《好地地,我做乜鬼無啦啦帶個港女Friend嚟台灣特訓?》

427 回覆
130 Like 14 Dislike
巴打幾時先update紙言個跑online故
係喎 等我病好就直接搞埋佢 我會找埋啲數先
當我拎好曬床鋪,諗住今晚打地鋪做廳長啦,點知Kiki講:「你瞓地下啊?」

我話:「係啊,你瞓床得啦。」

「洗乜啊,你張床咁大,一齊瞓咪得囉。」Kiki絲毫不介意,但其實我好介意啊大佬……

我唔係驚你啊,我係驚我自己。

我間房幾大嘅,雖然啲嘢全部都係單人設施,但唯獨張床係雙人床嚟。

「唔係咁好嘅……」我輕輕地婉拒。

「你又無女朋友,我又無男朋友,加上我相信你嘅。」Kiki加上一個天真活潑嘅笑容,嗰顆純真嘅心直直插入我心。

「我唔忍心見住我fd瞓地下,同埋係我過嚟玩,有咩可能要主人瞓廳?」

此時此刻,Kiki港女嘅形象全部化為烏有,嚟到台灣之後發現咗佢令人感到可愛嘅一面。

我不禁為我今朝鬧佢嘅說話而感到內疚,真係鬧錯佢啊!簡直係天使。

「咁好啦,你都講到咁囉,你今晚唔好搶我被就得啦。」講下笑化解下啲尷尬先。

過咗無耐,我哋等埋個頭乾,跟住就熄燈瞓。

我哋互相講咗句早抖之後,就墮入了黑暗。咁Kiki就瞓入面,而我就瞓出面,我張床係靠係牆邊嘅。
第一次同女仔同床共枕,雖然大家都知唔會有啲咩,但總係有莫名嘅緊張感。

我連大氣都唔敢抖啖,仲好清楚咁聽到自己心跳添。你話啦,你叫我點瞓得著先得㗎?

我本來係背對住佢瞓嘅,但係喱個漆黑嘅環境中,時間過得異常漫長,你會慢慢感受到時間一滴一滴流走嘅感覺。

我忍唔住,擰轉身。卻俾我發現Kiki仲係度㩒緊手機,因為佢都一樣背住我,但手機屏幕嘅光照咗落牆度,唔難發現。

「仲唔瞓?」我多口關心下。

「你都係啊。」我聽佢聲線,感覺好似有啲沈重。

「做咩事啊?」直覺話我知,好似有啲嘢唔妥。

我坐起身睇佢發生咩事啦,跟住我就望到啦,條友仔係度睇返以前啲相。

知道咗之後,我秒速瞓返低。

「仲以為你飲完酒會好想瞓,點知仲係度睇以前啲相。」我嘆了一聲大大嘅氣。

「其實……你講嘅,我都知啊,但我個心仲好掛住佢。」咔嚓一聲,係熄屏幕嘅聲音。

「身在其中係難抽離㗎啦,但我知道你之後再回望返依家嘅自己,一定覺得自己好蠢。」

漆黑一片嘅晚上,係容易令人胡思亂想,一啲負面情緒沿住床邊一路爬,爬入你心靈。

「逼自己唔好諗,瞓醒又係一條好漢。」我理智咁同Kiki講。

喱啲失眠嘅日子我唔係未經歷過,如今諗返起,我都唔知自己點撚樣捱過去。

「我每晚就係咁,望住以前啲相,越係開心嘅相,我就越痛,每晚都係痛住瞓,起身第一時間就係睇佢啲嘢,我都唔知自己幾時會好,幾時會放低佢……」
加速
留名
正評有助加速
等你
「放低佢唔洗時間,坦白講,你依家成日記住佢都無用,索性乾脆啲仲好啦,俾自己型返次啦。」

「唉,我都唔知點做好。明明以前好乾脆,話唔鐘意就唔鐘意,就算對方飛我,我都可以無咩事,全身而退。但依家?我都唔知點解做唔到。」

估唔到我哋係喱個伸手唔見五指,只能夠透過一扇窗搵到些少光茫嘅房間入面,仲要一男一女瞓係同一張床度,大家都係後生世仔,一樣都乾柴烈火,但咩事都無發生到。

將今日喱件事隨便話俾一班男仔fd知,你一定俾人笑到傻,咩都無做過就咁過一晚,我已經可以想像到佢哋會笑你咩:無能、戇鳩、係咪男人嚟㗎?

但老實講,喱種心靈上嘅交合,我更加享受,大家都係俾個心出嚟,同自己啲fd做嗰啲嘢,我真係做唔出,過唔到自己嗰關。

一旦破壞咗,我哋就返唔到去以前嗰種純潔嘅關係,至少我唔會過嗰一條底線。

就算自己幾想都好,始終都做唔出,就算今日係Kiki做主動都係咁話,換著第二個男人,會二話不說,屌咗先講。但我……我可能連扯都扯唔起。

「因為你之前無愛得咁深囉,喱啲嘢唔輪到你話事㗎嘛,係咪?」我係度諗,我哋會唔會就咁傾天光?今日只係第一日咋喎,之後仲有好長時間喎。

「嗱,你嚟到周圍去玩下,識下台仔,台仔player只係佔少數,好多個樣呢……普普通通咁啦,但勝在夠專一、夠溫柔。」

「我係度生活兩年,個人意見啦,我識嗰啲都唔差嘅。」

「我同自己講,過埋今晚就唔諗啦,去到一個新地方,去識新嘅人,開展自己嘅新生活!」Kiki講到好理想,好紅日feel。

「你係先好啊,唔好講完聽晚又打回原形。」同嗰啲每日話要早睡早起嘅人一樣,大部分都係做唔到嘅fd嚟。
聽日會加速 見正評多返啲係幾開心
承蒙大家厚愛
Btw可唔可以講下睇完之後有咩感受/意見
小弟想知有咩地方要改善
目前為止,我覺得個進度拖得幾慢下 不過之後劇情會再推快啲
講下講下,我哋就靜咗落嚟,無幾耐我都聽唔到咩聲,就瞓著咗。

第二朝我哋瞓到自然瞓,我醒咗都Kiki都仲未醒。我一起身望到Kiki,本來仲有睡意嘅我,擰轉身見到佢就成個人醒曬。

琴日嘅回憶都湧曬出嚟,成個人清醒曬。

不得不說,Kiki嘅睡姿真係好小朋友,攬住我放係床邊嘅喬巴公仔瞓,劈大個口得個隆,搞到我都忍唔住笑咗出嚟,霎時間覺得,如果Kiki做我女朋友都唔錯喎?

你諗乜鬼啊?你心入面明明仲有可妮㗎,你真係呢!

我間房係無廚房,你朝早想食早餐啊,要自己唔係唔得嘅,要自己去買器材返嚟整囉。

所以直接落樓下買係最快。

我梳洗好之後,就落街買早餐,以我對Kiki嘅了解,佢同我都差唔多係垃圾口嚟,食唔慣啲咩高級嘢,買咗啲我認為佢鐘意食嘅嘢返去。

當我返到去嘅時候,Kiki已經起咗身。

「起咗身啦?」我仲以為佢會有排瞓添,琴晚佢實夜過我瞓。

「你出門口已經嘈醒咗我啦。」Kiki坐係張床度玩手機,真係手機不離身嘅人。

「買咗早餐俾你食啦,快啲落床食啦。」我將啲嘢食放係張Ikea枱仔度。

「咁好?」Kiki即刻好興奮咁沖落嚟,「哇,係台灣早餐啊!」

見到佢好似小朋友咁,我都開心嘅。

「你買咗啲咩俾我啊?」小瑤雀躍咁係咁摷嚟睇。

「嗱!嗰袋啊。」我指一指俾Kiki睇。

佢打開完之後,就開始港女啦,「下?我都唔食蛋,又唔飲豆漿……」一臉嫌棄嘅表情。

「你真係呢,港女嚟㗎喎你。」啊,買埋俾佢仲嫌三嫌四,真係呢!

「唉我同你換啦,你食我嗰份。」

「你嗰份咩嚟㗎?」佢完全無視咗我話佢嘅嘢,淨係掛住食。

「哇!有小籠包喎,我最鐘意食㗎啦!」真係挑剔……

「係啊,好似你個波咁囉。」我一時口快快…….

「屌你啦!」Kiki好大力咁一嘢拍落嚟,「我以碼有B囉!」

其實我都知,都係串下姐……琴日揸車都feel到嘅。
留名
「係食就食快啲啦,一陣約咗個台灣朋友帶你出去玩。」我催促Kiki。

「下?你唔同我講嘅?」Kiki啱啱啪開隻筷子,諗住開餐,點知俾我喱句搞到呆咗係度。

「叫個fd嚟帶你去散心仲想點啊?我fd好好人㗎,你唔好蝦人添啊。」我先小人後君子咁講。

「你早啲同我講等我有啲心理準備啊嘛!加上我依家又未化妝未襯好衫!佢幾時嚟啊?」原來佢係擔心自己個樣……

咁又係嘅,第一印象咁緊要,尤其是佢依家失戀緊,任何男性對佢嚟講,都可能係下一春。

「無咁快你放心啦,我約佢晏啲去食個早午餐,所以喱個早餐食少少就好,係俾你試下台式早餐咁咋。」

「快!依家已經9點啦!」佢用行動嚟話俾我知咩叫快。」

跟住佢就全程開始整理緊佢自己,我坐係張床度食花生打機。你知男仔㗎啦,出個街洗幾耐姐,但女人唔一樣,出街好似打仗咁。

佢先係吹頭整理咗個頭髮先啦,跟住又要電下頭,我唔知佢個喼邊得嚟咁多位,仲要裝埋啲衫啊化妝品,成個百寶袋咁。

接住落嚟,就係重頭戲啦,喱個變身嘅過程都有幸俾我見到。Kiki執好曬佢頭先食早餐張枱,將啲化妝品放曬上嚟。

上面啲顏色,你無返咁上下功力,你根本分唔清。

等佢襯埋衫最後再加工一下,前前後後大約個半鐘至兩個鐘左右啦。

犀利犀利!我都唔知打咗幾多鋪機,夠我爬一個排位了。

我哋出發去餐廳嗰邊,我個fd都去緊啦。

我哋都係揸直路,由台灣大道一路揸落去,我後面嗰個已經坐到無曬感覺咁,仲好自然咁玩緊手機,錄緊ig story。

「WOW!!!!!」揸揸下車,Kiki係我後面鳩叫。
「你嚇鬼死我咩,揸緊車㗎嘛。」

「無啊,啲電影都係咁樣嗌㗎啦坐電單車。」

「係啊係啊,咁你係咪上親郵輪都要講you jump I jump啊?」唔知咩邏輯嚟,好新鮮。

「你理得我啊!」我原以為佢咁樣會收手唔叫,點知仲繼續嚟,一邊鳩叫一邊拍片。

我哋去到嘅時候,我朋友已經到咗。

「嗨,你很早到喔?」我用熟練嘅台式普通話同我朋友講嘢。

基本上台灣嘅普通話係無捲脷音,所以講嘢輕快好多,間中夾雜下啲台語咁樣,就好似我哋講廣東話都要夾雜啲英文一樣。

「沒有啦,剛來沒多久。」傑克好客氣咁講。

「啊,這是我朋友,Kiki。」果然Kiki今日悉心打扮係有用㗎,Kiki打扮完係真係女神咁款嘅,我觀察到傑克望佢嘅眼神係不一樣。

男人係比女人更為膚淺嘅物種嚟。

「李好,我事Kiki。」Kiki佢今日無琴日咁膽小怕事,驚驚青青咁講普通話。

但咁就出曬事。

佢唔知拿來嘅自信,諗都唔諗就講出嚟,仲要講到一臉自信咁,不禁令我諗起古天樂講嘅普通話,加上謝霆鋒嘅自信。

「喂……」我想細細聲提下佢,但已經嚟唔切了。

「你好,我是傑克。」傑克佢笑笑口咁回應返佢,相互握個手。

反而我好似個局外人咁企咗係度,搞咩啊大佬……?
出快啲好冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞