老老實實大家點填nationality?

431 回覆
5 Like 301 Dislike
British
樓主係咪五毛我就唔肯定
不過一定係賤種
留名
PRC(HK)
其實呢個唔係打丁既問題而係你攞咩passport就要填咩國藉
而國藉呢家野係definition黎,你係英國就填英國,你係中國就填中國
攞BNO係英國藉但唔係英國公民
正如你係中國藉但唔係中國公民一樣
香港人係次一等架,唔係中國公民

巴打中肯

巴打中肯
去日本都係填hong kong
United States of America
其實我講填nationality 唔淨只講入境個陣,仲有搵工,參加活動個d

如果揸bno入境填british我都都明,我係希望你唔好渣本bno就真係當正自己英國人
尤其係個d連英國都未撚去過既柒頭

係英國除咗入境之外全部人都當bno係英國人喎
你去過未?

Bno 邊度有公民權利呀

連british residence 即係靠working visa拎residence都有既權利
例如脫歐公投有無份投
Bno既都無份
其實我講填nationality 唔淨只講入境個陣,仲有搵工,參加活動個d

如果揸bno入境填british我都都明,我係希望你唔好渣本bno就真係當正自己英國人
尤其係個d連英國都未撚去過既柒頭

你去過未?

連british residence 即係靠working visa拎residence都有既權利
例如脫歐公投有無份投
Bno既都無份

不如你問,有咩權利係住夠一定年期,係bno有晒visa之後,都係bc有、bno冇嘅吧啦

你去過未?

例如脫歐公投有無份投
Bno既都無份

不如你問,有咩權利係住夠一定年期,係bno有晒visa之後,都係bc有、bno冇嘅吧啦

樓上個意思係入境後已經當bno係英國人
Bno入境又要咩visa?

如果係靠visa拎residence咁關bno咩事?
其他passport有visa都一樣拎到residence

Bno只係旅遊護照 連eu passport 都唔係
國藉係bno 但唔係公民
上面有巴打講得好清楚
Japanese

例如脫歐公投有無份投
Bno既都無份

上面有巴打講得好清楚

佢重點係講「權利」
依家bno的確係同bc有一樣嘅權利,因為權利係跟你居民身份,而唔係公民身份
所以係現實上佢話bno冇投票權同拎唔到福利係錯誤陳述

上面有巴打講得好清楚

佢重點係講「權利」
依家bno的確係同bc有一樣嘅權利,因為權利係跟你居民身份,而唔係公民身份

btw畀個對比你
特衰有工作visa都好,住幾耐都冇投票權

上面有巴打講得好清楚

佢重點係講「權利」

btw畀個對比你
特衰有工作visa都好,住幾耐都冇投票權

同埋住幾耐都冇得參軍
on9樓豬
填hong kong
BN(O)
有冇人知條5毛係咩料

巴打有冇諗過移民
我都係bc

移去邊?
上星期去日本
國家同城市同一格黎
我又戇鳩 平時都會寫兩次Hong Kong
今次寫左係兩項中間
排隊時有職員幫你檢查
有個操好標準普通話嘅職員圈我國家個位
「請寫上你的國家」
即刻補返個Hong kong俾佢
上星期去日本
國家同城市同一格黎
我又戇鳩 平時都會寫兩次Hong Kong
今次寫左係兩項中間
排隊時有職員幫你檢查
有個操好標準普通話嘅職員圈我國家個位
「請寫上你的國家」
即刻補返個Hong kong俾佢

補返 nationality都一直寫Hong Kong
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞