老老實實大家點填nationality?

431 回覆
5 Like 301 Dislike
之前係袋鼠國讀書 一年飛兩轉 不嬲都係填Hong Kong
有個同學係大陸人 過關次次都要搞勁耐先入到境 我就五秒搞掂

東南亞 歐洲 日韓台都去過
全部都係Hong Kong 台就香港 未出過事
樓豬唔好派膠啦

根本就約定俗成左大陸還大陸 香港還香港 你咪寫China
Check撚到你聽朝先過到關

衝出黎柒 係填都係填hongkongese啦

走啦唔想搞大佢

係都 Hongkonger 啦
https://en.oxforddictionaries.com/definition/hongkonger

HongKonger同HongKongese係同時收錄喺牛津到。你就咁俾個hongkonger既link做乜鳩啊,咪懶醒啦on9仔

真係咩都證明唔到
唯一證明到嘅係佢個腦裝咩
睇到d 傻鳩話一定要填hker hkese 真係笑左
填HONG KONG 一定冇問題
睇到d 傻鳩話一定要填hker hkese 真係笑左
填HONG KONG 一定冇問題

快快手寫hk咪算
美國人都寫USA instead of American啦
hk唔會少人明
有撚人理鳩你寫Hong Kong定支那咩
就算入境都係睇你passport架啦, 話之你寫火星啦

走啦唔想搞大佢

係都 Hongkonger 啦
https://en.oxforddictionaries.com/definition/hongkonger

HongKonger同HongKongese係同時收錄喺牛津到。你就咁俾個hongkonger既link做乜鳩啊,咪懶醒啦on9仔

真係咩都證明唔到

我想問填HongKongese 既解釋係表達 "香港人"定"香港的"?
我自己理解會係"香港的", 因為係"香港的國藉"
如果係咁填HongKonger好似解唔到"香港的"?

不過都係果句, 有鳩人理你填咩咩

真係咩都證明唔到

我想問填HongKongese 既解釋係表達 "香港人"定"香港的"?
我自己理解會係"香港的", 因為係"香港的國藉"
如果係咁填HongKonger好似解唔到"香港的"?

不過都係果句, 有鳩人理你填咩咩

用hongkongese可以代表晒兩樣 noun/ adj都得
正如I am a British同 I am British一樣意思
Hong Kong
填 Chinese 都傻既
入境英國個immigration officer 會用 "HKG"' as your nationality, not "CHN"

入加拿大,BNO唔洗VISA,特衰要VISA,講咗乜自己參透吓

吓?特衰幾要visa? 定係你講eta?

Nope

下???特衰入加拿大要撚visa呀
美國就要
但美國新出個eta香港passport都唔洗
得大陸passport要

睇到出晒水
British

利申:真British citizen, 非overseas
British

利申:真British citizen, 非overseas

不用分那麼細大家都係英國人

走啦唔想搞大佢

現時香港仲未立國
你又知立國後一定叫hongkongese?
人地德國都係叫German啦
你唔俾第時香港人叫做Hong?
或者叫返Hongkong?

你呢d懶醒既人
明明大家約定俗成都係填Hong Kong
你係都要寫HongKongese又要覺得奇怪
(事實真係好怪, 所以立國後應該唔會譯做hongkongese)
你以為自己好型 其實柒頭一個

立你老母咩,咁而家香港立撚左國未呀,咁你又知唔撚係?

根本要講香港人一係就HongKonger一係就HongKongese,一撚定唔會係Hong Kong先lor

柒左就柒左啦,係到死兜爛兜托咩柒頭

我去邊旅行都係寫hongkong

包括英國 從來都無問題
旅行寫英國
本地寫香港
Canada
其實呢個唔係打丁既問題而係你攞咩passport就要填咩國藉
而國藉呢家野係definition黎,你係英國就填英國,你係中國就填中國
攞BNO係英國藉但唔係英國公民
正如你係中國藉但唔係中國公民一樣
香港人係次一等架,唔係中國公民

巴打中肯
我以前填好多外國既野 搵工又好 其他application又好
填電子版 Nationality 又比你簡既話 都從來只有Hong Kong
無Hongkongese / Hongkonger

我覺得已經唔關Grammar事 係個世界點認知來自呢個地方既人 所以唔洗拗嫁真係

好多都有Hong Kong呢個選項 估唔到

利申. 長居英國
你又令我諗起換身份証我係份form填「Hong Kong」
職員:「國籍呢度寫返中國啊,無香港呢個國家架

屌你老味遲下就係我整出泥啦

泥?
上次去馬塞隆拿住hostel寫hong kong

之後個哥哥( )見到就知我係同路人

夜晚瘋狂討論主權獨立問題好耐

但係你個傻閪想做中國人

你咪撚笑佢啦

我想做中國人就唔會上黎問啦

填ching囉

你夠填Chinese啦
你有中國人褔利咩?有得選議員?
冇?
冇你就咪撚當自己Chinese啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞