呢單
46.吉川友梨失蹤事件
(好似其他案都出現過)

唔明點解同學可以記得個時間係5:18咁準
佢屋企咁有錢可以俾人呃成7000 萬yen
家人好慘
仲要比人呃錢
過左十年先出現既新線索
推一推
咁都比人呃到7000萬日元 睇黎佢地真係好愛個女
每日一推
呢d撚屌過唔過意得去
夜啲返黎update
09年判監,扣埋假應該今年或者晨早出左黎
改個名又係一條好漢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞