《好地地,我做乜鬼無啦啦帶個港女Friend嚟台灣特訓?》

427 回覆
130 Like 14 Dislike
「喂?」一把懶洋洋嘅聲線慢慢激起我內心熊熊嘅怒火。

「小姐!依家幾點啊?」我努力壓制住啲火種。

「依家9點咋嘛,急咩喎。」

「你知唔知我哋搭10點45嘅飛機啊?」條友仲要一啲都唔驚嗰下先好嘢……

「我住東涌,過嚟好快咋嘛,催咩姐!」喱個Kiki啲態度呢,真係差到呢,點解我當初會應承佢㗎?

話說件事就係咁嘅……

我本身就係台灣讀書嘅,唉……嚟得台灣讀書都唔方勁得去邊啦,除咗垃圾,我搵唔到第二個詞嚟形容自己。

咁我中學個班不嬲都係女多男少,意味住你會除咗同男仔fd之餘,都會同女仔fd嘅。

咁班中有啲女仔係好嘅,但當中亦都有港女格,甚至係難相處。

咁Kiki佢係港女啲,但又未至於難相處,有時某啲位係難頂啲,但佢對朋友都好好嘅。

所以就算畢咗業之後,我哋都仲有keep住聯絡。
講下Kiki感情背景先:

Kiki樣貌中上,稍稍化妝可說是女神級別,所以年中追求佢嘅男仔好多。

同時間佢都係成日換畫嗰種人,男朋友一個唔啱,就分手。

有時佢同我講佢啲感情煩惱,已經複雜到我唔知點講好。

被分手就怨天怨地,po曬嘢等全世界知,自己飛人就理所當然咁,咁自己覺得事不關己,咪己不勞心囉。

咁佢都會搵我傾下嘅,啊咁我之前都苦口婆心咁同佢講,同佢分析,曬我唔少口水。

到最後佢都係有自己嗰一套,咁咪由鳩佢囉。

跟住呢,成件事就咁嘅:

佢同最新嗰個男朋友就分咗手,不過今次慘啲,被分手之餘,佢男朋友送咗頂高級帽俾佢戴。

免費㗎,唔洗錢。

咁平時佢都有搵開我傾佢嘅感情事,所以事情發生咗唔係好耐,佢就打電話嚟啦。

「鳴…鳴鳴……鳴鳴鳴……。」我一接電話,就聽到陣陣低嗚聲。

當時我仲好開心咁係廳到睇緊愛回家,一睇電話,知道係Kiki打嚟,我就心諗:碌柒啦。

打得嚟都唔方好嘢,唔打嚟反而無嘢,古語亦云:好事唔會自己嚟搵你,你要自己去搵;但正常人係唔會去搵衰嘢,但點解會有衰事呢?就正正係衰嘢會自己搵上門。

死啦,唔記得嗰句嘢係咩添,不過大概係咁嘅意思啦!

「做咩事啊?」我一接到電話,就返咗入房,鎖埋門傾,打開一級戒備信號。

每年暑假都會返香港,但好巧合,佢偏偏係我臨返去台灣前幾日打俾我。

「無……我同佢分咗手……」Kiki係電話裡頭嘅低泣聲不曾斷過。

「又分手啊?」我毫不意外,佢幾乎用曬我啲同理心。

「係啊……佢好衰啊,俾帽我戴!!!」佢開始嚟料啦,所以都係等佢講完先到我講。
「點解佢要俾帽我戴啊……點解啊!?」Kiki揭斯底里地哭喊著,佢一次過爆曬佢所有情緒出嚟。

「咁唔洗錢就可以睇清楚一個人,知道佢配唔上你,你都好應該明瞭自己要放手啦?」

「但我仲係好鐘意佢……」KiKi不死心地說。

「你之前都鐘意過其他人啦?你講緊嘅係鐘意……而唔係愛喎。」我平心靜氣地同佢講,儘管我知道佢想我講嘅並唔係喱啲。

其實Kiki只不過係我想慰藉佢心靈,講一啲佢想聽嘅說話姐。

「今次真係好唔同……好 難 受。」佢花好大力氣先講出喱兩隻字。

「咁今次點樣唔同啊?」Kiki令我感到好奇。

究竟係邊個令佢咁難過呢?佢之前都係有難過嘅,但佢之前係打電話嚟鬼哭狼嚎,鳩叫幾鑊咁樣㗎嘛。

依家反而好平靜,不過平靜背後,我感受到佢情緒嘅起伏。佢收埋咗不一樣嘅傷心係心入面。

「今次我對佢好認真,佢就好似一塊磁鐵咁,不斷咁吸我過去,我個心就咁樣俾佢吸走咗。」

「我對佢,有著好多不一樣嘅未來,我亦希望我同佢會一路走落去。」

「喱種感覺就好似返返去初戀咁。」

「你知道嗎?當你拍咗好多次拖,遇過好多次愛情、好多個男人,你要搵返一個擁有初戀感覺嘅愛情……真係好難。」

「就算你幾愛嗰個男仔都好,依家佢變心,你再愛都唔會有用。」我老實咁同佢講。

「所以我好想搵個好男仔啊!!!!好想變得更加好。」
唉,Kiki同我嘅感情觀真係差好遠,如果我好似Kiki咁,我會攰鬼死囉。

「係喎!你過幾日係咪返台灣啊?」Kiki忽熱間由消沈嘅聲線轉為熱情。

「係啊,做咩啊?」我有種不詳嘅預感。

「我可唔可以過去搵你啊?」佢溫柔地說。

「你係咪又諗到啲咩奇奇怪怪嘅嘢啊?」我試探地問道。

「我頭先係到諗啊,啲台妹又識絞又識爹人,簡直可以將男人玩弄係掌心之中。」Kiki講到頭頭是道咁。

「我想去學嘢,去學做一個女人,順便睇下有無好仔!嘻嘻。」

「你講真㗎?」我半信半疑地問道。

「你當我流㗎!?痴線。」

咁突然?

「下?我係去讀書,要上堂喎姐姐。」我好怕佢嚟真,佢痴起上嚟可以好痴線。

「你唔洗理我㗎,我可以自己一個出去㗎!無問題㗎。」佢講到咁樣,我一時之間都諗唔到咩嘢嚟反駁佢。

「但你機票又未買,入台證又未搞……」

「我今晚即刻買機票,聽日搞一搞個入台證,後日可以出發添。」Kiki好似下定決心咁,搞到我都唔知點做好。

「下?」我求其俾啲反應佢先,再思考下跟住落嚟應該點。

「你唔想我過去咩?」Kiki一句打沈咗我。

「唔係……」
「只係怕你一時衝動咁過嚟會後悔姐。」喱個反應已經盡咗我腦入面嘅極限啦。

「到時後悔咪買返張機票返嚟囉,有幾閒姐?」

「咁你唔洗返學咩?」

「我Ive畢業好耐啦,依家都未搵到工,當去玩下都好姐。」

我屌!係喎,我都唔記得咗有喱一回事。

就係咁,Kiki就諗住嚟台灣進行特訓啦。咁唔通佢有錢我唔俾佢嚟咩?

估唔到佢連坐飛機都可以遲到姐,仲要施施然咁行過嚟,我真係睇在一場朋友份上,無當場扯火咋。

「下次早啲啦。」我洗盡千方百計先拖住櫃枱,叫佢唔好閘住個行李通道。

「好對唔住!」我死死氣咁認錯,最後搞到原本幾好態嘅櫃枱小姐唔好老脾。

我睥咗Kiki一眼,佢仲毫無悔改之心,真係嬲到我啊。

「下次我唔會再等你!」我老實不客氣。

「好啦,對唔住啦。」係要人嬲先安落。

喱件事我就當算數,我唔想咁小氣成日記住記住。

不過Kiki個行李都幾重下,睇嚟帶咗唔少嘢,佢手上仲拎住唔少嘢。

「你帶咁多嘢,你諗住去幾耐啊?」我以為佢係去短短十幾日到,但我依家見到咁多嘢,睇怕唔止十幾日喎……

「張證可以俾我留幾耐咪幾耐囉!」Kiki理直氣壯地說,眼神沒有絲毫懷疑,佢喱份自信係點樣嚟㗎?

「好啦,你鐘意啦!」反正我都係自己一個人住,我又無咩所謂。
我哋好快就到咗台中,一落機場,即刻同佢買悠遊卡同埋電話卡。

「你們想要預付卡嗎?」櫃枱小姐用佢無比溫柔嘅聲線問我。

「嗯…你等我一下喔。」我拉住Kiki去遠少少嘅地方,用返廣東話同佢講。

「咁你想唔想係度買啊?」我問Kiki。

「咩係預付卡啊?」

雖說台灣好近,但其實兩地文化、語言上都有差異,你唔係長期係度生活,唔清楚都好正常。

「姐係儲值卡。」我見慣不怪。

「咁我買唔買好呢?!」Kiki漠不經心地道。

我真係……又再次俾佢吹到睥一聲。

「係我問你買唔買喎小姐,你依家問我返轉頭都得嘅?」

「咁人哋真係唔知買唔買好啊嘛……」Kiki扮可憐嚟搏男仔心軟。

如果個男仔係對佢有意思嘅話,我諗喱招好有用,但可惜啊,我唔係。

「你買咗預付卡,你可以去7-11增值,如果唔係你用咩上網啊?」

「仲有啊,我覺得台灣啲網速快過香港。」

「好啦,咁我買啦!」

「咁你自己同人講啦。」我叫佢用普通話同服務員講。

「下?我唔識講喎,你幫我講啦。」有乜嘢好淆啊?

聽到喱句,我真係再也頂唔住了。

我捉住Kiki,行埋一邊,鄭重咁同佢講。

「我同你講,你嚟喱度係學點樣獨立!咩都要靠男人,咩都俾男人食住,仲得了嘅?」我好認真咁同佢講,我諗今次真係咁耐以嚟,第一次咁認真同佢講。

佢愕然,嘴巴一開一合咁,似乎有嘢想講又講唔出口咁。

委屈。

「自己去問啦,你自己唔學下普通話,你想溝台仔都溝唔到啦。」

事實證明,換個心態係唔同啲,心境都唔同啲。

你睇下,睇下條八婆!即刻幾撚有動力啊。
最近開始寫返故,原來耐無寫文係會生疏,同埋會越嚟越懶,越嚟越唔想寫。

但我唔想俾自己再咁樣落去,所以開始逼返自己去寫,本身自己寫嘅量已經唔多,仲要越嚟越懶

我想慢慢搵返以前嘅熱誠!唔想因為懶, 而俾心入面團火熄滅
上個故都未寫完又開新故
巴打係咪漏咗啲嘢未做
我哋搞掂曬啲嘢,跟住就搭車去我住嗰個地方,我係學校附近嘅地方租咗間房住,因為抽宿舍好難抽,好多人都直接搬出嚟住。

一路上,Kiki就不停玩手機,係咁影ig story。

其實我都知嘅,佢story唔係俾其他人睇,而係俾嗰一個令佢上心嘅男仔睇。

Po完無耐,Kiki好似無咩興奮嘅心情,反而雙眸無神。

「做咩事啊?佢無睇到你story?」我猜測,不過我覺得自己9成估中㗎啦。

「係啊,成分鐘都無睇到。」Kiki好是失望。

「明明佢之前係我po完一分鐘之內一定會睇㗎嘛!」Kiki佢病得好誇張。

我正想解答佢個問題,但架的士已經到咗。

事關我住嗰度距離機場只不過係我短短5分鐘嘅車程。

「落車先,今晚再傾啦,一陣仲有排執啊啲嘢,無咁多時間俾你係度傷春悲秋。」

雖然我對佢好惡死,但我真係為佢好,我依家諗返起,如果中學嗰陣有人狠狠咁樣鬧醒我,我諗我唔會浪費咁多時間。
Kiki拖住沈重嘅行李,心情都係一樣咁沈重。

我幫手拎佢個行李上去,台灣啲樓唔似得香港咁高,所以有啲係無電梯㗎,咁啱我嗰度就要行樓梯,唯有認命。

我住3樓,高就唔係好高,但抬啲行李上去都幾攞命。

我搬完自己啲行李上去仲要幫埋Kiki搬,全部搬曬上去之後,我已經出撚曬汗,自己又唔係做開運動,瘦骨嶙峋咁款,成個人散曬。

「哇!你住喱度都幾大喎!」

「OK啦,台中租地方住都幾大,又平喎。」

「仲要雙人床,正啊!」Kiki毫不客氣咁坐咗落去,「你間房好整齊喎。」

「我男人老狗一個,可以有啲咩啊?」係佢同閒聊期間,我已經開始整理緊啲嘢,因為經驗話我俾知,如果依家唔整,今晚唔洗瞓都似。

搬完嘢,拉住疲倦嘅軀殼係度執嘢。

「你嚟台灣兩年都無女朋友?」Kiki好奇地問我一下。

「係喱度生活咁正,有返個女朋友就真係美滿啦。」Kiki感概地說,正正說中了我心聲。

「鬼唔知咩?我夠想啦,有先得㗎。」我有啲嬲,同時都有無奈。

嬲,係因為俾佢講中,自己又無面;無奈,係因為佢講嘅係事實。

「咁姐係你有鐘意嘅人啦?」

「係啊。」我燥燥地,我開始留意到,條友仔好似咩都無做,坐係張床度……

「話俾我知啦,台灣人定香港人?好似都無咩點聽過你啲感情事咁。」

我知道佢係一番好意,但我執緊嘢真係無咁嘅心情係度講愛情經。
「執完嘢同你講啦,你都執下嘢啦。」

「唔想執啊……聽日先啦!」啊,條友真係懶得就懶。

之前同隔離班啲男仔fd去旅行真係無乜嘢,男仔通常都無乜所謂,大家都好識做。

喱次算係第一次同女仔去「旅行」,嗰啲不為人知嘅一面開始好似雞蛋殻咁,一敲就開始慢慢碎落。

「我唔會幫你執㗎,你自己搞掂啦。」既然你都老實不客氣,咁我都唔客氣啦!

「得啦。」Kiki冷冷地回我一句之後,繼續坐係張床度,問題係……張床都未鋪床單。

「晏啲你想食咩啊?」因為依家都差唔多中午啦,食完再返嚟執。

「我想食夜市啊!」有時真係唔知應該話佢可愛定無腦好……

「呀大姐,知唔知咩叫『夜市』啊?」

「咪掃街囉!」

「你無嚟過台灣?」我不禁開始察覺到,嚟緊啲日子慢慢恐怖了。

「有啊,我都有掃過街啊。」

「街市淨係夜晚開㗎咋,講到明夜市,夜~~市啊!」

「哦,原來係咁!」謝天謝地啊,佢終於開始醒覺啦。

「咁我哋食咩啊?」佢甜笑地同我講,那抹天真爛漫嘅笑容,真係無任何雜質,純到不行。

「我頭先就係問你食咩,你依家問返我轉頭,真係……叻!」

「算啦,我哋出去睇下有咩食先啦。」

基本上,香港同台灣嘅飲食文化好唔同,香港真係周街好嘢食。雖然台灣都好多,但相對上選擇好少,而且重複性都好大。

簡單嚟講,係喱度搵唔到咩好嘢食,我指……學校附近,要去食好嘢,要用半個鐘至一個鐘出市區。

「行啦?」Kiki仲玩緊手機。

「係啊,車你去搵嘢食。」我自以爲型咁轉下個鎖匙,點知轉轉下條鎖匙跌咗落地下。

喱個時候梗係若無其事咁彎低身執返上嚟,再問句嘢分散佢嘅注意力。

「行未啊你?」
我兩邊都會keep住寫㗎
想打佢一鑊
「行啦!」嗰條咁嘅軟皮蛇,真係踢佢先會郁。

Kiki求其踢對拖鞋,露出條長而白滑嘅美腿,我真係第一次同個女仔係同一個空間入面。

我覺得自己會係忍唔住嗰一方。

我落樓下開定㗎機車,然後等Kiki落嚟上車。

又要等,等成5分鐘先落嚟,但奇怪嘅係佢個look無咩點變到喎,究竟佢嗰5分鐘做咗啲咩呢?無人知道喱個祕密。

「哇!估唔到你有車喎。」Kiki投以欣羨嘅目光,雖然無咩值得自豪,但心入而係爽嘅,呃唔到自己。

「好平常姐有摩托車,又唔係有私家車。」

「摩托車洗唔洗牌㗎?」基本上我提親自己有㗎摩托車,個個香港fd都問洗唔沈牌,好似係佢哋心目中,係台灣揸摩托車好似揸電動車咁,因為電動車係唔洗牌。

「梗係要啦,但考好簡單咋嘛,通街都係。」

「我有啲驚喎……」Kiki抖顫地說。

「唔洗驚,信我啦,都揸咗咁耐。」我鼓勵下佢,因為台中係有摩托車比較方便。

Kiki好似安心咗啲,跟住佢慢慢捉住我膊頭,一嘢跨咗上嚟。

「得未啊?」我柔聲問道。

「得啦。」Kiki努力抑壓自己,見到佢咁驚,我有股莫名嘅興奮感。

唔知係咪男仔嘅天性,係鐘意恰下啲女仔。

我一摧油門,嗰一下衝咗出去,Kiki係後面坐唔穩,用力咁捉實我條腰。

「哇!」跟住尖叫咗一聲。
聽日更新兩篇
等你
見到係書生留條毛先
「做咩啊?」跟住我又急煞車。

本來向後仰嘅Kiki因為我嘅急煞,然後成個人向前傾,佢嘅重心俾我食曬,包括波餅。

儘管Kiki唔係好大,目測有大B細C,但通常男人嘅目測並唔係咁準。

「哇!」佢又再尖叫多次。

我坐係前面,可以清楚感受到Kiki個波壓落嚟,喱種成個壓落嚟嘅感覺係不同於你偷偷地掂人哋個波邊。

喱一下係更有成功感,各位女士不妨多啲試下。

我唔會將喱種興奮喜形於色,我粗聲粗聲地問佢:「搞咩啊?」

「我第一次坐,好驚啊!」

「驚個鬼咩?坐坐下就唔驚㗎啦。」

「我可唔可以攬住你條腰啊?」Kiki係咪驚到盡頭,反而變得無所畏懼?

「是但你啦。」

然後我感覺到Kiki真係一手攬落嚟,我從後背深深感受到Kiki嘅秀髮啦,係靠係我身後,同埋大B細C嘅波路。

我忍唔住望一望佢環抱住我嘅雙手,我相信係旁人睇落,我哋猶如一對情侶。

所以話,台灣喱個地方真係充滿奇蹟。

當初我買摩托車都係因為人哋平平地賣俾我,貪佢方便。點知依家,可以車到女仔。

不過到最後呢,係成功驗證咗我嗰句說話。

食完飯返嚟之後,Kiki就無再攬過我了。
其實上車真係好普通一個動作嚟,我都試過坐人車,但無咩特別嘢。

但原來車女仔係可以咁刺激,仲要係短短嘅電光火石之間。

紅綠燈停低嘅時候,Kiki先稍稍放鬆到。

我頭先仲要專登揸快車㗎,等佢爽啲,體驗下坐摩托車開快車嗰種奔馳感。

「點啊?仲驚唔驚啊?」我從倒後鏡望到Kiki頂安全帽越戴越低,於是問埋佢咩事。

「無啊,頭先用嚟擋風,我睇唔睇到前面都無問題。」

「洗唔洗啊……」

Kiki驚起上嚟,確實係無咁港女,無咁黑人憎。

「咁頭先真係揸得好快啊嘛…我仲未驚完啊!」

我側邊都停咗好幾架摩托車,我唔明顯地指住人哋架摩托車,「人哋啲女仔坐後面會好似你咁驚?人哋會好似你咁咩?」

我無非都係想鼓勵佢,等佢放鬆下,因為人哋都係坐慣無乜嘢。

啊點知俾我見到有個肥肥地嘅女仔坐係後面都瞓得著,「你睇下人啊,坐後面都瞓得著……」

我後面未講得曬,頭頂上嘅紅燈神不知鬼不覺地轉撚咗綠燈,俾後面啲人「咇」我。

我一摧油門,感覺到Kiki嗰一下攬得我好實,係用力地攬實。
有興趣睇
加速
見有返啲人氣,今晚照舊更新兩篇
坦白講啊,全程我都揸得唔係好專心,精神難以集中。

咁坦白講,Kiki算係中上樣嘅,身材雖然唔係特別好,但都OK,一路上都惹來唔少旁人嘅目光。

不過咁耐朋友,我對佢一路以嚟都無其他非分之想。

因為佢唔係我鐘意嗰類型,佢始終太港女,而我係鐘意得意type,而唔係女神feel。

我同佢出去求其食咗啲嘢,車佢返嚟嘅時候,佢好似已經習慣咗,無頭先咁緊張。

所以話,第一次喱啲嘢,一閃即逝,多麼惹人回味?

尤其「第一次」對男人嚟講幾咁重要。

返到屋企之後,我繼續執嘢,咁Kiki呢?

繼續玩手機。

佢話佢今日唔想執,無動力喎。跟手係度hea,忽然間又話無心情,好sad,話想夜晚去飲酒。

女人變幻莫測得有點恐怖……

咁我話「好啦,一陣晏啲陪你去啦」,但去到夜晚我就後悔了,因為呀叔我好撚攰,好想瞓。

只不過我後尾真係見佢有啲sad味,幫佢鋪好床單,佢就㩒足成日都手機,不停咁轉嚟轉去。

好彩嘅係,我學校附近就有間酒吧,唔洗再走去市區。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞