老老實實大家點填nationality?

431 回覆
5 Like 301 Dislike
一直填hk
未試過有事
如果有人話唔得
我都唔撚會理

香港人真係要爭取國際認同
真係寧願同immigration拗都唔好俾佢改做Chinese
一直填hk
未試過有事
如果有人話唔得
我都唔撚會理

真係寧願同immigration拗都唔好俾佢改做Chinese

台狗係北歐同人嘈,之後變咗stateless
一直填hk
未試過有事
如果有人話唔得
我都唔撚會理

我去恆生 個staff 都係填HK😌
一直填hk
未試過有事
如果有人話唔得
我都唔撚會理

台狗係北歐同人嘈,之後變咗stateless

寧願stateless都唔認支那,根本就唔係中國人,唔可以被人屈係
其實係咪應該跟passport上面印住個country code最穩陣?

BNO係寫GBP,即係英國,所以填 British
香港特衰印住 CHN,要填 Chinese
其實係咪應該跟passport上面印住個country code最穩陣?

BNO係寫GBP,即係英國,所以填 British
香港特衰印住 CHN,要填 Chinese

自膠 GBR先啱
Ching出黎
未搭過飛機?
我國籍寫香港
on撚鳩
一直都填Hong Kong
On9 咁多年都寫Hong Kong
咩HongKongese呢d近年自創字
以前拎CI去旅行嘅人,就真係唔知點填
填香港係唯一比較講得通
一直都係填hong kong, 係去新加坡聽人講填hong kong, china, 拖住一家大細廢事被海關煩
總之堅持點都要寫hong kong 兩個字🇭🇰🇭🇰
過境填開香港咩事都冇
之前報銀行d analyst post佢nationality都有Hong Kong
british
利申bc

+1
British (BC)
試過填chinese都係俾外國外關改返做hong kong
你又令我諗起換身份証我係份form填「Hong Kong」
職員:「國籍呢度寫返中國啊,無香港呢個國家架

屌你老味遲下就係我整出泥啦

所以我最後寫左British
HK
去過歐洲澳洲填hongkong從來無畀人queue過
Hong Kong

最少去親日本都係咁填
美國要visa果d就要跟passport點寫就點寫
最近去日本果陣,我諗都唔諗就寫Hong Kong
不嬲都係hong kong
樓主條傻鳩ff完立國未
用特區
Hong Konger/ Hong Kong (Chinese)

用BNO
British National Overseas/ British
British .....唔使煩

passport 寫咩咪咩
我就BNO 既 照British national oversea
唔會寫British

你揸廁所板就緊係寫chinese 啦
本野咁寫既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞