新垣結衣 (11) 可愛才是最強的形容詞 在可愛面前無條件投降

1001 回覆
171 Like 5 Dislike
呢到有無巴打熟50音
究竟つ點讀
係咪芝
全開少女個男主角同結衣好襯

我 立即 屌你老母

唔好quote得唔得啊我求下你地啦

我 立即 屌你老母

仲quote
呢到有無巴打熟50音
究竟つ點讀
係咪芝

學咗1個月
つ係tsu, 類似"豬"音
芝係ち(chi) orじ(ji) 

而家結衣BB係我繼續學日文嘅動力
尋日睇LH2 第6集好感動 古美門叫真知子走個段好想喊
呢到有無巴打熟50音
究竟つ點讀
係咪芝

學咗1個月

粵音搵唔到相同音既硬食啦巴打加油

係都要搵相近粵音亦可能近

cyut3 咄,咄咄聲
zyut3 啜

我一開始都寫諧音
後尾發覺好多音
直接硬食算
但tsu 真係讀都唔準咁
同埋na ra呢兩排d音係咪差唔多

依段我重睇左十次以上

依段我重睇左十次以上

其實幾想睇佢地感情線

依段我重睇左十次以上

其實幾想睇佢地感情線

第六集開頭咪有
呢到有無巴打熟50音
究竟つ點讀
係咪芝

學咗1個月

cyut3 咄,咄咄聲
zyut3 啜

我一開始都寫諧音
後尾發覺好多音
直接硬食算

TSU條舌頂住上面發音
NA行有鼻音 RA行冇
(好似係)
呢到有無巴打熟50音
究竟つ點讀
係咪芝

學咗1個月

cyut3 咄,咄咄聲
zyut3 啜

我一開始都寫諧音
後尾發覺好多音
直接硬食算

我覺得唔係native就算數啦
新手上路唔使講咁正掛

好似n同r
無謂咁刻意分
記下字同文法好過

btw, 通常每日都係睇呢條Link睇一兩個鐘
跟住讀下啲生字例句
記唔入腦, 學得好慢
https://www.jpmarumaru.com/tw/minnanoChapter.asp?sn=1
呢到有無巴打熟50音
究竟つ點讀
係咪芝

學咗1個月

cyut3 咄,咄咄聲
zyut3 啜

我一開始都寫諧音
後尾發覺好多音
直接硬食算

新手上路唔使講咁正掛

好似n同r
無謂咁刻意分
記下字同文法好過

跟住讀下啲生字例句
記唔入腦, 學得好慢
https://www.jpmarumaru.com/tw/minnanoChapter.asp?sn=1
有冇人有legal high兩季嘅中文字幕
Drive 個啲我用唔到

cyut3 咄,咄咄聲
zyut3 啜

我一開始都寫諧音
後尾發覺好多音
直接硬食算

新手上路唔使講咁正掛

好似n同r
無謂咁刻意分
記下字同文法好過

跟住讀下啲生字例句
記唔入腦, 學得好慢

用e既嘴型讀個two音 讀出黎個音小小似個之字

我一開始都寫諧音
後尾發覺好多音
直接硬食算

新手上路唔使講咁正掛

好似n同r
無謂咁刻意分
記下字同文法好過

跟住讀下啲生字例句
記唔入腦, 學得好慢

我仲背緊50音 所以好多都唔識
因為有時背到咁上下 會自己拼下d問候語
好似 我開動了
i ta da ki ma su 
其實係咪照讀晒羅馬拼音
因為我平時睇劇 又唔好覺有個su音
定有d音要食左
自學真係好難 但學到新句新字又好有成就感

我一開始都寫諧音
後尾發覺好多音
直接硬食算

新手上路唔使講咁正掛

好似n同r
無謂咁刻意分
記下字同文法好過

跟住讀下啲生字例句
記唔入腦, 學得好慢

好似 我開動了
其實係咪照讀晒羅馬拼音
定有d音要食左

我都啱啱學
仲背緊五十音
不斷抄抄抄

好似 我開動了
其實係咪照讀晒羅馬拼音
定有d音要食左

我都啱啱學
仲背緊五十音
不斷抄抄抄

記晒平仮 片仮好難記
而家係見到唔識嘅片仮先再查表

而家未搞掂高低音同長短音
暫時都係死記硬背

新手上路唔使講咁正掛

好似n同r
無謂咁刻意分
記下字同文法好過

跟住讀下啲生字例句
記唔入腦, 學得好慢

好似 我開動了
其實係咪照讀晒羅馬拼音
定有d音要食左

日本人講野「略」啫
有時個詞本身唔識嘅,真係聽左個發音都查唔到係咩字黎

好似 我開動了
其實係咪照讀晒羅馬拼音
定有d音要食左

日本人講野「略」啫
有時個詞本身唔識嘅,真係聽左個發音都查唔到係咩字黎

我會將siri轉日文
對佢講一次
睇下自己發音準唔準
有冇人有legal high兩季嘅中文字幕
Drive 個啲我用唔到

撥放器?

用開個兩個都開唔到
試左幾個終於有個得

平到

巴打你call定白車都得

我指比人打到call白車

又係大家話平胸好正
點解會俾人打?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞