《好地地,我做乜鬼無啦啦帶個港女Friend嚟台灣特訓?》

427 回覆
130 Like 14 Dislike
好sad
抱歉咁多位,喱排去咗旅行無出到文
今晚補返個進度先
望住個男仔離去,自己只能夠呆咗咁企係度,咩都做唔到,既無奈,又嬲自己。

望住可妮一副甜蜜嘅笑容,喱啲嘢我的確俾唔到佢。

「我都唔知點講你,我自己感情事都一樣好糟糕,但見到你咁,真係唔知話你傻仔好定戇居好。」Kiki講完之後,我無出聲,因為我就係咁,面對自己鐘意嘅人面前......

膽小、懦弱、淆底,唔敢正面咁去面對自己嘅感情。驚囉,驚失敗,驚最後咩都無。

我同Kiki陷入短暫幾分鐘嘅沈默,然後佢就粒聲都唔出咁慢慢向前行。

「喂......你做咩啊?」我問Kiki。

過幾秒之後我就明啦,Kiki向前行嘅方向,係可妮嘅方向嚟。

我呆咗咁企係度,我好想走,我好驚俾可妮見到,甚至乎有啲嬲Kiki,佢做咩事咁多管閒事姐!

後尾見到佢只不過係買杯野飲,而可妮都無發現到我,我先無咁驚。

最後Kiki買咗杯野飲,走返過嚟,我即該拉住佢走。

「做咩姐你?」Kiki面不改容咁問我。

「係我問你先啱啊?你做咩無啦啦走去買姐,你知唔知你嚇死我啊?」我嬲嬲地咁同佢講。

「買杯野飲姐,有咩好驚?」

「驚俾佢發現囉!」

「之前中學嗰陣,甚至到依家,我都唔覺得你咁膽小,雖然你有時係戇鳩鳩咁,但有時真係幾man嘅,但依家你真係......」

「咁......點同姐,係自己鐘意嘅人面前,我就係咁㗎。」

「算吧啦你,你咁樣一路等囉,睇下等唔等到佢主動同你講話鐘意你,想同你一齊?」

我真係發夢都估唔到,我會當住街咁樣俾Kiki咁樣教訓。

「咩姐!男人嘅浪漫你識啲咩啊?」我唔知係因為我唔甘心俾Kiki咁樣教訓啊,定係俾藉口自己,但我知自己係唔想承認喱件事。

「唉......算。」Kiki嘆一口氣。

「可能愛情喱家嘢就係咁,無論你係咩人,踩咗落去之後,個個人都一樣。」
睇曬成個故話你知
「我同可妮,係我一到台灣第一個識嘅台灣女仔。」

我同Kiki搵咗個泰式餐廳,坐低慢慢食之餘,開始講起我同可妮嘅相遇。

嗰陣時我啱啱過到嚟台灣,有別於你過嚟旅行,係你捨棄香港好多嘢,隻身走嚟台灣。

講真,當時係想過嚟之後唔想再返香港,香港都好多朋友走得就走,知自己考到垃圾咁樣,就疊埋心水過台灣算。

只不過初到步嘅我,咩都唔識,無人無乜,朋友都唔多個。

有啲一齊過嚟香港朋友,都仲未熟到,不過知道有啲女仔啱啱嚟到仲要晚晚以淚洗面,因為習慣唔到喱邊嘅生活。

過嚟無幾耐,基本上日日都好快過,識新朋友啦,有香港,有澳門,通常喱啲都係識得最快,跟住落嚟就係識啲自己系嘅。

我哋系上面有安排啲迎新活動,都係俾我哋識下朋友,搵下自己堆,開始個個都建立到自己堆,我都係嗰陣識傑克。

有時識朋友都好睇直覺,嗰陣真係直覺行頭,就係咁覺得傑克幾好人,可以做到朋友,然後就越嚟越fd。你問我有無咩原因,真係無,連點樣fd到都唔知。

係喱一個禮拜當中,有好多林林總總嘅活動俾你去識班上嘅同學仔,可妮係班上數一數二嘅靚女嚟。

可妮係嗰種好可愛,好台灣女友feel嘅女仔,當然把聲唔爹啦,但表情、同埋嗰種天然呆嘅氣質好吸引到我對佢嘅注意。
明天更新
正皮加速
當然班上面仲有其他好靚嘅台妹啦,但最吸引我嘅,都係可妮。

其實仲未有機會同佢接觸㗎,成個禮拜我只係默默地關注緊佢,我由一開始嘅時候已經輸咗。

因為我一開始嘅時候已經好膽小,就連之後迎新營大好嘅機會都錯過埋,就算俾人話我抵死,我都無得反駁,因為連我自己都咁覺得。

跟住無幾耐,我哋就有迎新營,姐係香港嘅Ocamp,我哋係由五個系一齊搞,所以時間會俾其他系嘅Ocamp早。

我一早就收到我嗰組嘅組員名單,無邊幾個識......

我識嘅就係傑克同埋其他幾個男仔啦。

「喂,港仔!你那組有沒有美女啊?」佢哋都好鐘意用港仔叫我,一開始係有啲反感,不過叫叫下就慣啦。

「不知道欸,都不認識。」我無奈地同佢哋講。

「我跟潔薏一組欸!超棒的,哈哈。」睇到呀傑克一臉好爽嘅樣,都登佢開心嘅。

潔薏係我哋班上最靚嘅班花,有樣有腳有波仲要有埋屎忽,難怪佢會興奮嘅。

但一樣嘢足以打破曬所有優點,就係佢有男朋友。

得啦,幾興奮都無撚用。

佢男朋友仲要係高中校隊隊長,高大又靚仔,係好匹配嘅一對。

忽然間我醒起一樣好重要嘅事。

「欸,你們知不知道那個......」死啦,我仲未知佢叫咩名。

我大概形容下可妮嘅特徵啦。

「哦,你知那個滿可愛的女生?」我估傑克知我想講邊個。

「對啦對啦!就是她,她叫什麼名字?」

「怎麼?嘻嘻。」傑克對我壞笑,好核突個死人樣,「對她有意思?」

「沒有啦,只是想知道而己啦。」我唔想咁快就講咁多。

「好啦,哥懂,哥懂。」接住落嚟就聽到傑克哈哈大笑。

「她叫趙可妮,現在還沒有男朋友啦。」

「她以前讀女校,所......」

咪住先!咁熟嘅個名?

我再睇返個名單,發現「趙可妮」喱三隻字大大隻咁寫係我個組上面。
多謝
依家先嚟加速會唔會太遲無咩人睇
今晚返嚟再出
趕故啦
新讀者lm
一次過追到live
呢排發生左d事好唔開心
"愛喱種感情,一但陷入,就好難抽離,好似沼澤一樣。"
"好簡單,但做就唔係咁易。

放手囉,只要你放得到,喱種痛苦就唔會再纏繞住你。

關於佢嘅任何事,who fucking care?

問題係,唔係話你想放就放,自己呃自己話放到,但其實心入面仲係掛住佢,唔捨得佢,咁有咩用姐?"
呢幾句真係完完全全中晒

btw 個故幾好睇 幾真實 加油
唔係掛?真係有咁橋?

「她沒有男朋友?」我好似淨係聽到喱句重點。

「對啦。」子愷佢係隔離插嘴,我哋依家三個係宿舍傾緊迎新營大計,為咗確保大家嘅目標是咪一致,廢事搶咗人哋條菜就無謂啦。

「Yes!!!」我好興奮咁叫出嚟,感覺機會向我行緊埋嚟。

「幹嘛?」佢哋兩個用奇怪嘅眼神望住我。

於是我講咗我頭先發現嘅事俾佢哋知。

「真的欸,她真的跟你一組欸!」佢哋都為我高興,但同時都係度愁緊。

「你就好啦,可以跟她一組,我跟她都不知道該怎麼辦。」子愷好無信心咁講,佢高高地,肥肥地,性格又好恰,做朋友嚟講,佢真係好唔錯。

班上面靚嘅台妹都多嘅,不過每種類型嘅女仔都有,百花齊放。有可愛型、MK型(有紋身啦,染咗個唔知咩顏色嘅頭髮),亦都有文青女神型。

我哋三個分別鐘意上唔同類型嘅女仔,人有分唔同類型,所以鐘意上嘅都有唔同類型。

班上面仲有其他男仔fd嘅,不過有報迎新營嘅,只係佔少數。

到咗迎新營嗰日,前一晚我仲好似中學生咁,因為學校旅行有得同女神接觸而興奮,嗰種雀躍係越嚟越難搵㗎。

尤其是知道自己同可妮一組,臨瞓前就有好多幻想,會唔會因為咁樣一齊啦,之後好開心拍拖咁啦,諸如此類。

屌,諗下都興奮!

翌日,整裝待發,call埋三五知己一齊出發。

去到集合地點,好多人已經到咗,我哋亦各自四散,去返自己嘅隊入面。

可妮佢就坐係我哋隊頭,雙腳抱膝,呆頭呆腦咁四周圍觀望。

然後我同佢對上咗一眼。

佢好似知道我係班上面嘅人,由佢表情睇落,頭先焦慮嘅心情入面好似有返啲安心、熟悉感。

喱個眼神,會唔會係一個好嘅開始呢?

我心諗。
多謝你嘅支持
每當見到喱類型嘅cm都好開心,至少自己打嘅嘢仲係有價值
我自己都經歷唔開心,但喱啲「唔開心」嘅事,係你諗通咗之後,就係你人生中成長嘅養份嚟
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞