老老實實大家點填nationality?

431 回覆
5 Like 301 Dislike
生於英屬香港
填BNO有乜問題?

btw 樓主理虧深潛左?
british
利申bc

Same
法律上無Hong Kong/Hong Kongese 呢個nationality, 因為香港唔係國家

寫Hong Kong的原因一來係政治原因,二來係方便港人常去的國家過關,英文寫得好清楚係citzen of PRC, 封面寫係HKSAR of PRC

所以寫HK/HKSAR/PRC 人地都會接受

BNO 係英國人的一種,唔係講種族,所以nationality 係可以寫BNO/British

未有BNO前香港人都係揸英國護照,人地見到你本passport自然知你係British Chinese

同樣logic可以用於揸加拿大/澳洲/英國/美國...passport的香港人

呢d野應該係公民教育教,回歸後刻意唔教citizenship, nationality, ethicity 呢d concept, 明明香港係華洋雜處,唔似日本韓國咁單一種族立國,唔應該用血統去分
Taiwan or British
法律上無Hong Kong/Hong Kongese 呢個nationality, 因為香港唔係國家

寫Hong Kong的原因一來係政治原因,二來係方便港人常去的國家過關,英文寫得好清楚係citzen of PRC, 封面寫係HKSAR of PRC

BNO 係英國人的一種,唔係講種族,所以nationality 係可以寫BNO/British

未有BNO前香港人都係揸英國護照,人地見到你本passport自然知你係British Chinese

同樣logic可以用於揸加拿大/澳洲/英國/美國...passport的香港人

呢d野應該係公民教育教,回歸後刻意唔教citizenship, nationality, ethicity 呢d concept, 明明香港係華洋雜處,唔似日本韓國咁單一種族立國,唔應該用血統去分

10個香港人裡面,都未必有1個識分citizenship, nationality, ethnicity....

華裔 = 中國藉?細細個就俾d警犬同埋新聞報導搞到勁confuse...點解見到一個華人樣既男人,就會知道佢係中國藉男子?!佢個國籍寫左係塊面?明明應該叫華裔男子、亞裔男子....

藉裔不分,由執法者到傳媒一齊去愚弄大眾
HKSAR

正解
因為香港唔係國家係城市

HKSAR可以表明唔係中國,係特別行政區
$0.5出現

利申: 填Hong Kong

衝出黎柒 係填都係填hongkongese啦

走啦唔想搞大佢

點解要係-ese
?
HKSAR

正解
因為香港唔係國家係城市

一句到尾
BC/BNO = British
特衰 = HKSAR
Chinese?你過番深圳河先慢慢鳩叫啦樓主

Hong Kong Is not China
我自己叫開Hongkong"ese ",因為比起Hongkong"er"
感覺上同Chinese既區間會大左
問過個鬼佬frd,佢都係推介用Hongkongese ,
佢話如果有人問are u a Chinese ,你答hker ,
人地會照問so you are still a Chinese?
不過,如果你答Hkese ,人地未必會追問落去
因為個概念好似會偷換左

唔知大家既鬼仔鬼妹frd點睇

我淨係知法國人叫香港人做Hong Konger
我啲英國朋友叫香港人做"Hong Kong people"
Hong Kong-ese 親耳聽過
HKSAR

正解
因為香港唔係國家係城市

一句到尾
特衰 = HKSAR

入加拿大,BNO唔洗VISA,特衰要VISA,講咗乜自己參透吓

10個香港人裡面,都未必有1個識分citizenship, nationality, ethnicity....

華裔 = 中國藉?細細個就俾d警犬同埋新聞報導搞到勁confuse...點解見到一個華人樣既男人,就會知道佢係中國藉男子?!佢個國籍寫左係塊面?明明應該叫華裔男子、亞裔男子....

藉裔不分,由執法者到傳媒一齊去愚弄大眾

以前上高登啲BNO post拗下拗下自己都已經識分
中國香港/hong kong(chinese)
HKSAR

正解
因為香港唔係國家係城市

一句到尾
特衰 = HKSAR

入加拿大,BNO唔洗VISA,特衰要VISA,講咗乜自己參透吓

吓?特衰幾要visa? 定係你講eta?
HONG KONG有咩問題
我係網上訂野都係址hongkong有咩問題

一句到尾
特衰 = HKSAR

吓?特衰幾要visa? 定係你講eta?

Nope
HKSAR
想問Hongkongese點讀
利申 填開hongkongese 英文1
British

利申BC
其實我講填nationality 唔淨只講入境個陣,仲有搵工,參加活動個d

如果揸bno入境填british我都都明,我係希望你唔好渣本bno就真係當正自己英國人
尤其係個d連英國都未撚去過既柒頭

係英國除咗入境之外全部人都當bno係英國人喎
你去過未?

點當
如果係渣bno去旅行都會當?

我上次去沙巴填British nation oversea
佢睇一睇,問:from Hong Kong
我心諗:咁你都識分

最後順利入境

bno=香港, btw, 全世界旅客多嘅發達國家其實唔係好多, 減返窮到得外交人員/商家佬出國嘅國家, 人口少過香港嘅國家, 啲大國海關見慣見熟邊個打邊個
HKG
HKSAR
見份儲蓄互助社美國報稅表都係咁教寫
咁撚多人填Hong Kong都無事,好明顯呢個係國際接受嘅nationality你就懶型同人講係錯,正確係Hong Kongese,咁撚叻你去叫曬d國家元首咪撚比d填錯嘅人入境吖笨柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞